Näin paljon suomalaisilla on nyt tilillä rahaa – onko sinulla yhtä paljon? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin paljon suomalaisilla on nyt tilillä rahaa – onko sinulla yhtä paljon?

Julkaistu: 26.5. 18:43

Suomalaisten säästöt olivat maaliskuun lopussa paisuneet viime syksystä. Tiukka koronakevät on voinut kuitenkin rokottaa osan puskureita. Taloussanomien kysely paljasti, paljonko tileillä on keskimäärin rahaa.

Taloussanomien verkkokyselyyn vastanneilla oli toukokuun puolivälissä tileillään keskimäärin 11 721 euroa rahaa.

Viime syksynä tehdyssä kyselyssä vastanneiden keskimääräinen talletussumma oli lähes tuhat euroa suurempi eli 12 643 euroa.

Myös mediaani, eli vastausten keskimmäinen arvo oli laskenut viime syksyn 3 300 eurosta 3 000 euroon. Kyselyn lopputulokseen vaikuttaa se, ketkä siihen ovat kullakin kerralla vastanneet, joten siitä ei suoraan pysty päättelemään, että suomalaisten säästöt olisivat vajuneet.

Syksyn kyselyssä 1,6 prosenttia vastaajista kertoi tilinsä olevan täysin tyhjä. Nyt osuus oli noussut 1,7 prosenttiin.

Laajan kyselyn tähän kysymykseen tuli 6 465 vastausta.

Tilien tyhjenemiselle tulee tukea samasta kyselystä, jonka mukaan joka neljännellä suomalaisella on nyt vähemmän rahaa käytössään kuin ennen koronaa.

Kaikkiaan Taloussanomien kyselyyn vastasi verkossa yli 8 000 ihmistä.

Kyselyn mukaan lähes kahdella kolmasosalla korona ei kuitenkaan ole vaikuttanut kuukausittain käytettävissä olevan rahan määrään. Joka kymmenennellä vastaajalla on nyt oman kertomansa mukaan jopa enemmän rahaa käytettävissään kuin aiemmin.

Suomen Pankin kokoamien tilastojen mukaan Suomen kotitalouksien euromääräiset talletukset ovat kasvaneet viime vuoden syksystä.

Tuoreimmat tiedot ovat maaliskuun lopusta, jolloin Suomen kotitalouksilla oli talletuksina säästössä 96,5 miljardia euroa, kun esimerkiksi syyskuussa summa oli hieman päälle 94,2 miljardia euroa.

– Se on ihan loogista, sillä monet alkava säästämään aina kriisien aikana, selittää yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro LähiTapiolasta.

Tänä keväänä säästöjen kasvua selittää myös kulutuksen vähentyminen.

– Toinen kriisiajalle tyypillinen piirre on, että toiset alkavat myymään osakkeitaan, mistä kertyy rahaa tileille, Nummiaro sanoo.

Suomen Pankin tietojen mukaan suomalaisilla kotitalouksilla oli maaliskuun lopussa 58,2 miljardin euron edestä arvopaperiomistuksia, mikä on 12,8 miljardia euroa vähemmän kuin tammikuussa 2020.

Osakekurssit romahtivat rajusti maaliskuun lopussa, joten vaikka osakkeita ei olisi myynyt, monien osakeomistusten arvo laski.

Enemmistöllä vain vähän säästöjä pahan päivän varalle

Taloussanomien sekä LähiTapiolan teettämien kyselyjen perusteella säästöt eivät ole kertyneet tasaisesti. LähiTapiolan teettämän kyselyn perusteella suomalaisista 52 prosentilla talouspuskurin koko on 3 000 euroa tai sen alle.

– Jos taas ajatellaan tulojen menetyksen kannalta, niin 3 000 euroa menee aika äkkiä. Ehkä tämän koronakriisin jälkeen puskurisäästöjä aletaan miettiä entistä enemmän, Nummiaro sanoo.

Hän neuvoo miettimään pahan päivän varalle säästämistä kolmessa vaiheessa.

– Jos ajatellaan kulujen kautta, niin 1 000–2 000 euroa voi riittää johonkin yllättävään menoon, Nummiaro sanoo.

Säästämistä varten voi perustaa vaikka erillisen pankkitilin, mikä voi lisätä kynnystä käyttää säästöjä päivittäisiin menoihin.

– Tulojen menettämisen, esimerkiksi lomautuksen tai irtisanomisen takia, säästössä kannattaisi olla 2–3 kuukauden nettopalkka, kun ei tiedä kuinka kauan tulojen menetys kestää, Nummiaro neuvoo.

Näiden säästöjen talletuspaikaksi hän neuvoo korkorahastoja tai maltillisen riskin yhdistelmärahastoja, joissa voitot eivät ole välttämättä suuria, mutta toisaalta vaara menettämisestä on melko pieni. Lisäksi varat ovat saatavissa käyttöön suhteellisen nopeasti.

Kolmas varautumisen taso on pidemmän aikavälin suunnittelua, esimerkiksi eläkeikää varten. Koska tavoite on kaukana, voivat suorat osakeostot tai rahastot olla sopiva säästökeino.

– Voi valita esimerkiksi laajasti hajautetun rahaston, johon voi sijoittaa kuukaudessa vaikka 50 euroa, Nummiaro sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?