Pari asiaa on ylitse muiden – nämä remontit kannattaa tehdä, jos haluat oikeasti kohottaa mökkisi arvoa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Pari asiaa on ylitse muiden – nämä remontit kannattaa tehdä, jos haluat oikeasti kohottaa mökkisi arvoa

Lahtelaisen Pentti Heinosen uusi laituri on 15 metriä pitkä.

Julkaistu: 29.6. 6:20

Kesämökkilaiturin merkitys on kasvanut. –  Laituri ei ole enää kapea väylä vesistöön, vaan siellä halutaan oleskella ja ottaa aurinkoa. Ihmiset haluavat elää ulkoilmaelämää.

Kesämökkien ostajat odottavat mökiltä nykyään usein omakotitaloa vastaavia asumisoloja, Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo Taloussanomille.

Siksi mökkinsä jälleenmyyntiarvosta kiinnostuneen kannattaa panostaa mökillä esimerkiksi remontteihin, jotka mahdollistavat mökin ympärivuotisen käytön.

– Ihmiset haluavat mökit käyttöönsä ympärivuotisesti, mikä tietysti tarkoittaa laajamittaisempaa kunnossapitoa ja arvoa nostavia mukavuustekijöitä.

Ympärivuotista käyttötarkoitusta palvelevat Mannerbergin mukaan sujuvat kulkuyhteydet. Huonokuntoisia teitä voi parantaa esimerkiksi yhdyskuntien kautta.

– Se on yksi investointi, johon kannattaa panostaa.

Mannerberg ja Kodin Kivijalka oy:n kiinteistövälittäjä Riitta Louvet ovat yksimielisiä siitä, että kesämökin investoinnista tärkeimpiin kuuluvat laiturit ja terassit.

Varsinkin laiturit tapaavat Louvetin mukaan rapistua pihapiirissä ensimmäisinä. Silti laituri on monelle mökin ostajalle hyvin tärkeä osa mökkikokemusta.

Pentti Heinosen purettu laituri mökkipihassa.

–  Laituri ei ole enää kapea väylä vesistöön, vaan siellä halutaan oleskella ja ottaa aurinkoa. Myös pöytäryhmälle tulee monien mielestä olla tilaa. Ihmiset haluavat elää ulkoilmaelämää, jonka mökki mahdollistaa.

Lahdessa asuva Pentti Heinonen uusi Hartolassa sijaitsevan mökkinsä 20 vuotta vanhan laiturin viime kesänä 3 000:lla eurolla.

Vanhan laiturin purkamisessa kului Heinosen mukaan puoli päivää. Myymälästä mökkipihaan seuraavana päivänä saapunut ammattimies laittoi uutta paikalleen neljän tunnin verran.

Nykyisellä laiturilla on pituutta 15 metriä.

–Pistihän ruma ja känkkyrä laituri myös tuijotellessa hiukan silmään, Heinonen pohti.

– Ei se vanha niin huonokuntoinen ollut, etteivät lapset olisi voineet mennä uimaan. Mutta lastenlasten kanssa tilanne oli hiukan toinen. Pistihän ruma ja känkkyrä laituri myös tuijotellessa hiukan silmään, Hartolan Vapaa-asujien liiton puheenjohtajana työskentelevä Heinonen sanoo.

 Laituri ei ole enää kapea väylä vesistöön, vaan siellä halutaan oleskella ja ottaa aurinkoa. Myös pöytäryhmälle tulee monien mielestä olla tilaa.

Mökin arvoa lisääviä mukavuustekijöitä ovat muun muassa sähkö, vesi ja jätehuolto.

Perinteiset ulkohuussit alkavat vähitellen korvautua sisävessoilla, joiden jätevesisysteemien tulee olla linjassa vuonna 2019 voimaan astuneen jätevesilain kanssa, Louvet huomauttaa.

– Vesivessan puuttuminen ei ole välttämättä este mökin hyvälle arvolle. Nykyään mökeissä suositaan paljon kompostoivia ja polttavia vessoja. Vesivessaa vaativat odottavat mökiltä yleensä muitakin vastaavia mukavuuksia, Louvet jatkaa.

Taloussanomat kertoi viime vuonna jätevesilain, tuttavallisemmin paskalain, johtaneen joissakin mökkikaupoissa ostopäätöksen peruuntumiseen.

Mannerbergin mukaan lakia noudattamattomia sisävessoja löytyy Suomessa edelleen jonkin verran.

Suomen kiinteistövälittäjien (SKVL) toukokuun lopussa tehdyn kyselyn mukaan kysyntä mökkikaupassa on noussut eniten Etelä-Savossa, Kanta-Hämeessä, Oulussa, Kainuussa, Kaakkois-Suomessa, Porvoon suunnalla ja Hangossa.

Sisämaassa joidenkin mökkien houkuttelevuutta nakertavat Mannerbergin mukaan alueelliset tulvariskit. Kiinteistöä voi varjella esimerkiksi kaivamalla valleja ja ojia mökin edustalle.

Mökkilöylyjä puntaroidessaan suomalaiset arvostavat edelleen puulämmitteistä saunaa, vaikka myös sähkölämmitteiset ovat lisääntyneet.

Samanaikaisesti saunatiloilta odotetaan entistä useammin moderneja peseytymismahdollisuuksia.

Suomalaiset arvostavat edelleen puulämmitteistä saunaa, vaikka myös sähkölämmitteiset ovat lisääntyneet.

– Jopa sisävesillä sinileväongelma alkaa olla jo aika suuri, minkä takia peseytyminen vaikeutuu. Tämän vuoksi vesijohdot tulevat useilla mökkialueilla tarpeeseen, Mannerberg sanoo.

Tarpeettomina remontteina Louvet pitää useampien rakennusten rakennuttamista mökkipihaan. Järkevämpää olisi laajentaa jo olemassa olevia.

– Ylimääräisten rakennusten ripottelu ei ole käytännöllisyyden ja kunnossapitokustannusten kannalta suositeltavaa. Aitat kannattaa järkeistää niin, että niissä voi yöpyä kerralla useampi ihminen. Puuvajoja ja leikkimökkejä ei pitäisi rakentaa ylenpalttisesti.

Myöskään lattiaremonttiin ei tulisi Louvetin mukaan lähteä tutkimatta ensin mökin ilmanvaihtoa.

Joissakin tapauksissa puulattian muovimatto on koetettu päällystää laminaatilla, minkä seurauksena rakenteet eivät hengitä. Lopputuloksena voi olla se, että tuulettuminen estyy ja lautarakenteisiin syntyy hometta.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?