3 sijoittajaa kertoo mitä romahduskuukauden aikana tapahtui – ”Olen jo ensimmäiset ostot tehnyt”

Koronaromahdus ei vienyt kokeneiden sijoittajien yöunia, vaikka salkuista suli aimo siivu. Nyt on ollut jo oston paikkojakin.

11.4.2020 7:55

Sijoittajien elämästä ei ole puuttunut jännitystä. Koronaepidemian leviäminen Eurooppaan romahdutti kurssit, ja öljyn hintasota toi siihen vielä oman kierteensä.

Nyt markkinoilla on jo nähty nousuakin, mutta epävarmuus on edelleen vahvaa.

Sijoituskirjailija ja -kolumnisti Jarkko Aho kertoo varautuneensa kurssien romahdukseen hyvissä ajoin. Hänellä oli puolet varallisuudesta käteisenä eli pelimerkit valmiina osakeostoihin.

– Parin vuoden ajan, kun kurssit vain nousivat, en tehnyt mitään. Valmistauduin tekemällä ostosuunnitelman. Mietin, mitä firmoja haluan omistaa, laadukkaita yrityksiä, jotka selviävät vaikeissa olosuhteissa.

Hän laski hinnan, millä hän on valmis mitäkin haluamaansa yritystä ostamaan.

– Olen jo ensimmäiset ostot tehnyt, joistakin olen tehnyt parikin. Jos kurssit tästä vielä laskevat, ostan vielä lisää.

Jarkko Aho.

Aholla on osakesalkussaan nyt noin kymmenen yhtiön osakkeita. Lisäksi hänen ostoslistallaan on kymmenkunta yhtiötä, joita hän ei vielä omista, mutta haluaisi omistaa.

– Nyt kun kurssit ovat laskeneet, alkaa löytyä sellaisia hintatasoja, että oma tuotto-odotus täyttyy.

Ahon strategiana on omistaa pitkäaikaisesti yhtiöitä, jotka ovat toimialansa parhaita ja jossain määrin defensiivisiä eli suhdannevaihteluilta keskimääräistä paremmin suojassa. Sykliset eli suhdanneherkät osakkeetkin kelpaavat, jos yhtiön kassa on kunnossa eikä velkaa ole liikaa.

Koronasukelluksen aikana Ahon salkun arvo on luonnollisesti sulanut, mutta viime aikainen korjausliike on hieman palauttanut arvoa.

Tämänhetkisten tappioidensa suuruudeksi hän arvioi noin kahden arvokkaan henkilöauton verran. Vielä runsas kuukausi sitten tappiot olivat puolet pienempiä.

Aho sanoo olevansa henkeen ja vereen osakemies, eli hän ei ole lähtenyt sijoittamaan esimerkiksi kiinteistöihin tai raaka-aineisiin.

– Olen harkinnut kultaa vaikka muutaman prosentin osuudella, koska se on hyvä turvasatama, jos mentäisiin todella pahaan systeemikriisiin. Mutta se on ehkä kaukaa haettua.

”Yksi kriisi muiden joukossa”

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi sijoittaa pääasiassa asuntoihin, ja tällä hetkellä pääosin Yhdysvalloissa.

Toistaiseksi hän ei ole saanut Suomessa vuokralaisiltaan sellaista viestiä, etteivät nämä pystyisi vuokristaan selviytymään.

Yhdysvalloissa vuokratulot voivat kuitenkin laskea dramaattisesti, ja sieltä on jo tullut viestiä, ettei osa pysty selviytymään vuokristaan.

– Siellä on tullut laki, ettei ihmisiä saa häätää asunnoistaan, millä halutaan estää vuoden 2008 katastrofin toistuminen.

Vuokratulojen putoaminen ei kaataisi kuitenkaan henkilökohtaista taloutta. Asunnoista ei ole velkaa.

– Aiemmin otettiin isolla riskillä velkaa. Silloin siihen oli tarvetta, koska ei ollut omaa pääomaa.

Terhi Majasalmi.

Majasalmella on myös jonkin verran osakkeita, mutta niiden varaan ei ole elämistä laskettu eli kurssiliikkeet eivät sinänsä hetkauta.

– En ole koskaan pikavoittoihin uskonut. Tämä on yksi kriisi muiden joukossa.

”Olen ottanut paljon takkiin”

Osakesäästäjien koulutusvastaava Svenne Holmström mielestä on kiinnostavaa, että markkinaromahduksen aluksi mitkään vanhat lainalaisuudet eivät näyttäneet pätevän, vaan esimerkiksi turvasatamana tunnetun kullankin hinta laski.

– Alkupaniikin jälkeen tämä näyttää normaalimmalta laskusuhdanteelta, tapahtuu ne asiat, mistä luetaan oppikirjoista.

Svenne Holmström.

Nyt sijoittajan haasteena on arvioida, mitkä yritykset ovat todella lirissä ja miten esimerkiksi ihmisten kulutustottumukset muuttuvat kriisin takia.

– Vuosi tai kaksi taaksepäin yhtiöitä valittiin pääoman tuoton perusteella: katsottiin, että arvostustasot ja tulevaisuuden odotukset ovat kunnossa. Nyt lähdetään velkaisuudesta: katsotaan, miten yhtiö pärjää, jos kriisi venyy ja venyy.

Hän sanoo kiinnittävänsä nyt erityistä huomiota yhtiön nettovelkaisuus- ja omavaraisuusasteisiin.

Holmströmin osakesalkku suli kurssilaskussa ”pienen uuden Mersun verran”:

– Olen ottanut paljon takkiin. Olen ollut kohtalaisen kauan mukana, kun teknokupla ja finanssikriisi tuli nähtyä ja koettua. Nukun yöt erittäin hyvin tässä vaiheessa, mikä on kiva huomata. Se luo vahvistuksen siitä, että oma riskinsietokyky on oikealla tasolla.

Viime aikojen kurssilasku on hyvä stressitesti sijoittajalle, Holmström sanoo. Jos nyt on hirvittänyt liikaa, pienen palautusrallin jälkeen kannattaa keventää salkkua.

Viime aikoina hän on ostanut lisää joitain omistamiaan osakkeita ja hankkinut myös uusia.

Hän on ostanut salkkuunsa jälleen esimerkiksi energiayhtiö Fortumia.

Hän kertoo olleensa vielä melko passiivinen, koska arvelee, ettei ”koko näytelmä ole vielä nähty”.

Pitkällä aikavälillä sijoittavan kannalta olennaiset asiat eivät ole Holmströmin mukaan muuttuneet. Esimerkiksi megatrendit kuten kaupungistuminen, väestön ikääntyminen, digitalisaatio ja kestävä kehitys eivät ole kadonneet minnekään.

Hän nostaa esimerkiksi hissiyhtiö Koneen, joka hyötyy ikääntymisestä ja kaupungistumisesta. Vaikka senkin kurssi aluksi putosi, se palautui nopeasti.

Katso jutun lopusta Koneen kurssi!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?