Asuntolainojen korot lähtivät yllättävään nousuun – ”Jos suuntaus jatkuu, aiheuttaa asuntovelalliselle haasteita” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Asuntolainojen korot lähtivät yllättävään nousuun – ”Jos suuntaus jatkuu, aiheuttaa asuntovelalliselle haasteita”

Asuntolainojen viitekorkoina käytettyjen euriborien nousu on yllättänyt asiantuntijat. Se ei silti vielä vaikuta lainakuluihin, koska korot ovat edelleen alle nollan.

12 kuukauden euribor oli torstaina enää -0,090 prosentissa, kun se noin kuukautta aiemmin eli 12. maaliskuuta oli vielä -0,368 prosentissa.

10.4.2020 10:57

Koronakriisi on merkinnyt rahamarkkinoille suunnattuja massiivisia elvytystoimia, joiden taustalla ovat suuret keskuspankit. Näiden tarkoitus on pitää rahavirrat liikkeellä ja rahoituksen hinta alhaisena.

Samaan aikaan tavallisen kansalaisen kannalta tärkeät korot eli euriborit ovat kuitenkin kääntyneet nousuun.

Suomalaisten suosituin asuntolainojen viitekorko eli kahdentoista kuukauden euribor on kivunnut viime aikoina selvästi, vaikka se onkin edelleen miinuslukemissa.

Asuntovelallisen kannalta nousulla ei ole niin kauan juuri merkitystä, kun euriborit eivät nouse selvästi plussalle. Viime vuosina solmituissa uusissa asuntolainasopimuksissa viitekorko ei yleensä voi laskea alle nollan.

Suurempi merkitys onkin pankin perimällä marginaalilla ja muilla luottokustannuksilla.

Myös inflaatio vaikuttaa lainakustannuksiin. Lainan reaalikorko saadaan vasta, kun lainan nimelliskorosta karsitaan inflaatio. Nopean inflaation aikana reaalikorko voi olla negatiivinen huolimatta korkeasta nimelliskorosta.

Korkojen nousulla ei vielä vaikutusta

Asuntokauppa kävi viime aikoihin saakka vilkkaana, ja suomalaisten asuntolainakannan kasvu nopeutui. Suomen Pankin maaliskuun lopussa julkistamien tietojen mukaan lainakanta kasvoi nykyistä nopeammin edellisen kerran syyskuussa 2013.

Helmikuun lopussa kotitalouksien euromääräisten asuntolainojen kanta oli 99,8 miljardia euroa. Näin suuressa lainapotissa pienetkin korkomuutokset tuntuvat jo selvästi ja vievät rahaa muulta kulutukselta.

Veronmaksajain pääekonomistin Mikael Kirkko-Jaakkolan mukaan tilannetta on syytä tarkkailla, vaikka korkojen nousu ei asuntolainakustannuksiin ole vielä juuri vaikuttanut.

– Jos suuntaus jatkuu vielä pidempään, aiheuttaa se asuntovelalliselle haasteita ja vielä haasteellisena aikana.

Koronlaskua ei kuulunut

Euriboreille antaa suuntaa Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikka ja keskuspankki on linjannut, ettei korkoja olla lähiaikoina nostamassa. Tämän takia euriborien nousu on erikoinen ilmiö.

Kahdentoista kuukauden euribor on ollut nollassa jo helmikuusta 2016 lähtien. Torstaina se oli enää -0,090 prosentissa, kun se noin kuukautta aiemmin eli 12. maaliskuuta oli -0,368 prosentissa.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich on euriborien noususta hieman yllättynyt, koska likviditeettitilanne on keskuspankkien tukitoimien johdosta jo hieman helpottanut. Nousulle löytyy kuitenkin myös syitä.

– Taustalla on kaksi tekijää. Aiemmin markkinoilla hinnoiteltiin, että EKP laskisi vielä talletuskorkoaan, mutta nyt odotukset ovat haihtuneet, kun EKP ei ole tehnyt korkomuutoksia, von Gerich sanoo uutistoimisto Startelille.

Toisaalta von Gerich muistuttaa, että nyt ollaan kriisitilanteessa ja myös vuosikymmenen takaisessa finanssikriisissä euriborien riskipreemiot eli ero EKP:n talletuskorko-odotuksiin kasvoi.

– Lyhyessä päässä nousupaineita tulee myös siitä, että Euroopassa Saksa pyrkii rahoittamaan elvytyspakettinsa pääosin alle vuoden mittaisilla velkasitoumuksilla.

Välitöntä vaaraa markkinakorkojen karkaamisesta ei kuitenkaan ole.

– On vaikea nähdä, että euriborit nousisivat selvästi nollan yläpuolelle nykyisellä keskuspankkipolitiikalla. Kun riskipreemiot edellisen kriisin aikana kasvoivat, keskuspankit eivät vielä jakaneet näin avokätisesti likviditeettiä.

Myöskään Kirkko-Jaakkola ei usko, että EKP seuraisi markkinakorkojen nousua sivusta, vaan ryhtyisi toimiin niiden painamiseksi alemmaksi.

– Varsinkin jos kriisi pitkittyy, EKP tulee pitämään huolen, etteivät korot lähde samaan aikaan nousuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?