Designia, osakkeita, puhelimia, Lamborghini-ajo, silkkaa rahaa... – tällaisia lahjoja valmistuville annetaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Designia, osakkeita, puhelimia, Lamborghini-ajo, silkkaa rahaa... – tällaisia lahjoja valmistuville annetaan

Julkaistu: 23.5. 11:30

Koronakevään valmistujaisjuhlat ovat typistyneet ja isommat juhlat siirtyneet, mutta ainakin lähipiiri lahjoo jo keväällä koulunsa päättäviä.

Valmistujaislahjat tuottavat monille päänvaivaa, etenkin jos saaja ei ole läheinen. Monet nuoret toivovat puhdasta rahaa, koska sen voi käyttää mieleisellään tavalla.

Osa lahjan antajista haluaa kuitenkin muistaa jollakin persoonallisemmalla tavalla: antamalla mietityn lahjan, elämyksen tai vaikkapa kannustamalla sijoittamiseen.

Stockmannilta ostetaan valmistujaislahjaksi erityisesti kotimaisia, kestäviä brändituotteita, ja tänä vuonna suosittuja ovat olleet varsinkin kodin designtuotteet, Helsingin tavaratalon johtaja Jenni Pöllänen kertoo.

Myöskään perinteiset korulahjat eivät ole mennyttä aikaa, nyt koruissa ja kelloissa suositaan tiettyjä brändejä ja aikaa kestäviä malleja.

Juhlavaatteita ostetaan myös valmistujaisjuhlien supistumisesta huolimatta.

– Vaikka olisi suppeat juhlat tulossa, ihmiset haluavat pukeutua ja laittautua. Selvästi pukeudutaan juhlaan, vaikka juhlat vietettäisiin eri lailla kuin aiemmin, Pöllänen sanoo.

Lahjakortteja välittävän Elämyslahjat-yhtiön markkinointipäällikkö Kristiina Muhonen kertoo, että yhtiössä odotetaan nyt jännittyneinä, miten elämyslahjat tänä rajoitusten keväänä kiinnostavat.

Muhosen mukaan valmistujaislahjoja aletaan ostaa yleensä noin viikkoa ennen juhlia, joten hän ei tiedä vielä, millainen kysyntä tänä vuonna on.

Aiempina vuosina valmistujaisviikolla on mennyt lahjakortteja esimerkiksi Lamborghinilla ajoon ja pienlentokoneella lentämiseen, Muhonen kertoo. Lisäksi on myyty esimerkiksi rentoutuskelluntaa tai ravintolalahjakortteja.

– Keskiostot pyörivät yleensä 90 euron tuntumassa, valmistujaislahjoissa ehkä vähän suurempia.

Myös elektroniikkaa ostetaan valmistujaislahjoiksi. Verkkokauppa.comista kerrotaan, että varsinkin lahjakortteja ostetaan ennen valmistujaisia.

– Tuoteryhmiä, joiden myynneissä näkyy perinteisesti selvää kasvua ovat kaiken hintaiset puhelimet, kuulokkeet ja astiastot. Myös pelit-tuotealueen verkkosivujen kävijämäärät ovat huomattavasti normaalia korkeammalla, viestintä- ja tapahtumapäällikkö Lauri Kutila Verkkokauppa.comista kertoo.

Selvin muutos aiempiin vuosiin on Kutilan mukaan se, että moni on tilannut tänä vuonna lahjan suoraan saajan kotiovelle.

Vuodenvaihteessa käyttöön tullut osakesäästötili ja sinne sijoitettu raha on yksi vaihtoehto valmistujaislahjaksi.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo, että osakesäästötili on siitä kätevä juuri lahjan antamiseen, että sille voi tallettaa rahaa toisin kuin arvo-osuustilille. Ja kun raha talletetaan sinne, se on ikään kuin korvamerkitty osakkeiden ostamiseen.

Täysi-ikäinen perustaa osakesäästötilin itse, ja huoltajat voivat perustaa sen alaikäiselle. Osakesäästötilille voivat esimerkiksi sukulaiset tai kummit halutessaan lahjoittaa rahaa.

Lounasmeri suosittelee myös käymään läpi osakkeisiin sijoittamisen periaatteita ja vaikka lahjoittamaan jonkin sijoittamiseen liittyvän oppaan.

– Kannustaisin osaamisen siirtoon, eli siihen, että varataan yhteinen aika, jolloin asiaan perehdytään. Silloin siitä voisi tulla ihana, yhteinen juttu. Aika usein vanhempina ajattelemme rahan siirtämistä ja unohdamme osaamisen siirtämisen.

Opintotukeen osakesäästötilin osingoilla ei ole vaikutusta, ellei sieltä nosta rahaa ulos. Yleisessä asumistuessa osakesäästötilin – niin kuin arvo-osuustilinkin – osingot otetaan huomioon tuloina.

Lounasmeri muistuttaa, että yleensä osinkotulot ovat kuitenkin melko pieniä.

Valmistuvalle voi toki lahjoittaa suoraan osakkeitakin, mutta tällöin saajalla pitää olla arvo-osuustili, jonne osakkeet siirretään omalta arvo-osuustililtä.

Nordean sijoitustuotejohtaja Tanja Eronen kertoo, että jonkin verran jo tiedetään osakesäästötilejä perustetun valmistujaislahjaksi.

Eronen huomauttaa, että osakesäästötiliä ei voi antaa yllätyslahjana, koska täysikäisen pitää perustaa tili itse tai antaa siihen valtakirja.

– Toki voi muotoilla vapaamuotoisesti korttiin, että mennään yhdessä perustamaan osakesäästötili.

Rahastolahjat ovat olleet perinteisesti suosittuja valmistujaislahjoja. Niistä lahjansaaja voi halutessaan kieltäytyä. Erosen mukaan harva niistä kieltäytyy, mutta esimerkiksi verotukselliset syyt voivat joskus olla perusteena.

Lahjoitettavien rahasto-osuuksien arvo vaihtelee muutamasta kymmenestä eurosta tuhanteen euroon, Eronen kertoo.

– Usein isoimmat summat ovat vanhemmilta tai isovanhemmilta.

Rahan lahjoittamisessa pitää muistaa verotusasiat. Yksi henkilö voi lahjoittaa alle 5 000 euroa kolmen vuoden aikana verottomasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?