Tällaiset eläkeiän säästöt voit saada, jos alat sijoittaa 50 e/kk, 100 e/kk tai 300 e/kk – iälläsi on iso vaikutus - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tällaiset eläkeiän säästöt voit saada, jos alat sijoittaa 50 e/kk, 100 e/kk tai 300 e/kk – iälläsi on iso vaikutus

Sijoittaminen on järkevää, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo, mutta tarkkana on hyvä olla. -Jos et ymmärrä, mitä sinulle ollaan myymässä, älä osta.

Julkaistu: 16.6. 14:27

– Perussääntö sijoittamisessa on, että mitä vanhempi sijoittaja, sitä vähemmän kestää riskiä, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo.

Onko olemassa ikää, jolloin on liian vanha aloittamaan sijoittamisen? Jos haluaa eläkepäiviksi lisää pelivaraa, miten eri-ikaisten kannattaa toimia?

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilénin mielestä tärkeintä on ymmärtää, että sijoittaminen on maraton eikä sprintti.

– Aika on kaikkein tärkein elementti. Tärkeintä on, että aloittaa ajoissa. Eläkesijoituksia pitää ajatella ei vuosien vaan vuosikymmenten aikahorisontilla.

Alla olevat kuvat näyttävät, miten sijoittamisen aloitusikä vaikuttaa sijoituksilta vaadittavaan tuottoon, jotta päästään samaan lopputulokseen.

Jos 30-vuotias aloittaa sijoittamisen ja laittaa siihen rahaa 50 euroa kuukaudessa, hän pääsee eläkeikään mennessä neljän prosentin tuotolla samaan, mihin 40-vuotias tarvitsee kahdeksan prosentin tuoton. Ainoa muuttuja on aika.

Kaikissa tämän jutun taulukoissa eläkeiäksi on oletettu 65 vuotta.

Jos alkaa säästää 300 euroa kuukaudessa 30-vuotiaana ja onnistuu niin, että sijoitusten vuotuinen tuotto on 8 prosenttia, 65-vuotiaana on olisi kasassa 700 000 euron säästöt. 4 prosentin tuotollakin päästään jo lähelle 300 000 euroa.

 

 

Entä jos ei ole aloittanut 30-vuotiaana, vaan ikää on jo paljon enemmän? Millaisia asioita sitten kannattaa ottaa huomioon?

– Perussääntö on, että mitä vanhempi, sitä vähemmän kestää riskiä. 30–40-vuotias sietää hyvin, että markkina heiluu todella paljon, koska hänellä on aikaa eläkevuosiin. Jos olet lähellä eläkeikää ja markkina laskee rajusti, saati jos tarvitset rahat käyttöösi juuri tuolla hetkellä, se on katastrofi.

– Elämässä tulee aika, jolloin ihminen muuttuu säästäjästä omien säästöjensä kuluttajaksi. Mitä lähempänä tuota ikää tai hetkeä ollaan, sitä vähemmän kannattaa ottaa riskiä.

Jos aloittaa sijoittamisen vasta 60-vuotiaana, 300 euroa kuukaudessa säästävä pääsisi 8 prosentin vuosituotolla runsaaseen 20 000 euroon viidessä vuodessa.

Jos eläkepäivät ovat tuota pikaa käsillä eikä sijoittaminen ole käynyt mielessäkään, onko liian myöhäistä aloittaa? Pitääkö myöntää, että tämän aihepiirin kanssa on auttamatta myöhässä?

– Mennyttä aikaa ei saa takaisin, ja aika on kaikkein tärkein tekijä. Silti kannattaa aloittaa heti, ja jonkin verran aikaa voi yrittää kiriä nostamalla sijoittamaansa summaa.

– Silti pitää ehdottomasti muistaa hajautus ja se, minkä verran voi enää ottaa riskiä. Jos ajattelet olevasi asian kanssa myöhässä, älä silti ala hätäillä, äläkä ota ylisuurta riskiä. Hätäily on yleensä varmin tie turmioon, koska silloin ei tee järkeviä päätöksiä.

 

Riskien lisäksi pitää aina kiinnittää huomiota kuluihin, koska kaikki kulut ovat pois tuotosta. Kun 30-vuotias laittaa sata euroa kuukaudessa esimerkiksi rahastoon, joka veloittaa prosentin kuluja, hän menettää eläkeikään mennessä tuottoja lähes 50 000 euroa. Laskelma olettaa, että rahasto yltää kahdeksan prosentin tuottoon, josta prosentin kulu on otettu.

– Prosentti voi kuulostaa vähältä, mutta vaikutus on brutaali, Vilén sanoo.

– Sijoitustuotteissa kallis ei tarkoita hyvää. Kuluiltaan edullinen indeksirahasto on yleensä paras ratkaisu. Kannattaa muistaa, että ammattilaisten hoitamista sijoitusrahastoista 90 prosenttia häviää markkinalle, hän jatkaa.

Vilénin neuvo on, että kustannusten minimointi on varsin tuottoisa strategia. Indeksirahaston pitää hänen mielestään päästä kuluissa alle 0,3 prosentin tason.

 

Voit lukea lisää eläkepäivien tuloihin liittyvistä asioista Ilta-Sanomien Turvatut eläkepäivät -erikoisjulkaisusta.

Muista ainakin nämä:

Jos sijoittaminen kiinnostaa, mutta tuntuu, ettet itse osaa ja pelkäät saavasi huonoja neuvoja, muutamia keskeisiä kysymyksiä miettimällä voit yrittää kiertää pahimmat karikot.

 

Tässä ovat Sauli Vilénin neuvot:

1. Selvitä aina kulurakenne. Sijoitusmaailmassa kallis ei ole hyvä.

2. Kuluilla on merkitystä. Indeksirahaston pitää päästä alle 0,30 prosentin kuluihin.

3. Jos et ymmärrä, mitä sinulle ollaan myymässä, älä osta.

4. Älä hätäile tehdessäsi päätöstä. On ihan ok miettiä rauhassa. Voit kysyä myös toista mielipidettä.

5. Jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Muista, että tuoton vastineena tulee riski. Riskitöntä tuottoa ei ole olemassa.

6. Jos myyjällä on kiire, hälytyskellojen pitää soida. Miksi kiire? Sijoituksia tehdään vuosien tai vuosikymmenten aikajänteellä.

7. ”Kerran elämässä” -mahdollisuus ei ole sitä. On äärimmäisen epätodennäköistä, että juuri sinulle tarjotaan alkuvaiheen seuraavan Facebookin tapaisen yhtiön sijoitusmahdollisuutta etukäteen.

8. Kun vastakkain ovat monimutkainen tuote (esimerkiksi strukturoitu sijoitustuote) ja yksinkertaisempi (esimerkiksi indeksirahasto) hyvin usein kannattaa valita yksinkertaisempi. Muista, että sinun pitää ymmärtää, mitä olet ostamassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?