Vanhempien pieni ennakkoperintö teki jälkeläisestä yhtäkkiä miljonäärin – muista nämä asiat ennakkoperintöä suunnitellessa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Vanhempien pieni ennakkoperintö teki jälkeläisestä yhtäkkiä miljonäärin – muista nämä asiat ennakkoperintöä suunnitellessa

Julkaistu: 25.3. 6:03

Jos perillisille on tarkoitus antaa ennakkoperintöä, muutama asia on hyvä miettiä tarkkaan.

Vanhemmat antavat usein rintaperillisille jo elinaikanaan omaisuutta, joka voi olla arvoltaan suurtakin. Verotuksellisesti kyse on lahjasta tai ennakkoperinnöstä.

Ennakkoperintö ei ole verotusmielessä ongelmaton asia. Veronmaksajain keskusliiton verojuristi Tuomo Lindholm muistuttaa, että ennakkoperinnöstä menee heti vero. Kyse on lahjaverosta.

Siitä on tehtävä verottajalle ilmoitus kolmessa kuukaudessa. Verokäsittely kestää keskimäärin kuusi kuukautta, mutta joskus päätös voi tulla jo muutamassa viikossa.

– Ennakkoperintö otetaan huomioon, kun perintö jaetaan lopullisesti. Yleensä ennakkoperintö kiristää ajasta riippumatta myös perillisten perintöveroa, Lindholm selventää.

Lopullisessa perinnönjaossa ennakkoperintö vähennetään saajansa perinnöstä, jotta perillisten tasapuolinen kohtelu toteutuisi. Ennakkoperintöä vähennettäessä omaisuus arvostetaan miltei poikkeuksetta vastaanottohetken arvoon.

 Toivottavaa olisi, että omaisuus olisi sellaista, että arvonnousua ajatellen aika kohtelisi perillisten saamia osuuksia samalla tavoin.

Perintöveroa maksetaan, kun verotettavan osuuden arvo on vähintään 20 000 euroa, mutta lahjaveroa jo, kun arvo on 5000 euroa.

Lahjavero ei koske alle 5000 euron lahjaa. Jos sama henkilö antaa kolmen vuoden sisällä useita lahjoja samalle lahjansaajalle, lahjat lasketaan kuitenkin yhteen 5000 euron rajaa tarkasteltaessa.

Alle 5000 euron summaa ei tarvitse ilmoittaa verottajalle eikä sitä myöhemminkään perintöverotuksessa noteerata, jos lahjan antaja elää kolme vuotta.

Jos lahjanantaja kuitenkin kuolee ennen kuin lahjan antamisesta on kulunut kolme vuotta, perillisen tai testamentinsaajan alle 5000 euron lahja on kuitenkin ilmoitettava perunkirjassa.

 Satasen sijoitus muuttui 40 000 euroksi.

Ennakkoperinnön antamisessa on yleensä kyse siitä, että jälkeläinen tarvitsee elämäntilanteessaan varoja, ja siksi vanhemmat päätyvät ennakkoperintöön.

Ennakkoperinnöksi nimeämistä vältetään monesti taas perintöverosyistä. Kun on tehty lahjakirja eikä kyse ole ennakkoperinnöstä, silloin omaisuuserä ei tule enää vastaan lopullisessa perintöverotuksessakaan, ellei antajan kuolema tule kolmen vuoden kuluessa.

– Kun jokainen perillinen saa vanhemmiltaan yhtä paljon elinaikana, niin silloin kaikki ovat yleensä samalla viivalla.

– Toivottavaa olisi, että omaisuus olisi sellaista, että arvonnousua ajatellen aika kohtelisi perillisten saamia osuuksia samalla tavoin. Näin perilliset olisivat perinnönjaon hetkellä tasa-arvoisessa tilanteessa, Lindholm huomauttaa.

On tapauksia, joissa ennakkoon annettua perintöä on seurannut vakava sisarusten välinen sukuriita, jota eivät vanhemmatkaan ole pystyneet paikkaamaan.

Eräässä tapauksessa vanhemmat antoivat kahdelle lapselleen ennakkoperinnöt 1990-luvulla. Toinen sai tukun Nokian osakkeita ja toinen kesämökin.

Kukaan ei voinut tuolloin arvata, mitä tapahtuu Nokian osakkeelle. Sen arvo nousi vuodesta 1992 kesään 2000 noin 400-kertaiseksi – satasen sijoitus muuttui 40 000 euroksi.

Nokiaa ennakkoperintönä saaneesta tuli miljonääri. Kesämökin omistajan oli tyydyttävä osaansa ja laitettava matoa koukkuun saadakseen särkiä laiturin nokasta.

Yksiselitteistä vastausta kysymykseen, kumpi kannattaa – ennakkoperintö vaiko lahja – ei ole. Asia vaatii yleensä tapauskohtaista harkintaa ja mahdollisesti muidenkin papereiden miettimistä kuten esimerkiksi testamentin.

Käsittelemme tällä viikolla useana päivänä perintö- ja testamenttiasioihin liittyviä neuvoja. Edellisen artikkelin voit lukea tästä:

Milloin voi jäädä perinnöttä? Yksi ratkaiseva virhe voi johtaa siihen

Voit lukea lisää testamentti- ja perintöasioista Ilta-Sanomien uudesta Turvatut eläkepäivät -erikoisjulkaisusta.