Mökkikauppaan syntyi yllättävä piirre – ”Kun jotain kiinnostavaa on tullut myyntiin, niin kyselyitä tulee enemmän kuin tavallisesti”

Uudellamaalla olisi mökkien ostajia, mutta myyjiä on vaikea tavoittaa.

Oikotien tilastojen mukaan loma-asuntojen myynti käynnistyi alkuvuodesta koko maan tasolla viime vuotta vauhdikkaammin. Kuvituskuva.

7.4.2020 7:20

Mökkikaupan vuosittainen sesonkiaika on huhtikuussa vasta aluillaan, mutta jo nyt näyttää siltä, ettei tilanne ole normaali.

– Ihmiset ovat laittaneet mökkejä myyntiin selvästi vähemmän kuin tavallisesti tähän aikaan. Mutta sitten kun jotain kiinnostavaa on tullut myyntiin, niin kyselyitä tulee enemmän kuin tavallisesti. Nyt olisi ostajia, mutta ei ole myyjiä, tiivistää yrittäjä Mia Majasalmi Lohjan Kiinteistömaailmasta.

Majasalmen mukaan kiireisin myyntiaika alkaa yleensä pääsiäisen tienoilla, mutta yleensä tähän aikaan monet myyjät jo sopivat arviointikäyntejä mökeille.

– Nyt on ihan hiljaista sillä markkinalla, hän toteaa.

Oikotien tilastojen mukaan loma-asuntojen myynti käynnistyi alkuvuodesta koko maan tasolla viime vuotta vauhdikkaammin. Helmikuun lopulla tuli kuitenkin äkkikäänne, ja ilmoitukset myytävistä mökeistä vähenivät hieman viime vuoden määrien alle.

– Varsinaista ryntäystä mökkimarkkinoilla ei ole nähty, vahvistaa myös Huoneistokeskus Oy:n ja SKV Kiinteistönvälitys Oy:n liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa.

– Huoli omasta terveydestä ja taloudesta varmaan painaa, joten ensimmäisenä ei lähdetä sijoittamaan loma-asuntoon, ja päätöstä saatetaan lykätä, hän toteaa.

– Toisaalta kun ulkomaanmatkailu on enemmän pannassa, niin kiinnostus kotimaata kohtaan varmaan kasvaa.

Hintsan mukaan Uudenmaan suosio varmaan silti säilyy, sillä mökkiä yleensä etsitään noin tunnin päästä kotoa.

Majasalmi arvioi, että koronan takia myyjiä epäilyttää välittäjien tai ostajien tapaaminen, vaikka mökin arviointi ja koko kauppa voitaisiin täysin tehdä ilman henkilökohtaisia tapaamisia.

Ostajia taas saattaa Uudellamaalla olla Majasalmen mukaan tavallista enemmän, koska liikkumista on Uudeltamaalta pois on rajoitettu koronan takia.

– Se on varmaan saanut monet miettimään, että se mökki voisi löytyä vähän lähempää, hän pohtii.

Sen sijaan Uudenmaan rajan ulkopuolella tilanne näyttää täysin päinvastaiselta. Mikkelin seudulla mökkejä olisi kaupan, mutta asiakkaat jäivät rajan taakse.

– Meidän mökkiostajista 90 prosenttia tulee pääkaupunkiseudulta, kertoo Kiinteistömaailma-yrittäjä Pertti Orava Mikkelistä.

Poikkeukselliset olot ovat vaatineet poikkeuksellisia keinoja, ja mökkejä on esitelty esimerkiksi WhatsApp-videopuhelulla.

Jos korona vain saadaan taltutettua, ei Oravan mukaan vuosi ole vielä menetetty, sillä vilkkain myyntiaika on heinäkuusta eteenpäin.

– Hintataso ehkä vähän laskee, mutta tuskin mitään merkittävää tippumista tapahtuu, hän arvioi.

Myös Hintsa arvioi, että loppukesän myyntisesonki voi olla tavallista pirteämpi.

– Mökin hankkiminen saattaa silloin kiinnostaa, kun työtilanne ja terveys on taas turvattu, hän toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?