Yli 6 000 e/kk ansaitsevat ryntäsivät hakemaan kulutusluottoja – vertailuyhtiö: Yhdessä kaupungissa luoton saanti erityisen vaikeaa

70 prosenttia kulutusluottohakemuksista hylättiin kevään aikana, luottovertailuyhtiö kertoo. Espoolaiset hakivat suurimpia luottoja.

Maan korkeimpia kulutusluottoja haettiin Espoossa.

4.6.2020 16:59

Kulutusluottoja myöntävät rahoituslaitokset ovat kiristäneet koronakriisin aikana luotonantoaan merkittävästi. Kevään aikana 70 prosenttia kulutusluottohakemuksista hylättiin.

Asia käy ilmi lainavertailupalvelua tarjoavan Sortterin aineistosta. Siinä oli mukana alustan kautta haettuja hakemuksia ja niiden päätöksiä 27 000 kappaletta vuoden alusta toukokuun loppuun.

Kulutusluottoja nostivat nyt paljon aiempaa enemmän suurituloiset ihmiset. Merkittävin kasvu oli yli kuusi tuhatta euroa kuukaudessa ansaitsevissa palkansaajissa, joiden hakemusmäärä kahdeksankertaistui.

Myös yli viisi tuhatta euroa kuukaudessa ansaitsevien palkansaajien osuus luotonhakijoista kolminkertaistui koronavirusta edeltävästä ajanjaksosta.

Suurituloiset ovat hakeneet lainaa etenkin remontointia varten, kun korona on saanut ihmiset panostamaan koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin.

Lainatarjousten lukumäärä on kriisin aikana pudonnut lähes 50 prosenttia. Pudotus näkyy kaikissa ammattiryhmissä ja tuloluokissa.

– Voidaan sanoa, että koko rahoitusala pakittaa. Talouden epävarmuus luo pelkoa kasvavista luottotappioista. Osa rahoituslaitoksista on jo irtisanonut olemassaolevia luottoja talouden epävarmuuden ja eduskunnan talousvaliokuntaan jumittuneen korkokattosääntelyn seurauksena, Sortterin toimitusjohtaja Markus Huhdanpää sanoi tiedotteessa.

Jos hakija asuu vuokralla, työskentelee esimerkiksi matkailu- tai ravintola-alalla tai ansaitsee alta kaksi tuhatta euroa kuukaudessa, kulutusluottoa on myönnetty nihkeästi.

Hakijoista 30–40-vuotiaiden osuus nousi 32 prosenttia.

Espoolaiset hakivat suurimpia luottoja

Kulutusluoton saamisessa on myös merkittäviä alueellisia eroja. Espoolaisten hakemat kulutusluotot olivat maan korkeimpia, keskimäärin 13 600 euroa, ja pienimmät Joensuussa, keskimäärin noin 8 200 euroa.

Luoton hakijat olivat myös pienituloisimpia Joensuussa. Säännölliset kuukausitulot jäivät lähes 500 euroa keskiarvon alapuolelle (katso kuva alla).

Luottopäätöksistä selviää myös, että hakemus hyväksyttiin muita useammin Vantaalla, Lappeenrannassa ja Mikkelissä. Vaikeinta luoton saanti oli Salossa, missä sen sai vain alle neljännes. Salossa haetut laina-ajat ovat keskimäärin 74 kuukautta, yhdeksän kuukautta maan keskiarvoa pidempiä.

Remonttilainojen osuus oli suurin Salossa ja Porissa, joissa niitä haettiin yli kaksinkertainen määrä Jyväskylään, Joensuuhun, Tampereeseen ja Ouluun verrattuna. Seinäjokelaiset puolestaan kilpailuttivat ahkerimmin olemassa olevia lainoja, ja naiset olivat siellä aktiivisimpia.

Suurituloisimmat lainanhakijat asuvat Mikkelissä, Kouvolassa ja Jyväskylässä. Myös Vaasassa, Lappeenrannassa ja pääkaupunkiseudulla asuvien lainanhakijoiden tulot ylittävät keskiarvon selvästi.

Vakuudettoman kulutusluottohakemuksen pääoma on oli keskimäärin 11 700 euroa ja maksuaika noin viisi ja puoli vuotta. Hakijoiden kuukausiansiot olivat keskimäärin 2 700 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?