Pahimmat eroriidat ovat 40–50-vuotiailla, asianajaja sanoo – ”Tärkein asia tuntuu olevan raha”

Harvinaista ei ole, että puolisoille jää pitkän eroprosessin jäljiltä velkaa, asianajaja Tea Hagstedt sanoo.

Raha ja omaisuus aiheuttavat erotilanteissa eniten riitoja.

30.6.2020 6:47

Tamperelaisen yritysjohtajan eron hintalappu ex-vaimostaan nousee jopa miljoonaan euroon, kun hän hävisi ositusta koskeva riidan ja joutuu maksamaan huomattavan tasingon.

Eroriidat ovat yleensä sitä julmempia mitä suuremmista omaisuuksista on kyse. Kun omaisuus ei ole sekoittamassa pariskuntien päitä, järjestyvät eropaperitkin nopeammin.

Eroriitoja ammatikseen hoitava lahtelainen asianajaja, Tea Hagstedt, tietää lähes 30 vuoden kokemuksellaan, että erot ovat usein julmia ja riitoja käydään periaatteellisista syistä.

– Kun rakkaus murenee ja luottamus puolisoiden välillä menee, on edessä ero ja rahaa palaa.

– Eroprosessi saattaa kestää vuosia ja satojen tuhansien eurojen omaisuudet katoavat riitelyssä, Hagstedt toteaa.

Hagstedt kertoo tapauksesta, jossa ulospäin vaurasta elämää talouspomon tuloilla viettänyt pariskunta erosi. Omaisuuden jako oli tarkoitus hoitaa heti, kun arvokas designtalo olisi myyty. Kotirouvana eläneelle vaimolle ero oli kova isku.

Myynti sattui hetkeen, jolloin asuntojen hinnat lähtivät laskuun eikä runsaan puolen miljoonan hintaiseksi arvioidulle talolle löytynyt ostajaa, vaikka välittäjääkin vaihdettiin muutaman kuukauden välein.

– Tarvittiin pesänselvittäjä ja aikaa kului lähes 4–5 vuotta, ennen kuin talo vaihtoi omistajaa.

– Arvokas kivilinna oli myytävä reippaasti alle pyyntihinnan eikä kummallekaan puolisolle jäänyt juuri mitään käteen. Vaimo joutui lähtemään sukulaistensa nurkkiin eron seurauksena.

Nuorten parien avioerot hoituvat yleensä melko nopeasti, mutta kun liitto on kestänyt 20–30 vuotta, saattaa kestää vuosia, ennen kuin kaikki on lopullisesti hoidettu.

 Arvokas kivilinna oli myytävä reippaasti alle pyyntihinnan eikä kummallekaan puolisolle jäänyt juuri mitään käteen. Vaimo joutui lähtemään sukulaistensa nurkkiin eron seurauksena.

Kovimpia riitelijöitä ovat Hagstedtin mukaan 40–50-vuotiaat pariskunnat. Kun he aikanaan kävelivät alttarille ei kukaan olisi voinut uskoa, että viimeinen suuri tapaaminen on lakituvassa.

– Pitkissä eroon päättyneissä liitoissa osapuolet kaivavat usein ikivanhoja juttuja, joihin liittyy katkeruutta ja kostonhimoa. Riidoissa tärkein asia tuntuu olevan kuitenkin raha.

– Toinen puoliso saattaa pitkittää asian käsittelyä, ja eron taloudelliset vaikutukset vain kasvavat.

– Harvinaista ei ole, että puolisoille jää pitkän eroprosessin jäljiltä velkaa, Hagstedt kertoo.

Avio-oikeuden piiriin kuuluva omaisuus on omaisuutta, joka on hankittu ennen avioliittoa ja liiton aikana. Kumpikin puoliso saa puolet avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, kun liitto purkautuu eron tai toisen puolison kuoleman johdosta.

Monet rajut eroriidat olisi vältetty, jos pariskunnat hoitaisivat asiansa tekemällä avioehdon. Avioehdolla puolisot voivat sopia omaisuutensa jaosta liiton päättyessä. Avioehdolla voidaan poiketa avioliittolain määrittelemästä omaisuuden jaosta.

Hagstedtin mukaan monet pitävät avioehtoa edelleen epäluottamuksena, mutta nykyään avioehto on yleistynyt.

Erotilanteissa toinen puoliso saattaa yrittää pimittää varallisuuttaan. Pankkitilin jotkut onnistuvat avaamaan Sveitsissä tai Caymansaarilla, mutta tavallisen pulliaisen käytössä niitä ei ole.

– Pankkisalaisuuden takaa on vaikea asioita saada kaivetuksi enkä ole koskaan niihin törmännyt.

– Varojen pimittäminen erotilanteessa saattaa olla petos tai jopa törkeä petos ja rikosasia.

Tamperelaisen yritysjohtajan tapauksessa oli kyse tasingon maksusta puolisolle avioerossa. Jos puolisoilla on avio-oikeus kaikkeen toisen puolison omaisuuteen, lasketaan osituksessa puolisoiden varallisuus yhteen ja jaetaan tasan puolisoiden kesken.

Se puoliso, jolla on enemmän pelimerkkejä, joutuu maksamaan vähemmän omistavalle puolisolle tasinkoa, jotta kummallakin on yhtä paljon pelimerkkejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?