Jättikyselyn tulokset: Joka neljäs joutunut karsimaan menoistaan koronan vuoksi, suomalaisten taloustilanne korona-aikana. - Oma raha - Ilta-Sanomat

Jättikysely: Joka neljäs joutunut karsimaan menoistaan koronan vuoksi

Joka neljännellä suomalaisella on nyt vähemmän rahaa käytössään kuin ennen koronaa.

Julkaistu: 15.5. 6:30

Tältä näyttää Taloussanomien kyselyyn vastanneiden suomalaisten taloustilanne.

Joka neljännellä suomalaisella on nyt vähemmän rahaa käytössään kuin ennen koronaa. Asia selviää Taloussanomien kyselystä, johon vastasi verkossa yli 8 000 ihmistä toukokuussa.

Yli neljännes vastanneista on siksi myös joutunut karsimaan menojaan pärjätäkseen uudessa taloudellisessa tilanteessa.

Jos grafiikka ei näy alla, katso se tästä.

– Olemme muutenkin eläneet säästeliäästi mutta nyt on jouduttu jättämään parturit, vaateostokset ynnä muu sellainen pois kokonaan, 40-vuotias naisvastaaja kertoo.

– Kaikki tarpeeton pois. Eli käytännössä ruoka ja alkoholi kuin ennenkin, kaikkea muuta vältellään, 48-vuotias mies puolestaan kirjoittaa vastauksessaan.

– Olen joutunut ottamaan käyttöön lähestyviä eläkevuosia varten kerättyjä säästöjä, 59-vuotias mies vastaa.

Jos grafiikka ei näy alla, katso se tästä.

Rajaseuduilla liikuntarajoitukset ovat aiheuttaneet omat vaikeutensa taloudenhoitoon.

– Asumme maaseudulla, joten auto on välttämätön. Venäjän edullisempi polttoaine jättäisi vähän enemmän käyttörahaa… 62-vuotias eteläkarjalainen vastaaja kertoo.

Kyselyn mukaan lähes kahdella kolmasosalla korona ei kuitenkaan ole vaikuttanut kuukausittain käytettävissä olevan rahan määrään. Joka kymmenennellä vastaajalla on nyt oman kertomansa mukaan jopa enemmän rahaa käytettävissään kuin aiemmin.

– Työt itsessään lisääntyvät, mutta työntekijöiden kesälomat ja sairauslomat lisäävät ylityön tarvetta. Töitä olisi niin paljon kuin vuorokaudessa jaksaisi tunteja tehdä, kertoo 40-vuotias uusimaalainen nainen.

 Henkilökohtainen konkurssi olisi ollut aika lailla välitön ilman lyhennysvapaata.

Isolla osalla vastanneista siis tulot olivat siis kuitenkin pienentyneet. Osalla jopa romahtaneet. Suurin syy taloustilanteen heikkenemiseen on yleensä tulojen pieneneminen, ei niinkään menojen kasvu. 80 prosentissa tapauksista tulot olivat pienentyneet lomautuksen, työttömyyden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Lomautettuna oli lähes puolet niistä vastaajista, joiden talous on kärsinyt koronasta.

Jos grafiikka ei näy alla, katso se tästä.

– Olen ollut lomautettuna nyt 50 päivää. Rahaa käytetään vain ruokaan ja laskuihin, 53-vuotias nainen kirjoittaa vastauksessaan.

– Etätöitä kotona. Jää päivärahat ja kilometrikorvaukset pois, eli noin 800 euroa kuukaudessa, 63-vuotias nainen kertoo.

Osalla talousongelmat häämöttävät vasta tulevaisuudessa.

– Olen pääsääntöinen opiskelija, mutta koronan takia jäin kesän ajaksi ilman töitä, kertoo 24-vuotias naisvastaaja.

Kyselyn mukaan ihmiset ovat nipistäneet erityisesti harrastuksista ja vaatehankinnoista. Yli 60 prosenttia menojaan karsimaan joutuneista ilmoitti nämä säästökohteikseen. Myös päivittäistavara- ja elintarvikeostoksista on säästänyt lähes puolet hankalassa tilanteessa olevista.

Asuntovelallisista joka kuudes on turvautunut lainansa kanssa lyhennysvapaaseen. Talousvaikeuksiin joutuneilla osuus on paljon suurempi. Kyselyn perusteella puolet niistä vastaajista, jotka ovat joutuneet jotain karsintaa tekemään, ovat turvautuneet osana säästötoimia juuri lyhennysvapaaseen.

– Menot ja tulot perheessämme oli laskettu sen varaan, että palaan töihin huhtikuun alussa ja henkilökohtainen konkurssi olisi ollut aika lailla välitön ilman lyhennysvapaata 44-vuotias miesvastaaja kirjoittaa vastauksessaan.

– Lomautus osittain lokakuun loppuun asti iski talouteemme niin pahasti, että haimme asuntolainalle lyhennysvapaata ja onneksi sen saimme, 37-vuotias nainen puolestaan kertoo.

Kaikki eivät kuitenkaan hakemuksesta huolimatta ole saaneet asuntolainalleen lyhennysvapaata.

– Pyysimme pankilta lyhennysvapaata, mutta emme saaneet. Lasten kotonaolo syö rahaa, koska teinit syövät kaiken minkä kiinni saavat. Mies on sairauslomalla ja tippunut Kelan rahoille, perheensä ahdingosta kertoo 46-vuotias äiti.

– Pankki ei myöntänyt lyhennysvapaata asuntolainalleni, vaikka niin luvattiin kaikille. Ei pitänyt paikkaansa. Lyhennysvapaalle on ehdot, joista ei puhuttu mitään. Siksi nyt todella tiukkaa, koska tulot pudonneet huomattavasti, mutta kaikki kiinteät kulut juoksee silti. Ei hyvä, puuskahtaa vastauksessaan 39-vuotias nainen.

Menot ovat pienentyneet myös monilla niillä, jotka eivät sinänsä ole yrittäneet säästää.

– Ulkona syöminen on nollassa ja yleensäkin muut menot pienentyneet esimerkiksi vähentyneen autoilun vuoksi, 37-vuotias mies kertoo.

Luonnollisesti ihmisillä menee nyt vähemmän rahaa kuin ennen koronaa muun muassa matkailuun, baareihin ja kulttuuriharrastuksiin. Monella vastaajalla myös liikkumiseen ja lounasruokailuun aiemmin mennyt summa on pienentynyt.

Jos grafiikka ei näy alla, katso se tästä.

– Säästän noin 500 euroa kuukaudessa kun ei tule syötyä päivittäin lounasravintoloissa ja autoilu vähentynyt merkittävästi ja toinen auto on seisonnassa, nelikymppinen mies kertoo.

Taloussanomat kysyi ihmisten taloustilanteesta verkkosivuillaan olleella kyselyllä. Kyselyyn vastasi yhteensä 8 288 ihmistä. Kysely tehtiin 11–12. toukokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?