Rantamökin sai viime vuonna aiempaa halvemmalla, maakunnalliset erot kasvoivat yhä – tilasto näyttää, kuinka hinnat romahtivat viime vuosikymmenellä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Rantamökkien hinnat romahtivat – tällaiset mökit menevät nyt kaupaksi

Julkaistu: 24.2. 10:45

Toteutuneiden mökkikauppojen määrä nousi viime vuonna. Samalla rantamökkien hinnat ovat laskeneet kuluneen vuosikymmenen aikana 110 000 eurosta 85 000 euroon.

Rantamökkien hintataso on tullut viime vuosien aikana alaspäin kaikkialla Suomessa.

Hinnat nousivat koko 2000-luvun ajan aina vuoteen 2011 asti. Sen jälkeen hinnat lähtivät laskuun, joka näyttää jatkuvan tämän vuosikymmenen puolelle.

Maanmittauslaitoksen kauppahintatilastojen mukaan hintojen lasku jatkui myös viime vuonna lähes kaikissa maakunnissa.

Rantamökkien mediaanihinta on laskenut kaavoitetuilla alueilla tilastojen mukaan tällä vuosikymmenellä 110 000 eurosta 85 000 euroon.

Mökkikauppojen kokonaismäärä sen sijaan piristyi viime vuonna noin 3 700 kauppaan koko maassa. Toteutuneiden kauppojen määrä on maanmittauslaitoksen mukaan tämän vuosisadan korkein.

Kalleinta oli viime vuonna Uudellamaalla, jossa kaava-alueilla sijaitsevat rantamökit maksoivat vuonna 2019 keskimäärin 170 000 euroa. Uudellamaalla hinnat laskivat edellisvuoteen verrattuna noin kahdeksan prosenttia.

Hinnat tulivat alas myös muualla maassa: esimerkiksi Varsinais-Suomessa kesämökin sai viime vuonna noin 123 000 eurolla eli 15 prosenttia edullisemmin kuin vuonna 2018.

Kiinteistönvälittäjät arvioivat, että myyntiin on tullut aiempaa vaatimattomampia kohteita.

Tarjonta on kasvanut myös sukupolvierojen vuoksi. Isojen sukupolvien edustajat ovat myymässä omia mökkejään pois, koska oma jälkipolvi ei ehkä haluakaan ottaa mökkiä hoitaakseen.

– Rantamökki- ja ylipäätään mökkikaupasta puhuttaessa on muistettava, että volyymit ovat täysi erilaiset kuin käytettyjen asuntojen kaupassa. Mitä pienemmästä otoksesta on kyse, sitä vahvemmin erilaiset tekijät näkyvät tilastoissa. Mökkikauppa eroaa profiililtaan monilla muillakin tavoin asuntokaupasta, Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo.

Kun hinta on sijaintiin ja kohteen varustetasoon nähden kohdallaan, rantamökkikin tekee kauppansa. Rantasen mukaan alueelliset erot Suomen kokoisessa maassa näkyvät.

– Siinä, missä Kainuussa myydään rantamökkiä 50 000–70 000 euron hintaan, vastaavanlaisesta kohteesta voisi Uudellamaalla pyytää 150 000 euroa, hän vertaa.

Maanmittauslaitoksen tilastojen valossa halvimmillaan mökit olivat viime vuonna Pohjois-Pohjanmaalla. Kalleinta oli Uudellamaalla.

Kaava-alueilla hinnat tippuivat vuosina 2011–2019 eniten Pohjanmaalla, noin 33 prosenttia. Haja-alueilla hinnat romahtivat pahiten Varsinais-Suomessa, jossa ne tippuivat ajanjaksolla noin 34 prosenttia.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tilastoissa esiteltyjä rantamökkien mediaanihintoja ei kuitenkaan kannata niellä sellaisinaan. Maakuntien sisälläkin voi olla merkittäviä hintaeroja.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen alueella Salossa myynnissä on 6,5 miljoonaa euroa maksava huvila, kun taas maakunnan edullisin loma-asunto sijaitsee Kustavissa ja maksaa vain 19 000 euroa.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Rantasen kokemuksen mukaan moni ostaja hakee kohdetta, jossa varustetaso on mahdollisimman lähellä oman kodin varustelua. Halutaan helppo, ympäri vuoden käytettävissä oleva kohde.

– Tällaisia moderneja kohteita on myynnissä vähän ja harvoin. Sen sijaan vaatimattomampia, esimerkiksi 1970-luvulla rakennettuja rantamökkejä olisi, mutta niille taas ei ole samalla tavoin kysyntää, hän kertoo.

SKV Kiinteistönvälityksen ja Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo, että mökkikaupassa eletään murrosvaihetta.

– Kun mennään kymmenen vuotta eteenpäin, markkina näyttää varmasti aivan erilaiselta kuin nyt.

Hintsan mukaan asiakaskunta on myös entistä pirstaloituneempaa.

– Nuoremmat ostajat etsivät kohteita, joissa ei ole lähitulevaisuudessa odotettavissa isoja remontteja. Halutaan mahdollisimman helppoa avaimet käteen -kohdetta. Toinen iso ryhmä on juuri eläkkeelle jääneet. Heillä on taas usein innostusta ja tahtoa tehdä myös nikkarointitöitä, Hintsa kertoo.

Kesämökkiä etsivät asiakkaat hakevat yleensä juuri kohdetta, joka sijaitsee järven tai meren rannalla. Kuivan maan mökit eivät niinkään kiinnosta.

– Vaikka markkina on hyvin erilainen eri puolilla maata, yleistyksenä voi sanoa, että rantakohde, jossa on kohtuulliset mukavuudet eli juokseva vesi ja tie perille asti, tekee kauppansa, Hintsa sanoo.