Oletko jäämässä eläkkeelle? Katso lista: näihin asioihin kannattaa varautua - Oma raha - Ilta-Sanomat

Oletko jäämässä eläkkeelle? Katso lista: näihin asioihin kannattaa varautua

Julkaistu: 12.5. 6:15

Taloudellisen tilanteen muuttumisen lisäksi eläkepäivät tuovat useimmille myös muita isoja elämänmuutoksia.

Puolison naama saattaa alkaa kyllästyttää, alkoholista voi tulla liian arkinen asia ja elämä käydä yksitoikkoiseksi, kun työelämä vaihtuu eläkepäiviin.

Eläkepäiviin kannattaisi varautua henkisesti jo keski-iässä ja viimeistään pari vuotta ennen eläkkeelle jäämistä, Eläkeliiton erikoissuunnittelija Tarja Levo kehottaa.

Yllä oleva video: Näin tarkistat työeläkekertymäsi.

–Jos kaikki sosiaaliset suhteet ja merkityksellisyyden ja tarpeellisuuden tunne on tullut työn kautta, se on tosi iso tyhjiö, mihin tipahdat, Eläkeliiton erikoissuunnittelija Tarja Levo sanoo.

1. Sosiaaliset suhteet

Työssä käyvän ihmisen elämästä iso osa kuluu töissä, eikä työpaikka tarkoita pelkästään leivän ansaitsemista.

Levo patistaa jokaista huolehtimaan siitä, että elämässä on muitakin sosiaalisia suhteita kuin työkaverit. Työn ulkopuolisia ihmissuhteita kannattaa vaalia jo töissä ollessaan.

– Jos kaikki sosiaaliset suhteet ja merkityksellisyyden ja tarpeellisuuden tunne on tullut työn kautta, se on tosi iso tyhjiö, mihin tipahdat.

Vaikka ei määrittelisi itseään työn kautta, työpaikan sosiaaliset suhteet ovat yleensä tärkeitä.

– Moni saattaa ajatella, että vanhojen työkavereiden kanssa pidetään yhteyttä eläkkeelläkin, mutta valitettavasti se ei yleensä mene niin, Levo sanoo.

Monet kokevat uusien ystävien löytämisen vanhemmiten vaikeaksi, mutta sitäkin kannattaa yrittää esimerkiksi harrastusten kautta.

Ystävät tuovat iloa elämään monella eri tavalla. Levo kertoo, että ilon ja naurun vaaliminen on tärkeää myös eläkeiässä.

2. Parisuhteen uusi tilanne

Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että tilanne on uusi myös parisuhteelle.

Jos töissä ollessaan on nähnyt puolisoa arkena vain aamuisin ja iltaisin, yhtäkkiä puolison naamaa joutuu katselemaan kenties koko päivän.

Puolison kanssa on hyvä keskustella etukäteen, millaiset odotukset kummallakin on eläkkeellä olosta.

– Yleinen haaste on se, että moni olettaa tietävänsä, mitä kumppani ajattelee.

Levo kertoo, että keskusteluissa eläkeläisten kanssa on tullut esiin se, että voi olla hyödyllistä jäädä eläkkeelle puolison kanssa eri aikaan. Näin toinen on jo ehtinyt sopeutua uuteen tilanteeseen, eivätkä molemmat ole uudessa elämänvaiheessa yhtä aikaa.

3. Elämänrytmi

Työelämässä vapaapäivät ja lomat tuovat kaivattuja kohokohtia elämään, mutta eläkkeellä ”lomasta” tulee arkea. Silloin täytyy löytää jokin oma tapa rytmittää elämää.

Mielekäs tekeminen ja itseä kiinnostavat harrastukset ylläpitävät osallisuuden tunnetta.

Itselleen voi halutessaan tehdä vaikka eräänlaisen lukujärjestyksen, jossa olisi erilaista tekemistä – esimerkiksi harrastuksia tai yhdistystoimintaa – ainakin osalle päivistä.

”En ole ollut koskaan kiireisempi kuin nyt eläkkeellä” -lausetta kuulee aika ajoin. Levo muistuttaa, että mukavaankin tekemiseen voi väsyä, jos sitä on liikaa. Myös luppoaikaa joutenololle on hyvä jättää.

4. Terveys

Eläkeläiset pitävät usein parempaa huolta fyysisestä kunnostaan kuin työssäkäyvät, Levo sanoo.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että eläkkeelle siirtyessä jää pois työterveyspalveluista, joissa terveydentilaa on usein seurattu säännöllisesti.

Aivoterveyteen on hyvä alkaa kiinnittää erityistä huomiota, koska työ antaa usein askaretta aivoille. Hyviä virikkeitä aivoille ovat esimerkiksi kuorolaulu, tanssiminen, metsässä liikkuminen ja mikä tahansa uusien asioiden opetteleminen.

Joillakin päihteet voivat hiipiä eläkkeellä jokapäiväiseen käyttöön. Niillä saatetaan lääkitä tyhjyyden ja yksinäisyyden tunteita, mutta alkoholinkäyttö voi lisääntyä myös myönteisten asioiden kautta eli vaikka niin, että tavataan ystäviä drinkkien ääressä.

5. Suhteet omiin vanhempiin ja lapsiin

Eläkkeelle jäädessä monilla on omia lapsia ja lapsenlapsia ja vanhemmatkin saattavat olla vielä elossa. Haave vapaista eläkepäivistä, jolloin voi tehdä mitä haluaa, voi törmätä sukulaisiin liittyviin velvollisuuksiin.

Iäkkäiden vanhempien asioiden hoitaminen voi viedä aikaa ja voimia. Toisaalta omat lapset saattavat odottaa, että isovanhemmilla on nyt aikaa hoitaa lapsenlapsia tai auttaa muuten.

Levo korostaa, että moni haluaakin auttaa lapsiaan ja viettää aikaa lastenlasten kanssa, mutta joskus odotukset käytettävissä olevasta ajasta eivät osu yksiin.

Levo kehottaa eläkeläisiä olemaan terveesti itsekkäitä.

Voit lukea lisää aihepiiristä Ilta-Sanomien Turvatut eläkepäivät -erikoisjulkaisusta.

Miten elämäsi muuttui kun jäit eläkkeelle? Kerro siitä kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?