Vuokramökki vilisi hiiriä, omistajat tunkivat vierailulle juhannus­aamuna – asiantuntija kertoo vinkit onnistuneeseen mökin vuokraukseen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Vuokramökki vilisi hiiriä, omistajat tunkivat vierailulle juhannus­aamuna – asiantuntija kertoo vinkit onnistuneeseen mökin vuokraukseen

Ihana vuokramökki varattuna rentouttavaa mökkiviikonloppua varten. Paikalla odottaakin likaiset lattiat, siivoton ranta tai utelias vuokranantaja. Kuulostaako tutulta?

IS:n lukijat kertovat vuokramökeillä kokemistaan kommelluksista.­

3.6.2020 6:03

Ilta-Sanomat kysyi lukijoilta kokemuksia vuokramökeistä. Edellisten vuokralaisten sotkujen lisäksi osan on täytynyt sopeutua myös hieman erikoisempiin olosuhteisiin.

– Olimme vuokranneet viikonlopuksi "mökin". Kun menimme sinne, niin oli siivoton, jääkaapissa sulaneita pakasteita, ranta liejuinen, eikä siinä varmasti voinut uida. Sauna törkyinen. Olimme kolmen yön sijasta kolme tuntia ja lähdimme pois. – Nainen, 67.

– Viime syksynä kisareissun vuokramökillä loppui vedentulo kesken. Saunottua saatiin tuloiltana, mutta tiskaus oli jo vaikeaa. Luultiin tilanteen korjaantuvan yön aikana, mutta aamulla osa porukasta ehti käydä vessassa, kahvit saatiin keitettyä, mutta minä lähdin pepsodentit suussa maistuen, ja erään toisen tyypin kakkosasia jäi pyttyyn. Lampi olisi ollut vieressä, mutta vesi likaista ja niin matalalla ettei ryhdytty sieltä nostamaan vessaan vettä. Saatiin kompensaatio jälkikäteen, mutta sen alueen mökkeihin ei enää seuraavien kisojen aikana kyllä mennä! – Mies, 51.

– Yksi katkaisi veden tulon etukäteen ilmoittamatta. Olin vessassa. Onneksi ehdin huuhdella. – Nainen, 44.

– Viime talvena vuokramökin kylppärin tuuletusikkunan lukitus oli hajonnut edelliseltä vuokraajalta ja ikkuna pysyi siis auki. Lattia oli niin kylmä, että varpaat melkein jäätyivät kiinni. Onneksi mies osasi korjata vian ja pian lattialämmitys toimi. – Nainen, 39.

– Ei niinkään ongelmia, mutta hyvin erikoisia sääntöjä ympäri mökkiä pienissä lapuissa. Mm. takan viereisiin halkoihin ei ollut koskemista (olivat koristeena) ja paljuun piti ehdottomasti mennä uimalakki päässä. – Nainen, 21.

Hoitamaton ranta voi olla paitsi ikävän näköinen, myös turvallisuusriski.­

Osassa tapauksista vuokranantaja ei ole millään malttanut pysyä poissa mökiltä edes vuokrauksen aikana. Lukijat ovat joutuneet mökkireissuillaan kestämään myös muita vähemmän toivottuja vieraita.

– Kerran sattui sellainen vuokraemäntä, joka päivittäin kävi kastelemassa ulkokukat. Oli ikävää, kun hän pölähti paikalle ilmoittamatta. Kerroimme kyllä hoitavamme kastelun, mutta ei auttanut. – Nainen, 50.

– Omistajat kävivät juhannuksena tarkistuskäynneillä aamuseitsemän aikaan. Toivat mukamas tuoretta leipää. – Nainen, 34.

– Olimme varanneet mökin erään firman kautta. Saimme sinne avaimen ja otimme mökin haltuun lauantaina. Seuraavana aamuna mökin omistaja pöllähti paikalle aikaisin aamulla omilla avaimillaan juuri kun olimme käyneet suihkussa ja kekkuloimme vähäpukeisina. – Nainen, 58.

– Yhdessä vuokramökissä oli paljon hiiriä, mikä oli vuokraisännän mukaan täysin normaalia. Ei kyllä ollut normaalia. Hiiriä ei ole ollut missään muussa vuokraamassamme mökissä. – Mies, 55.

– Kerran olimme vuokramökillä, kun järveltä souti seurue, kiinnittyi laituriin ja kiipesi pihalle pällistelemään. Eivät millään olleet uskoa, että häiritsevät kotirauhaa. Halusivat katsella paikkoja, sillä olivat itse vuokraamassa mökkiä myöhemmin. Eihän mökki kuulemma meidän ollut, joten ei meillä ollut heidän mielestään oikeutta käskeä heitä poiskaan. Lopulta ymmärsivät. – Mies, 52.

