Näin varaudut asunnon arvonlaskuun – 10 neuvoa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin varaudut asunnon arvonlaskuun – 10 neuvoa

Julkaistu: 20.2. 10:35

Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos omistaa asunnon tai harkitsee asunnon ostamista alueilta, joilla asuntojen arvo mahdollisesti laskee?

Asuntomarkkinoita leimaa keskustelu hintojen eriytymisestä ja huoli asuntojen arvon laskusta. Siihenkin voi ainakin jossain määrin varautua.

Kokosimme vinkit ihmisille, joilla on asunto alueella, jossa arvot laskevat ja niille, jotka pohtivat asunnon hankintaa tällaiselta alueelta. Asunto on useimmille ensisijaisesti koti, eikä sijoituskohde.

1. Älä pidä asuntoa ainoana varallisuuseränä. Vaikka maksaisit asuntolainaa, sijoita ja säästä vaikka pieniäkin summia myös toiseen kohteeseen.

2. Tutustu alueen elinkeinorakenteeseen. Onko alueella vain pari suurta työllistäjää, kunta ja yksi tehdas? Onko tehdas investoinut alueelle viime aikoina? Kuinka todennäköisesti se on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua, onko sille ostaja silloin? Tutustu myös alueen uusimpaan väestöennusteeseen.

Alueen elinkeinorakenteeseen kannattaa tutustua.

3. Onko asunnossa remonttivelkaa, saako se taloyhtiölainaa tuleviin kunnossapitohankkeisiin?

4. On tärkeää erottaa toisistaan käyttö- ja tunnearvo sekä jälleenmyyntiarvo. Molemmissa tärkeitä ovat hyvä huolenpito omaisuudesta ja valmius alkuperäisen käyttötarkoituksen muuttumiseen.

5. Jos ostat asuntoa kodiksi, arvioi elämäntilannetta, käyttöarvoa ja asuinpaikan tuomaa elämänlaatua. Jos asunto sijaitsee pienessä muuttotappiokaupungissa, arvo todennäköisimmin koko ajan hieman laskee eikä ostaminen ole sijoitusmielessä järkevää. Mutta jos aikoo asua pitkään ja rakentaa elämää paikkakunnalle, ostaminen voi kannattaa.

Vanhan asunnon arvo pysyy parhaiten suunnitelmallisilla korjaustoimilla.

6. Ostaako vai vuokrata? Ajattele, että vuokralla asuisi 500 eurolla kuussa, siitä voisi osan sijoittaa. Asunto maksaa 100 000 euroa, lainahoitokulut ovat 900 euroa kuukaudessa ja päälle tulevat kiinteistöverot, vastikkeet ja mahdollinen varainsiirtovero. Jos asunnosta katoaa kolme prosenttia vuodessa, se tekee vuodessa 3 000 euroa ylimääräistä asuinmenoa.

7. Jos asut vanhassa omakotitalossa, hankkiudu eroon fossiilisesta lämmityksestä. Se heikentää talon myyntiarvoa selvästi.

Omakotitalon fossiilinen lämmitys heikentää talon myyntiarvoa.

8. Asunto-osakeyhtiöosakkaana on tärkeä tietää, mitä pankki ajattelee talon vakuusarvon kehittymisestä ja miten välttämättömiin remontteihin voi varautua esimerkiksi omalla lainaosuudella. Vanhojen kiinteistön ja asuntojen arvo pysyy parhaiten suunnitelmallisilla korjaustoimilla.

9. Vaikka huono hintakehitys kirpaisee kun asuntoa myy, voit lohduttautua sillä, että vastavuoroisesti asuminen on ollut erittäin edullista kasvukeskusten ulkopuolella.

10. Ei mene kaupaksi? Joskus vanhassa talossa ei ole enää mitään muuta arvoa kuin myyjän tunnearvo. Jos kysyntää ei ole, pitää myyjänkin herätellä itseään. Kaikissa kaupungeissa on vuokramarkkinaa. Jos asunnosta ei saa haluamaansa hintaa, voit harkita asunnon vuokralle laittamista.

Neuvot: Hypo, Suomen Vuokranantajat ry ja MDI.