Helsingin pörssin parhaat osingonmaksajat vuonna 2020 osinkotuotolla mitattuna - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tässä ovat parhaat osingonmaksajat – yksi yltää korkeaan osinkotuottoon

Helsingin pörssistä heltiää tänä vuonna hyviä osinkotuottoja yksittäisistä osakkeista.

Helsingin pörssistä heltiää tänä vuonna hyviä osinkotuottoja yksittäisistä osakkeista.

Julkaistu: 23.2. 6:29

Nesteen osinkopotti paisuu 200 miljoonalla eurolla eli ylivoimaisesti eniten. Osinkotuottojen kärjessä on kuitenkin vanha tuttu.

Helsingin pörssistä heltiää tänä vuonna hyviä osinkotuottoja yksittäisistä osakkeista, vaikka osinkopotti kääntyy laskuun viime vuoden ennätyksestä.

Torstaihin mennessä osinkoesityksensä julkaisseista 118:sta pörssiyhtiöstä noin 45 prosenttia on ehdottanut osingon nostamista ja noin neljännes osingon laskua. Kolmannes on pitämässä osinkonsa ennallaan.

Osinkokauden isoimmat yllätykset tapahtuivat jo loppusyksystä viime vuonna, kun suurimpien osingonmaksajien kolmikko Nordea, Nokia ja Sampo ilmoittivat osinkonsa laskusta.

– Osinkovuoden iso kuva ei ole muuttunut oleellisesti odotuksista tämän kolmikon ulkopuolella. Helsingin pörssin osinkotuotot ovat kuitenkin tulleet hirveätä kyytiä alaspäin näiden isojen leikkausten ja viime vuoden rivakan kurssinousun takia, sanoo Nordean päästrategi Antti Saari uutistoimisto Startelille.

Osinkotuotto kertoo, kuinka suuri yhtiön jakama osinko on suhteessa osakkeen hintaan. (Katso lista osinkotuotoista jutun alta.)

Nesteeltä eniten lisää osinkoa

Pörssin kokonaispottia kasvattavat euromääräisesti eniten öljynjalostaja Neste sekä konepajayhtiöt Metso, Valmet ja Kone, joka ei ole enää tarvitsemassa käteistä Thyssenkruppin hissien ostoon.

Neste ehdottaa osakekohtaisen osingon nostamista 0,76 eurosta 0,92 euroon ja lisäksi 0,10 euron lisäosinkoa. Ehdotus merkitsee sitä, että ennätystuloksen tehnyt Neste on jakamassa osakkeenomistajilleen 785 miljoonaa euroa eli 200 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.

– Trendi, että tuloksen parannuttua maksetaan enemmän osinkoa, on osinkoyhtiölle hyvä merkki, sanoo Danske Bankin salkunhoitaja Patrik Kanerva.

Nesteen osakkeen kurssinousu jättää osakkeen osinkotuoton kuitenkin vain 2,6 prosenttiin eli kauas parhaimmistosta.

Cityconilta paras osinkotuotto

Parhainta osinkotuottoa tarjoaa nykykurssilla kiinteistösijoitusyhtiö Citycon. Kauppakeskuksia omistava yhtiö esittää osinkonsa pysymistä ennallaan, joka tarkoittaisi noin korkeaa lähes seitsemän prosentin osinkotuottoa.

Lähes kuuden prosentin osinkotuotto on luvassa osinkoaan nostavalta Verkkokauppa.comilta ja Nokian Renkailta, joka säilytti osinkonsa ennallaan isoista Yhdysvaltojen tehdasinvestoinneista huolimatta.

Myös Telia piti osinkoehdotuksensa viime vuoden tasolla. Teliankin osinkotuotto yltää lähelle kuutta prosenttia. Hyvän osingonjakajan maineessa oleva yhtiö on jakanut vakaata osinkoa viimeiset vuodet samalla, kun osakekurssi on sahannut lähes paikallaan.

Kaikkiaan runsas tusina Helsingin pörssin yhtiötä yltää hyvään yli viiden prosentin osinkotuottoon.

Ålandsbanken jakaa juhlaosingon

Viiden prosentin osinkotuottoon ovat yltämässä esimerkiksi Aktia Pankki, Evli Pankki ja Ålandsbanken. Myös osinkoaan leikkaavat Sampo ja Nordea kuuluvat osinkotuotolla mitattuna osingonjakajien kärkeen.

– Pankkisektorin tuloksen tekoa on haitannut lainsäädännön kiristymisen aiheuttamat kulut ja alhainen korkokate. Sektoritasolla pankit maksavat yleensä kuitenkin osinkoa hyvin, jos tulos on positiivinen, Kanerva sanoo.

Ålandsbanken juhlistaa pankin perustamista varsinaisen osingon lisäksi satavuotisjuhlaosingolla. Osinko on kasvamassa 0,70 eurosta yhteen euroon. Tämä kolmenkymmenen sentin osakekohtainen korotus on pörssin korkein.

Osinkoesityksistä päättävät lopullisesti yritysten keväällä kokoontuvat yhtiökokoukset. Helsingin pörssin yhtiöiden tuoreimmat osinkotiedot löydät Taloussanomien osinkokalenterista.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.