– Mökkinaapurit lapsineen olivat liian lähellä itse vuokraamaamme mökkiä. Vanhemmat tinttasivat juomaa pitkin päivää, kunnes sammuivat ennen illallisaikaa. Heidän kolme lastaan sitten könysivät meidän pihamaallemme ruoan perässä, kun grilli laitettiin kuumaksi. Samaan aikaan huvittavaa, raivostuttavaa ja huolestuttavaa. – Nainen, 36.

Mökkilomaa ei pitäisi joutua aloittamaan siivoamalla muiden sotkuja. Vuokrauksen päätteeksi on huolehdittava, että mökki on siistissä kunnossa.­

Eipä vierailut aina ole vuokranantajankaan näkökulmasta sujuneet aivan täydellisesti. Kyselyyn vastanneet kertovat vuokralaisten sotkuista ja kadonneista tavaroista.

– Olemme vuokranneet omaa mökkiämme. Hieman on rikottu paikkoja, jätetty se ilmoittamatta ja jätetty sotkut. Se on ikävää. Vahingoille ei voi mitään, mutta pitää olla reilu peli. Jos jotain rikkoutuu, se ilmoitetaan ja pyydettäessä korvataan. Yhdet vuokralaiset olivat käyneet häiriköimässä naapureita. – Nainen, 54.

  • IS selvitti ihmisten mökkikokemuksia ja -mielipiteitä taannoin laajalla verkkokyselyllä. Oheiset kertomukset ovat kyselyyn tulleita vastauksia. Kyselyyn vastasi 3 313 ihmistä. Kysely tehtiin 15.–18. toukokuuta 2020.

Huomioi nämä asiat mökkiä vuokratessa

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonnan johtava asiantuntija Raija Marttala kertoo, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon mökkiä vuokratessa. Kun on tekemässä kartoitusta mökkivaihtoehdoista, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten mökin vuokraaja kertoo itsestään.

– Pitää pyrkiä selvittämään, onko kyseessä luotettava toimija.

Luotettavuutta voi arvioida tarkistamalla mitä tietoja vuokraaja antaa itsestään. Vuokrayritykseltä kannatta tarkistaa esimerkiksi Y-tunnus ja toimipaikan osoite. Lisäksi vuokraajasta tai vuokrayrityksestä ja tarjolla olevasta mökistä kannattaa etsiä lisätietoa internetistä. Marttala vinkkaa tarkastamaan mökistä annetut julkiset palautteet ja arviot.

Etenkin nyt korona-aikana, mutta muutenkin, kannattaa varaus- ja peruutusehdot sopia etukäteen. Mökkivarauksia ei koske lakisääteinen etämyynnin peruutusoikeus. Peruutusoikeudesta voi yrittää sopia etukäteen, mutta vuokraajalla ei ole velvollisuutta suostua siihen. Mahdolliset erikseen sovitut ehdot kannattaa sopia kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla, jotta molemmilla on sama tieto.

Jos on vuokraamassa mökkiä yksityishenkilöltä, on hyvä muistaa, että kuluttajansuojalakia ei sovelleta yksityishenkilöiden välisissä sopimuksissa.

– Lähtökohta on se, että jos olen sopinut kahden viikon mökkivuokrauksesta Saimaalla, olen sitoutunut siihen. Minun on maksettava mökistä, vaikka en pääsisikään paikalle esimerkiksi lomasuunnitelmien muutoksen tai sairastumisen takia, jos peruutusmahdollisuudesta ei ole sovittu etukäteen.

Mökki kannatta maksaa luottokortilla, jotta mahdollisessa ongelmatilanteessa maksulle on jokin takavarmistus.

Mökille saavuttaessa mökin kunto kannattaa tarkastaa heti. Jos havaittavissa on jotain puutteita, kannattaa niistä ilmoittaa vuokranantajalle mahdollisimman nopeasti. Myös valokuvien ottamisesta voi olla hyötyä, jos vuokraajan kanssa tulee jotain erimielisyyksiä.

Marttalan mukaan siisteys on vuokratilanteessa perusolettama. Vuokraajalta voi myös kysellä, onko kyseiseen mökkiin tehty jotakin erityisiä siistimistoimenpiteitä koronan takia.

Vuokranantajan näkökulmasta korona-aikaan on huolehdittava erityisen tarkkaan mökin perusteellisesta ja turvallisesta loppusiivouksesta. Vuokraajan tulee TEM:in ohjeistuksen mukaan vastata mökin loppusiivouksesta asiakkaiden välillä. Vuokraajan tulee myös asettaa kirjallinen siivoussuunnitelma mökkiin näkyville.

Vuokraajan tai vuokranantajan ei tulisi myöskään mennä mökille sairaana.

Onko sinulla kokemuksia vuokramökeistä? Keskustele oheisessa kommenttiosiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?