Ennen jopa 195 euroa yöltä, nyt 500 euroa kuukaudelta – näin korona iski Airbnb-vuokraukseen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ennen jopa 195 euroa yöltä, nyt 500 euroa kuukaudelta – näin korona iski Airbnb-vuokraukseen

Nurmijäven Luhtajoella asuva Mia Andersson vuokraa Airbnb:n kautta perheensä omakotitalon yläkertaa. Tänä keväänä hän päätti ottaa koronan vuoksi kohteensa pois palvelusta toistaiseksi.

Julkaistu: 31.5. 7:43

Koronapandemia on näkynyt kevään aikana Airbnb-toiminnassa. Kolme erityyppistä majoittajaa kertoo, miten matkailun pysähtyminen on heidän toiminnassaan näkynyt.

Koronakevät on siirtänyt lyhytaikaiseen vuokraukseen käytettyjä asuntoja pitkäaikaiseen vuokraukseen.

Taloussanomat haastatteli kolmea Airbnb-vuokraajaa siitä, miten matkailun pysähtyminen on vaikuttanut heidän vuokraustoimintaansa.

Mian Airbnb-kausi jää lyhyeksi – ”Toivottavasti loppukesäksi saadaan kalenteri auki”

Nurmijärvellä asuvat Kimmo Airala ja Mia Andersson avasivat vanhan, suuren omakotitalonsa tyhjänä olleen yläkerran Airbnb-vieraille kesällä 2018.

Mia Andersson toivoo, että saisi Airbnb-vuokrauskalenterin auki taas heinäkuun alusta.

– Enemmän tämä Airbnb-vuokraus on minun projektini, Kimmo on toki tehnyt remontit, Andersson naurahtaa.

Kuluva kevät on ensimmäinen, jolloin Andersson ei ole avannut kotinsa ovia majoittujille.

– Tavallisesti avaan kauden huhtikuun puolella, ja olin myös tänä vuonna varautunut tekemään niin. Sitten tuli korona, ja tein nopeasti päätöksen, että suljen varauskalenterin toistaiseksi.

Hän toivoo, että tilanne muuttuisi kesän aikana, ja varaukset jatkuisivat normaaliin tapaan loppukesästä.

– Varauksia voi jatkaa aikaisintaan heinäkuun puolella. En usko, että kesäkuussa tapahtuu asioiden suhteen vielä mitään. Olen pitänyt kautta käynnissä lokakuulle, ja esimerkiksi viime vuonna vieraita riitti koko kauden ajalle.

Andersson kertoo, että Airbnb-tauko ei aiheuta hänelle merkittäviä taloudellisia tappioita.

– Menetettyjä summia on vähän vaikea arvioida, olisiko yhteensä parin tuhannen luokkaa, ei kuitenkaan useita. Tämä on minulle harrastus, ja omakotitalon kulut juoksevat joka tapauksessa koko ajan, olipa yläkerrassa majoittujia tai ei.

Anderssonin kodin yläkertaa on voinut vuokrata Airbnb-palvelun kautta edullisimmillaan 39 eurolla yö. Lisähenkilöstä on veloitettu 15 euroa yöltä. Majoitusajat ovat vaihdelleet muutamasta yöstä viikkoon.

Andersson on sivutoiminen web designer, Airala on rakennusalalla. Airbnb-toiminnan tulot ovat menneet lähinnä talon kulujen kattamiseen.

– Oma Airbnb-toimintani on hyvin pienimuotoista, joten tämä ei aiheuta meille mainittavaa finanssikriisiä. On kuitenkin niitä, jotka toimivat tässä bisneksessä päätyökseen ja isoilla riskeillä. Heidän puolestaan tietysti harmittaa, Andersson kertoo.

Rovaniemeläinen Eveliina: ”Joskus rahaa tulee enemmän ja joskus vähemmän”

Eveliina Rissanen omistaa Rovaniemen keskustasta kaksi yksiötä, joita hän on vuokrannut Airbnb:n kautta talvikausiksi. Huhtikuusta eteenpäin hän on vuokrannut asunnot kalustettuna pidemmiksi ajoiksi.

