”Maaliskuun pörssidippi oli vasta shokkireaktio” – Yli puolet uskoo, ettei pörssissä ole vielä nähty pohjia - Oma raha - Ilta-Sanomat

”Maaliskuun pörssidippi oli vasta shokkireaktio” – Yli puolet uskoo, ettei pörssissä ole vielä nähty pohjia

Maaliskuussa pörsseissä rytisi.

Julkaistu: 25.5. 7:40

Osakemarkkinoiden pohjat on osan mielestä jo nähty, osa taas povaa uutta kuoppaa, Taloussanomien kysely paljastaa.

Osakemarkkinoilla on nähty melkoista turbulenssia tänä keväänä, kun osakkeet syöksyivät ensin maaliskuussa rajusti koronakriisin iskettyä päälle ja toipuivat melkoisesti huhtikuussa.

Moni piensijoittaja miettiikin nyt, joko pohjat on nähty vai vieläkö tullaan alas.

Taloussanomien korona-ajan rahakyselyyn vastanneiden joukossa näkemykset jakautuvat melko lailla kahtia.

Runsaat puolet vastanneista uskoo, että vielä mennään alas, kun taas 46 prosenttia arvelee pahimman olevan jo ohi.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Niistä, jotka uskovat syvimmän kuopan jo menneen ohi, moni mainitsee keskuspankkien kovan elvytyksen.

– Keskuspankit ovat rahoittaneet firmoja niin paljon, että uuden rahan on hakeuduttava tuottaviin kohteisiin. Osakkeet katsovat noin 12 kuukautta eteenpäin, joten vaikea nähdä, että tulevaisuutta katsottaisiin enää niin synkästi. Kaikki tieto on jo markkinoilla, 37-vuotias mies perustelee sitä, että uskoo pahimman olevan ohi.

– Ennennäkemätön elvytys markkinoilla. Kaikki olettaa, ettei tekohengitys toimi ja että uudet pohjat tulee. Markkinat toimivat useimmiten päinvastoin kuin enemmistö olettaa. Shorttasin helmi–maaliskuun. Elvytys vie markkinat katon läpi, ja uusi roskalainakriisi iskee markkinoille 2–5 vuoden päästä. Silloin uudet pohjat, 26-vuotias mies arvelee.

Jotkut vastaajista huomauttavat, että kukaan ei voi tietää, mitä markkinoilla tapahtuu.

– Kerrannaisvaikutukset ja toisen aallon firmat (ensimmäisten kärsijöiden laskuttajat) ja sitä kautta koko "ravintoketjun" vaikutukset ovat aika mysteeri tällä hetkellä, 37-vuotias mies sanoo.

Koronakriisiä edeltänyttä kurssien nousua pönkitti se, ettei sijoittajilla ollut oikein muuta vaihtoehtoa kuin osakkeet. Samaa ilmiötä povataan myös nyt:

– Kurssit varmasti vielä laskevat nykyisestä tasostaan huonompien talouslukujen myötä, mutta institutionaalisilla sijoittajilla ei ole oikeastaan olemassa vaihtoehtoisiakaan sijoituksia, jolla voisi korvata osakesijoitukset. Sen vuoksi osakesijoituksista ei tule täyttä pakoa, 53-vuotias mies pohtii.

Osa vastaajista arvioi, että epidemian mahdollinen toinen aalto ei ole markkinoille enää yllätys.

– Kurssit ovat jo lievässä nousussa, loppuvuonna tiedetään enemmän taudin etenemisestä eikä talous toivottavasti reagoi niin voimakkaasti uuteen aaltoon, 42-vuotias nainen sanoo.

Toiset taas epäilevät, että toinen aaltokin kurittaa markkinoita vielä:

– Koronan toinen aalto tulee iskemään talouteen vielä vahvasti. Toki kursseissa on tulevaisuuden epävarmuus jo mukana, mutta uskon, että tätä eivät sijoittajat ole vielä täysimääräisesti osanneet hinnoitella kursseihin mukaan, 28-vuotias mies sanoo.

– Yritysten konkursseja ja työntekijöiden lomauttamisia tulee vielä lisää vuoden loppupuolelle päin. Osakekursseja tulee heiluttamaan ylös toimivien koronaviruslääkkeiden ja rokotteiden keksiminen, mutta alaspäin se, jos uusia epidemia-aaltoja alkaa ilmaantua eri maissa, 60-vuotias nainen arvioi.

Vielä ei ole nähty, miten pahasti korona iskee yrityksiin

Useampi vastaaja muistuttaa, että tämän ja seuraavan vuosineljänneksen aikana vasta nähdään, miten epidemia on vaikuttanut liiketoimintaan.

– Tällä hetkellä kursseja pitää ylhäällä keskuspankkien liikkeelle laskemat tuhannet miljardit. Kurssit ovat tammikuun tasolla, vaikka näkymät loppuvuoteen ovat todella hämärät, 40-vuotias mies sanoo.

– Maaliskuun pörssidippi oli vasta shokkireaktio, josta noustiin elvytyspakettien positiivisella fiiliksellä. Pörssikurssit tulevat laskemaan edelleen, kunhan reaalitalouden romahdus ehtii mukaan kvartaalin tai parin jälkeen, 48-vuotias nainen ennustaa.

– Pörssiromahdukset ovat erittäin harvoin ohi yhden pudotuksen jälkeen. Tämä on nähty muun muassa finanssikriisin aikaan. Seuraava notkahdus nähtäneen Q2:n tulosjulkistusten yhteydessä, 25-vuotias mies sanoo.

Kurssien sahaaminen tarjoaa toisaalta myös tilaisuuksia ostaa halvalla ja myydä kalliimmalla.

– Talouden epävakaus jatkuu ainakin tämän vuoden ja suurten markkinoiden nokittelu saattaa tuottaa yllättäviä notkahduksia. Nämä tarjoavat hyviä ostopaikkoja arvopaperimarkkinoilla, 37-vuotias mies sanoo.

Epäilyjä herättää se, ovatko markkinat liian optimistisia ”normaaliin” paluun aikataulusta.

– Yhteiskuntien avaaminen ei onnistu yhtä ripeästi kuin juuri nyt toivotaan; kun tämä ikävä totuus valkenee, saadaan laskun toinen vaihe, 50-vuotias mies sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?