Luovu mökistä ajoissa – voi mennä hoitamattomana pilalle jo vuodessa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Luovu mökistä ajoissa – voi mennä hoitamattomana pilalle jo vuodessa

Julkaistu: 2.7. 18:10

Kesämökki kannattaa myydä pois heti, kun sille ei ole enää aktiivista käyttöä, asiantuntijat neuvovat. Ennen kuin myyt, käy läpi tämä kymmenen kohdan lista.

Omistajalleen oma kesämökki on yleensä yksi rakkaimmista paikoista maailmassa – oli kyse sitten rantahuvilasta Turun saaristossa tai kuivan maan mökistä keskellä Kainuun metsää.

Muistoja onnellisista kesäpäivistä ei valitettavasti voi muuttaa myyntiarvoksi. Karu totuus on, että tunnearvosta huolimatta moni suomalaismökki ei ole rahallisesti juuri minkään arvoinen.

Kysyimme asiantuntijoilta, miten kesämökin kanssa oikeasti kannattaisi menetellä, jotta siitä saisi mahdollisimman suuren taloudellisen hyödyn, jos sen jonain päivänä päättää myydä.

1. Huolehdi perusremonteista

Mökkiä ei kannata missään vaiheessa päästää ränsistymään. Jos katto alkaa vuotaa, vaikuttaa se nopeasti olennaisesti koko rakennuksen kuntoon.

Myös vedenpoiston katolta pitää toimia, eli räystäät täytyy huoltaa säännöllisesti.

Salaojien tulee olla kunnossa, samoin kosteuseristysten, jotka estävät veden pääsyn rakenteisiin.

Jos mökillä poltetaan paljon puuta, pitäisi nuohous suorittaa joka vuosi, mutta vähintään joka kolmas vuosi.

Myös perinteistä rengaskaivoa tulisi huollattaa ammattilaisella tasaisin väliajoin.

2Jätevesijärjestelmä ajan tasalle

Mökin jätevesijärjestelmän on tärkeää olla jätevesiasetuksen mukaisesti toteutettu. Muuten tuhansien eurojen remontti kaatuu ostajan niskaan.

Ulkokäymälää ei kuitenkaan vierasteta nuortenkaan keskuudessa, SKV:n kiinteistönvälittäjä Seppo Väli-Klemelä huomauttaa. Tarjolla on paljon hyviä vaihtoehtoja: kompostikäymälä, kuivakäymälä, pakastava ja polttokäymälä.

3Mieti lämmitystapa

Sähkö on nykyaikana oleellinen osa myytävän mökin varustusta. Jos sähköä ei kannata mökille asti vetää, on aurinkoenergia varteenotettava vaihtoehto – tosin ympärivuotisen mökin lämmityksessä riittämätön.

Lämmitysmuotona suositaan etenkin ilmalämpöpumppua tai maalämpöä, sillä ne ovat huomattavasti sähköä ja öljyä edullisempia vaihtoehtoja.

4Uusi sukupolvi kaipaa mukavuutta

Eniten kysyntää on tällä hetkellä talviasuttavilla mökeillä, joissa on juokseva vesi, kunnollinen keittiö ja muita mukavuuksia.

Väli-Klemelän mukaan nuoret eivät kaipaa kesämökkiä, joka on työleiri. Heille mökki on yhä useammin enemmänkin tukikohta, jossa käydään nukkumassa ja saunomassa ja josta käydään harrastamassa tai vaikka juhlimassa.

5Rantatontti on halutuin

Rantatontti voi kasvattaa mökin arvon jopa kaksinkertaiseksi, ja etenkin etelästä länteen osoittavat rannat ovat mökkimarkkinoilla halutuimpia.

Sen sijaan vaikeapääsyinen saarimökki jakaa mielipiteitä vahvasti.

Kauniskaan ranta ei silti riitä, jos järvivesi on sameaa ja sinilevä haisee.