Niin hän teki myös tänä vuonna.

Eveliina Rissanen vuokraa kahta Airbnb-yksiötä Rovaniemen keskustasta. Kuva on tammikuulta 2019.

– Olisi ollut fiksuinta etsiä pitkäaikaiset vuokralaiset jo maaliskuun alussa, koska matkailun hiljeneminen vähensi kysyntää reilusti jo helmikuun puolella. Ihan hyvä tilanne minulla kuitenkin on, en valita, hän sanoo.

Vielä tammikuussa Lapin-matkailu oli noin neljänneksen viime vuoden vastaavaa parempi.

– Tammikuussa näytti hyvältä. Helmikuun aikana Airbnb-kohteideni käyttöaste putosi noin kolmanneksen viime vuodesta, hän sanoo.

Rissanen on vuokrannut yksiöitään palvelun kautta hintaan 70–195 euroa yö. Hinta sisältää yöpymisen kahdelle hengelle.

Hän arvelee, että heikot kevätkuukaudet näkyvät hänen tuloissaan. Yksiöiden kuukausivuokra pitkäaikaisille vuokralaisille on 500 euroa kuukaudessa.

– Ei tämä missään tapauksessa kaada omaa talouttani. Asuntosijoittaminen, kuten mikä tahansa muukin sijoittaminen on aina riskibisnestä.

Rissanen on jo alun perin laskenut sen varaan, että kaikkeen täytyy varautua.

– Ajattelen niin, että joskus rahaa tulee vähemmän ja joskus enemmän, Rissanen sanoo.

Kuutta kohdetta vuokraava Katja laittoi asunnot pitkäaikaisvuokralle

Espoolainen Katja Meriläinen vuokraa kuutta Helsingissä ja Espoossa sijaitsevaa kohdetta Airbnb:n kautta. Neljä kohteista Meriläinen omistaa kokonaan tai osittain, ja kahta Airbnb-asuntoa hän hoitaa ulkomailla työskentelevien ystäviensä puolesta.

Kun koronavirusepidemia levisi Suomeen ja muualle Eurooppaan, varaukset Meriläisen kohteisiin peruttiin järjestelmällisesti.

Sitä mukaa, kun lyhyitä majoituksia peruttiin, Meriläinen alkoi tarjota Airbnb-asuntojaan pitkäaikaisvuokralle.

Kuutta asuntoa Espoossa ja Helsingissä Airbnb-palvelun kautta vuokraava Katja Meriläinen korostaa, että kaikessa sijoittamisessa on aina riskinsä, joihin kannattaa varautua ennalta.

– Tilalle tuli melko nopeasti pidempiaikaisia varauksia. Yksi iso ryhmä oli ulkomailla asuneet suomalaiset, jotka palasivat koronan vuoksi takaisin Suomeen, mutta joilla ei ollut täällä syystä tai toisesta asuntoa odottamassa.

Airbnb-emännöinti ei ole Meriläisen päätulonlähde. Hän on asuntosijoittaja, jonka pitkäaikaiset vuokralaiset takaavat stabiilin tulovirran.

– Airbnb on itselleni lähinnä rakas harrastus, joka tuottaa normaalioloissa mukavasti lisätuloja.

Kun pitkäaikaisille vuokra-asunnoille olikin kysyntää, koronakevät ei lopulta aiheuttanut Meriläisen tulovirtaan kovin syvää lovea.

– Täytyy muistaa, että pitkäaikaisvaraukset ovat yöhinnaltaan huomattavasti edullisempia. Asuntojen varausaste kuitenkin nousi samaan aikaan. Kaikessa sijoittamisessa on riskinsä, jotka on hyvä tiedostaa ja varautua niihin mahdollisuuksien mukaan ennalta, hän korostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?