Tamperelainen Sanna osti asunnon Helsingistä eläkepäiviensä turvaksi – ”Jos tulee rahantarvetta, siitä pääsee äkkiä eroon” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tamperelainen Sanna osti asunnon Helsingistä eläkepäiviensä turvaksi – ”Jos tulee rahantarvetta, siitä pääsee äkkiä eroon”

Julkaistu: 4.6. 11:07

Tampereella asuva Sanna Juslen osti runsaat pari vuotta sitten asunnon Helsingin kantakaupungista.

Tampereelta kotoisin oleva Sanna Juslen, 61, on nyt runsaan parin vuoden ajan omistanut asun­non Helsingin kantakaupungista. Sen sijoituksen hän teki pit­kälti tulevia eläkepäiviään silmällä pitäen.

– Olen juuri jäänyt osa-aika­eläkkeelle ja kolmen vuoden päästä jään pysyvästi. Tähän asti olen asuttanut Helsingin-kämppääni silloin tällöin, mutta jatkossa tarkoitukseni on käyttää sitä aktiivisesti, Juslen kertoo.

Tampereella toistaiseksi asuva Juslen kiittelee työnantajaansa (Staria-tilitoimistoa) saamastaan mahdollisuudesta: joka toisen kuukauden hän nauttii eläkepäivistään, joka toisen puolestaan työskentelee.

– Helsingissä on niin paljon kaikkea mukavaa, että aion ehdottomasti viettää siellä eläkepäiviäni. Siellä oleva asuntoni ei siis ole menossa myyntiin, vaan itseni ja muiden perheenjäsenteni käyttöön, Juslen kertoo.

Jos Helsingin-asunnosta jostain syystä haluaisikin yhtäkkiä päästä eroon, sen pitäisi kyllä onnistua.

– Jos tulee äkillistä rahantarvetta, Helsingin-asunnosta pääsee kyllä äkkiä eroon. Tämä pointti painoi osaltaan vaakakupissa, kun päätin hankkia asunnon sieltä.

Pitkän linjan juristi Kaj Swanljung puolestaan aikoo myydä asuntonsa Helsingissä. Hän omistaa yli sadan neliön asunnon kantakaupungissa, Töölössä.

Kuusikymppinen Swanljung on hiljattain jäänyt eläkkeelle, ja kun kaikki lapset ovat jo lähteneet maailmalle, tätä nykyä hän asustelee kämpässään yksin – tosin vain parin korttelin päässä naisystävän asunnolta.

Aamupäivisin vielä muutaman tunnin työskentelevän Swanljungin asuntosuunnitelmat ovat selkeät.

– Tällä hetkellä nautin täysillä man cavestani (miesluolastani). Tässä on kuitenkin ollut naisystävän kanssa puhetta yhteisen asunnon ostamisesta, eli suunnittelen nyt ensin oman asuntoni myymistä, Swanljung kertoo.

– Tilauksessa on suunnilleen sadan neliön pariskuntakämppä. Näin kun nyt eläkkeellä ollaan, niin taloudellisia resursseja tulee sittemmin suunnattua aiempaa enemmän matkusteluun ja erilaisiin harrastuksiin, joihin jo Helsinki tarjoaa mainiot puitteet.

Aivan yksinkertaista suunnitelman toteuttaminen ei välttämättä ole, sillä kuten Swanljung itsekin sanoo, yli sadan neliön keskusta-asuntoja ei ole Helsingissä liikaa tarjolla. Pienempiä kovan rahan asuntoja riittää, mutta isommista ”asiallisen hinnan” saaminen voi kestää pitkäänkin.

– Vuokratuet ovat suurin syyllinen Helsingin keskustan asuntojen hinnannousuun. Vauraat yksityishenkilöt sekä kokeneet sijoittajatahot ovat pystyneet hankkimaan keskustasta asuntoja. Koska vuokramarkkinat ovat erilaisten vuokratukienkin avulla pelanneet hyvin, hinnat ovat karanneet korkeiksi, Swanljung näkee.

Voit lukea lisää eläkepäivien tuloihin liittyvistä asioista Ilta-Sanomien Turvatut eläkepäivät -erikoisjulkaisusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?