”Miehelläni on miljoonien varallisuus” – työtön kotiäiti Susanna kertoo, millaista arki on, kun puoliso elättää perheen - Oma raha - Ilta-Sanomat

”Miehelläni on miljoonien varallisuus” – työtön kotiäiti Susanna kertoo, millaista arki on, kun puoliso elättää perheen

Julkaistu: 12.7. 7:30

– Minä välillä kipuilen, mutta mieheni sanoo aina, että hän tekee töitä mahdollistaakseen meidän yhteisen elämän, Susanna kertoo.

Onko sen mies rikas? Näin kolmikymppinen Susanna on kuullut kavereiltaan muiden ihmisten pohtivan hänen elämäänsä.

Ihmettelylle on syy. Vuosikymmenessä Susanna ja hänen aviomiehensä ovat perustaneet perheen, ostaneet ison omakotitalon, rakennuttaneet järven rannalle hirsihuvilan ja hankkineet veneen. Kun Susanna tarvitsi keväällä auton, hän sai uuden, hyvän nelivedon.

Susannan omat tulot ovat pienet. Hän on ollut vuosia kotiäitinä. Noin viidensadan euron kuukausitulot koostuvat Kelan maksamista kotihoidontuista ja lapsilisistä. Susannalla ei ole työpaikkaa, mihin palata, sillä ennen lapsia hän oli pätkätöissä.

Kaikki perheen hankkimat puitteet ja tavarat on ostettu Susannan miehen rahoilla. Hän on menestyvän yrityksen toimitusjohtaja ja osa-omistaja.

– Hänen kokonaisvarallisuutensa arvo on miljoonia, Susanna laskee.

 Mieheni sanoo, ettei minun edes tarvitse pyytää rahaa.

Susanna on huomannut, että heidän perheensä tilanne ja valinnat voivat ihmetyttää ulkopuolisia.

Hämmästelyä tulee etenkin Suomessa, missä miehen menestystä ja naisen mahdollisuutta jäädä kotiin ei ole perinteisesti tavoiteltu samalla tavalla kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Susanna haluaakin kertoa omasta tilanteestaan näyttääkseen, ettei erilaiseen varallisuuteen välttämättä liity vallankäyttöä tai muuta riitelyä.

– Me puhumme erilaisesta taloudellisesta tilanteestamme usein ja avoimesti, ja meille tämä tilanne on ongelmaton. Vaikka minä välillä kipuilen, niin mieheni osaa rauhoitella minua ja sanoo aina, että hän tekee töitä mahdollistaakseen meidän yhteisen elämän.

Susannan oma kipuilu liittyy siihen, ettei hän haluaisi pyytää mieheltään rahaa. Hän oli nuorena pitkään sinkku ja taloudellisesti itsenäinen.

 Tekisin mielelläni töitä osa-aikaisesti. Se antaisi aikaa omalle harrastamiselle ja lasten kanssa olemiselle.

Vaikka Susanna tietää nykyään antavansa oman osansa perheensä elämään hoitamalla yhteisiä lapsia ja kotia, välillä tulee olo, että mies joutuu elättämään häntä.

– Mieheni taas näkee asian niin, ettei minun edes tarvitse pyytää rahaa. Sen kun vain kerron, mitä pitää hankkia.

Molempien puolisoiden toive on ollut, että juuri Susanna hoitaisi yhteisiä lapsia kotona mahdollisimman pitkään.

Akateemisesti kouluttautunut Susanna ei kuitenkaan aio jäädä pysyvästi kotiin. Hän haluaa opiskella lisää, hankkia työpaikan ja kehittyä ammatillisesti. Myös oma raha on tärkeää, vaikkei hän varsinaisesti tarvitse sitä.

– Haluan tuoda perheeseemme myös taloudellisesti – vaikka sitten nimellisen – panostuksen. Tekisin kuitenkin mielelläni töitä osa-aikaisesti, sillä se antaisi aikaa omalle harrastamiselle ja lasten kanssa olemiselle eri tavalla. Se on mukava asia, minkä puolisoni varallisuus mahdollistaa.

 Jos olisin mennyt vähän sekaisin ja alkanut hankkimaan Louis Vuittonia, ehkä se herättäisi ihmetystä lähipiirissä.

Suhtautuminen kuluttamiseen ei ole Susannalla muuttunut nykyisessä elämäntilanteessa.

Lapsuus matalapalkkaisten vanhempien lapsena opetti, ettei hyvä elämä ole kiinni siitä, mitä kaikkea voi hankkia.

Vaikka Susanna nyt elää elämää, jossa rahaa riittää melko lailla mihin vain, hän ostaa yhä lapsilleen vaatteita kirppareilta ja korjaa vanhoja. Hän arvelee, että siitä syystä myöskään omien kavereiden suhtautuminen häneen ei ole muuttunut.

– Jos olisin mennyt vähän sekaisin ja alkanut hankkimaan Louis Vuittonia, niin ehkä se herättäisi ihmetystä lähipiirissä.

Susanna ja hänen miehensä ovat ottaneet erilaisen taloudellisen tilanteensa huomioon myös tulevaisuutta suunniteltaessa.

He kokivat parhaaksi laatia sellaisen avioehdon, joka sulkee avio-oikeuden piiristä pois miehen yritysvarallisuuden ja molempien perinnöt, mutta ei yhteiseksi rakennettua omaisuutta, kuten mökkiä ja omakotitaloa.

Jos mies kuolee, Susanna saa henkivakuutuksesta useita satoja tuhansia euroja. Henkivakuutus turvaa perheen elämää taloudellisesti, koska tulot vähenisivät miehen kuoleman myötä.

Susannan miehen toiveesta pari on parhaillaan laatimassa myös testamenttia. Koska miehellä on lapsia myös aiemmasta suhteesta, tavallista ydinperhettä monimutkaisempaa perimistilannetta halutaan selvittää hyvissä ajoin.

– Meille molemmille on tärkeää, että sekä minun että kaikkien lasten tulevaisuus on turvattu ja mahdollisimman selkeä, Susanna sanoo.

Susannan nimi on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?