Jussi on syönyt Suomen jokaisella ABC:llä – nämä kaksi asemaa ovat suosikit 145:n joukosta

Jussi Kulonen on syönyt jokaisella Suomen ABC-asemalla. Ja syö yleensä joka päivä.

Jussi Kulonen on intohimoinen huoltamoruokailija.

Janakkalalaisen Jussi Kulosen viikonlopuissa on tarkka ruokarytmi: aamupala, lounas, iltapala. Ne kaikki mies käy haukkaamassa Riihimäen ABC:lla.

– Asun itsekseni enkä ole kovin kiinnostunut ruuanlaitosta, joten näin pääsen helpommalla, Jussi naurahtaa.

Ja Jussi pitää ABC:n ruuista.

– Niissä saa samat ruuat ympäri Suomen, ja pidän siitä. Tiedän varmasti, mitä saan.

  • Ilta-Sanomat julkaisee pääsiäisen kunniaksi uudelleen muutamia viime vuoden suosikkijuttuja. Tämä juttu julkaistiin alun perin 22.6.2019.

Jussi hurauttaa autollaan nopeasti Riihimäen ABC:lle. Arkiaamuisin hän syö aamiaisen yleensä Tiiriön ABC:lla, sillä työpaikka on Hämeenlinnassa.

Jussin innostus ABC-asemiin lähti aikoinaan autoharrastuksesta ja vanhojen Ladojen keräilystä. Kymmeniä erilaisia Ladoja etsiessä hänen on tullut muutenkin ajeltua ympäri Suomea.

– Niillä reissuilla ja autotapahtumissa kierrellessä on tullut istuttua huoltoasemilla, erityisesti Tampereen kupeessa, Lahdesjärven ABC:lla.

Lahdesjärveltä, kaverien kanssa iltaa viettäessä, idea Suomen kiertämisestä ABC-asemien kautta joskus syttyi. Ajatus tuntui heti hauskalta.

Niin Jussi sitten kiersi vajaassa neljässä vuodessa kaikki 145 Suomen ABC:ta, joissa on liike- tai kahviotoimintaa. Pohjoisin oli Kemijärvellä ja eteläisin Karjaalla.

Hän ei kiertänyt huoltamoita ryppyotsaisesti, vaan aika lailla erilaisten omien kesäreissujensa ohessa.

– Asemia on aika epätasaisesti pitkin Suomea. Välillä sai ajaa puoli päivää, että pääsi seuraavalle, välillä oli istuttava kahville jopa puolen tunnin välein.

Jussin periaatteena oli, että joka ABC:lla hän söi ja joi jotain.

– Kaikista on kuitti tallella, hän nauraa.

Vaikka Suomessa maisemat vaihtelevat, ABC:t eivät.

– Niiden perusteella on hyvin vaikea päätellä, missä päin Suomea ollaan.

Joitakin poikkeuksia Jussi löysi.

– Porin ABC:lla oli paljon ABC-tuotteita, erilaista maskottia, lippistä ja pyyhettä. Innostuin niin, että osti joka sorttia kaksin kappalein. Toisen otin käyttöön, toisen pistin vitriiniin.

Suosikki-ABC-asemia Jussilla on oikeastaan kaksi, Riihimäen asema kotipuolessa, jossa hän tuntee jo hyvin koko henkilökunnan ja kantatyypit, sekä Tampereen Lahdesjärven ABC.

– Lahdesjärvellä meillä on kavereiden sellainen traditio, että käymme kuvauttamassa aina uuden Lada-hankinnan sen edessä. Ja jouluaattoisin, kun ajan äitini luo Tampereelle, käyn siellä joulupuurolla.

Kesäiseksi traditioksi on taas muodostunut pyöräilyreissu kavereiden kanssa, ABC tour de Tampere, jolloin poljetaan Tampereen seudun asemat läpi.

Jussille ABC:t ovat kohtauspaikkoja, niihin on hyvä sopia tapaamisia. Kotonaan sosiaalinen ja aktiivinen mies käy lähinnä kääntymässä, eikä jääkaapista silloin löydy yleensä mitään.

– Monet toteavat, että onpa tuo elämäntyylisi kallista ja epäterveellistä. No, minulla ei kulu rahaa ruuan valmistukseen eikä jätettäkään synny. Toiseksi en koskaan jaksaisi valmistaa itselleni salaatteja, joita nyt usein ABC:n noutopöydästä aina otan, että eipä se nyt niin epäterveellistä ole.

Niin, mitä ABC-asiantuntija sitten huoltamoilla syö?

– Aamuisin paistettu kananmuna-kinkkuleipä ja lounaaksi noutopöytä, sillä jaksaa pitkälle, ainakin seuraavaan käyntiin saakka. En kyllä jaksaisi itse ryhtyä väsäämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?