Seija saa eläkettä 834 e/kk: ”Viimeinen viikko pitää aina pärjätä lähes ilman rahaa”

Seija Kemppaisen eläkkeestä puolet menee heti laskuihin.

–Se minua harmitti kovasti, kun en pystynyt tytöille ja lapsenlapsille joululahjoja ostamaan. Ei yksinkertaisesti ollut rahaa. Sukkia annoin sitten lahjaksi, Seija Kemppainen sanoo.

Kainuun Ristijärvellä asuva Seija Kemppainen, 62, on yksi niistä yli 60-vuotiaista pitkäaikaistyöttömistä, jotka ovat käyttäneet mahdollisuutta siirtyä eläketuen piiriin. Eläkettä tilille kilahtaa joka kuukausi 834 euroa.

– Viimeinen viikko ennen seuraavaa eläkettä pitää aina pärjätä lähes ilman rahaa. Nytkin on laskut jo maksupalvelussa odottamassa, ja puolet eläkkeestä menee heti laskuihin, Kemppainen huokaa.

Yksin elelevä Kemppainen asuu yksityisen omistamassa rivitalossa. Pienestä kaksiosta vuokra on 430 euroa kuukaudessa. Asumistuen jälkeen maksettavaa jää 130 euroa.

– Asunnossa on oma sauna, ja se on kyllä ihan luksusta, nainen toteaa.

Puhelinlasku on 32 euroa kuukaudessa. Sähkölasku on 70–80 euroa kuukaudessa.

– Lisäksi rahaa menee lääkkeisiin, joita minulla ei onneksi ole paljon. Ja syödäkin pitää. Mutta mihinkään ylimääräiseen eivät rahat riitä, Kemppainen jatkaa.

Seijan tuloilla ei kannata sairastua. Silmälasien uusiminen ja hammaslääkärissä käynti kauhistuttavat jo etukäteen.

– Minun pitäisi uusia silmälasit, mutta ne pitäisi maksaa ensin ja hakea sitten kuittia vastaan toimeentulotukea. Ja isoon hammasremonttiinkin pitäisi lähikuukausina olla rahaa, Kemppainen kertoo.

Käsitöistä pitävän naisen piirongin päällä odottaa sukkanippu. Sukille löytyy käyttäjiä, sillä Kemppaisella on kaksi tytärtä ja yhteensä kuusi lastenlasta.

– Se minua harmitti kovasti, kun en pystynyt tytöille ja lapsenlapsille joululahjoja ostamaan. Ei yksinkertaisesti ollut rahaa. Sukkia annoin sitten lahjaksi.

– En ole vuosikausiin ostanut itselleni mitään vaatteita kaupasta. Kaikki vaatteeni ovat kirpputorilta hankittuja. Myös tämän asunnon huonekalut ovat kirpputorilta ostettuja tai ystäviltä saatuja. Rahaa uusien hankkimiseen ei ole.

Kemppainen on saanut eläketukea lokakuun alusta.

– Sitä ennen olin useamman vuoden kuntouttavassa työtoiminnassa. Kun ryhdyin eläkettä hommaamaan, minulle sanottiin, ettei se vaikuta toimeentulotukeen. Mutta kyllähän se vaikutti, muutaman euron meni yli tulorajojen, Kemppainen harmittelee.

Mitään kuuta taivaalta Kemppainen ei rahan suhteen toivo. Jo muutaman sadan euron lisä kuukausituloihin antaisi helpotusta.

– Jos saisi edes 1 200 euroa kuussa, niin se helpottaisi. Kun täytän 65 vuotta, rupean saamaan työeläkettä. Mutta kun ikäni olen tehnyt noita pätkä- ja tukitöitä, niin eihän niistäkään kovin paljon eläkettä kerry.

Voit lukea lisää eläkepäivien tuloihin liittyvistä asioista Ilta-Sanomien Turvatut eläkepäivät -erikoisjulkaisusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?