Väli-Klemelä ei suosittele myöskään raivaamaan pihaan keinotekoisia lammikoita. Jos saunomisen jälkeen tekee mieli pulahtaa veteen, esimerkiksi palju on parempi vaihtoehto kuin ruohoa kasvava ja hyttysiä keräävä maakuoppa.

6Päästä valo näkyviin

Vanhat mökit ovat usein ostajien mielestä liian pimeitä. Puita kannattaa kaataa tontilta rohkeasti, jotta auringon säteet tavoittavat pihan ympäri vuorokauden.

Myös terasseilla saa napattua aurinkoa talteen. Terasseja voikin sijoittaa molemmille puolille mökkiä.

7Siivoa piha

Vapaa-ajan asukkaiden liiton (VAAL) hallituksen puheenjohtaja Tapio Tervo muistuttaa, että mökki ei ole kaatopaikka. Jos kesämökkinsä haluaa saada kaupaksi, pihalta kannattaa kerätä pois ylimääräinen vuosien saatossa kertynyt roju, johon oma silmä on saattanut jo tottua.

Kaunista rantamaisemaa ei myöskään kannata jättää pöheikön taakse, ja rantakaislojen karsiminen lisää viihtyvyyttä heti.

Kaiken ylimääräisen kasvillisuuden karsiminen ei silti kannata, sillä luonnontilainen tontti on aina houkutellut ostajia. Puut myös antavat suojaa naapureilta.

8Jätä pintaremontti uudelle omistajalle

Suurta pintaremonttia ei kannata yleensä lähteä tekemään myyntiä varten, ellei satu olemaan erityisen kätevä käsistään. Uusi tapetti tai laminaattilattia nostavat usein mökin arvoa korkeintaan remonttiin käytetyn summan verran.

Remontti kannattaa jättää tulevalle ostajalle, joka saa toteuttaa sen oman makunsa mukaan.

9Etäisyys ratkaisee

Suomalaiset ovat valmiita ajamaan viikonloppuisin korkeintaan 200 kilometrin matkan mökille, pääkaupunkiseudulla asuvat hieman pidemmän. 20 kilometrin etäisyydeltä mökistä tulisi myös löytyä ainakin jonkinlainen lähikauppa.

Vaikka mökkinsä sijaintia ei voi muuttaa, esimerkiksi omaan mökkitiehen voi usein vaikuttaa. Kunnollinen tie käytännössä lyhentää matka-aikaa mökille. Tien tekeminen ei edes ole kallista, tarvitaan vain vähän puskutraktoria ja soraa.

Toiset arvostavat paljon myös sitä, että mökille pääsee perille julkisella liikenteellä.

10Luovu ajoissa

Vähällä käytöllä olevasta mökistä kannattaa luopua järkevässä vaiheessa etenkin, jos jälkipolvi ei ole halukas ylläpitämään rakennusta.

– Jonain päivänä luopua pitää kuitenkin. Usein myynti on järkevää toteuttaa, kun sen saa vielä kaikkien kannalta järkevästi tehtyä, kiinteistövälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sanoo.

Mökki voi mennä pilalle jo vuodessa, jos sitä ei hoideta ollenkaan.

– Parissa kolmessa vuodessa koivu kasvaa terassin ja haapa savupiipun läpi. Luonto valtaa kyllä omansa nopeasti, Tervo huomauttaa.

Jopa kymmenettuhannet mökit Suomessa ovat tällä hetkellä vaarassa päästä niin huonoon kuntoon, että ainoa vaihtoehto on niiden purkaminen.

Juttua varten on haastateltu Vapaa-ajan asukkaiden liiton (VAAL) hallituksen puheenjohtajaa Tapio Tervoa, kiinteistövälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtajaa Jukka Rantasta ja SKV:n kiinteistövälittäjää Seppo Väli-Klemelää.

Voit lukea lisää eläkepäivien tuloihin liittyvistä asioista Ilta-Sanomien Turvatut eläkepäivät -erikoisjulkaisusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?