Jarmo pystytti aurinkovoimalan ja osti ilmalämpöpumpun – kertoo nyt, mitä hyötyä siitä oli

Laihialla asuva Jarmo Leppinen hankki runsas vuosi sitten omakotitaloonsa aurinkopaneelit. Hän kertoo aurinkosähköjärjestelmän tuottaneen 5 100 kilowattituntia vuoden aikana.

Jarmo Leppisen autotallin katolla on yhteensä 24 aurinkopaneelia. Aurinkosähköjärjestelmän avulla hän on saanut kompensoitua 3100 kilowattituntia kotinsa sähköenergian käytöstä.

6.7.2020 18:20

Laihialla asuva Jarmo Leppinen teki runsas vuosi sitten isoja hankintoja. Hän asennutti omakotitaloonsa ilmalämpöpumpun ja osti hybridiauton.

Kummatkin kasvattivat sähkönkulutusta ja siten myös sähkölaskua. Niinpä kolmas iso hankinta oli aurinkosähköjärjestelmä. Sen käyttöönotolla Leppinen sai kompensoitua sähkökulutusta, jota uusi lämmitysjärjestelmä ja auto lisäsivät.

– Tavoitteena oli säästää energiankulutuksessa ja samalla laskea lämmityksestä aiheutuvia kuluja. Lisäksi halusin muuttaa asumista ekologisemmaksi, Leppinen kertoo.

Ilmalämpöpumpun ja hybridiauton myötä Leppisen sähkönkulutus lisääntyi 4 100 kilowattitunnilla vuodessa. Aurinkosähköjärjestelmän vaikutus kuitenkin näkyi suoraan ostosähkössä, joka kasvoi vuoden aikana ainoastaan tuhat kilowattituntia.

– Vaikka sähkönkulutus lisääntyi 4 100 kilowattitunnilla vuodessa, ostosähkö kasvoi vain tuhat kilowattituntia, Leppinen toteaa.

– Näin ollen siis aurinkosähköjärjestelmällä saatiin kompensoitua 3 100 kilowattituntia kodin sähköenergian käytöstä. Järjestelmän kokonaistuotto on vuoden aikana ollut 5 200 kilowattituntia.

Ajatus aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta oli hautunut Leppisen mielessä hyvän tovin. Hankintapäätös syntyi nopeasti, kun hän huomasi vaasalaisen jälleenmyyjän Black Friday -tarjouksen.

– Ostin aurinkopaneelit puoleen hintaan ja invertterin alennuksella. Vastaavan järjestelmän hinta asennettuna liikkui hankintahetkellä lähempänä kymppitonnia, Leppinen kertoo.

Aurinkopaneelit on asennettu Leppisen autotallin katolle ja taloon ne kytkee invertteri. Asennustyöt mies teki kokonaan itse, sillä hänellä on työhön vaadittava sähköpätevyys.

Aurinkopaneelit on asennettu Leppisen autotallin katolle ja taloon ne kytkee invertteri.

Kotitalouskäytöstä ylijäävän aurinkoenergian Leppinen hyödyntää veden lämmityksessä. Hänellä on käytössään kahden kuution lämminvesivaraaja, joka lämpiää osan vuodesta aurinkovoimalla.

– Tilasin Tšekistä säätöjärjestelmän, jonka avulla saan johdettua kaiken ylijäämäsähkön lämminvesivaraajaan. Toukokuun alusta elokuun loppuun saan lämmitettyä käyttöveden kokonaan kotitalouskäytöstä ylijäävällä aurinkoenergialla, Leppinen sanoo.

Leppisen omakotitalossa on öljylämmitys. Öljynkulutus on puolittunut sen jälkeen, kun Leppinen otti aurinkosähköjärjestelmän ja ilmalämpöpumpun käyttöönsä.

– Aiemmin öljyä kului noin 2 200 litraa vuodessa. Nyt sitä kuluu enää noin tuhat litraa vuodessa, hän kertoo.

Leppinen kertoo, että aurinkosähköjärjestelmän ja ilmalämpöpumpun myötä hänen öljynkulutuksensa on pudonnut puoleen aiemmasta.

Leppisen pyrkimys on vähentää öljynkulutus nollaan. Hän ei kuitenkaan tohdi kokonaan luopua öljylämmityksestä, sillä kylminä talvina sitä saattaa edelleen tarvita.

Hän arvioi aurinkosähköjärjestelmän maksavan itsensä takaisin suunnilleen seitsemässä vuodessa.

– Järjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että siitä saa mahdollisimman suuren hyödyn irti. Aurinkopaneelien kustannustehokkuus on suurimmillaan silloin, kun niiden tuottaman sähkön saa hyödynnettyä kokonaan itse, Leppinen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?