Minkä arvoinen valmistujaislahjan pitää olla? Tapakouluttaja vastaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Minkä arvoinen valmistujaislahjan pitää olla? Tapakouluttaja vastaa

Julkaistu: 23.5. 16:30

Jos isommat valmistujaisjuhlat järjestetään syksyllä, tapakouluttaja lähettäisi nyt keväällä vain onnittelukortin ja antaisi lahjan myöhemmin.

Koronakevät on tuonut omat mutkansa myös kevään perinteisiin kohokohtiin: valmistujaisjuhliin. Monet juhlivat keväällä perhepiirissä ja järjestävät isommat juhlat myöhemmin.

Mitä poikkeuskevät tarkoittaa valmistujien muistamiselle, jos isommat juhlat ovat luvassa vasta syksyllä? Pitäisikö lahjalla muistaa nyt vai juhlien yhteydessä?

Tapakouluttaja Helena Valonen lähettäisi nyt keväällä onnittelukortin, jossa voi mainita, että kun tavataan seuraavan kerran, valmistunut saa konkreettisen muiston.

Valosen mielestä juhlien siirtyminen antaa aikaa kuulostella, mitä valmistunut mahdollisesti tarvitsee tai haluaa. Toki lahjan voi halutessaan jo keväälläkin lähettää.

Lahjan rahallisen arvon miettiminen aiheuttaa monelle päänvaivaa, mutta Valosen mielestä näin ei pitäisi olla.

Olennaista on ajatus ja se, että jokainen muistaa valmistunutta oman tilanteensa mukaan. Jos on esimerkiksi itse opiskelija ja pienituloinen, pelkkä ruusu ja kortti riittää muistamaan valmistujaa.

– Sitten jos on rikkaita ja menestyviä sukulaisia, niin voi ajatella, että autetaan nuorta eteenpäin eikä ajatella, että ”jukra, mä tuhlaan nyt rahaa”.

Valonen päivittelee sitä, että esimerkiksi jotkut morsiusparit kokoavat niin arvokkaiden lahjojen listan, että jotkut jättävät sen takia osallistumatta häihin kokonaan.

– Yksikään juhla ei ole sitä varten, että sen avulla kootaan rahaa, vaan nautitaan yhteisöllisyydestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?