Katso, kuinka paljon sinulla ”pitäisi olla” varallisuutta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Katso, kuinka paljon sinulla ”pitäisi olla” varallisuutta

Julkaistu: 17.2. 11:51

Varakkaita tutkinut amerikkalainen Tom Stanley esitti jo vuosikymmeniä sitten kaavan, joka kertoo ikäsi ja tulojesi perusteella, paljonko sinulla ”pitäisi olla” varallisuutta.

Mikä on riittävä määrä varallisuutta? Millaisella varallisuudella voi nimittää itseään vauraaksi?

Sijoituskonkari Seppo Saario mainitsee kirjassaan Miten sijoitan pörssiosakkeisiin (Alma Talent, 2020) varakkaita ja varallisuuden karttumista tutkineen Tom Stanleyn esittämän kaavan, jolla voi Saarion mukaan arvioida itseään raha-asioiden hoitajana.

Jotta sinua voisi tällä mittapuulla pitää vauraana, pitäisi kotitaloutesi nettovarallisuuden määrän olla suurempi kuin ikäsi kymmenesosa kertaa kotitalouden vuositulot ennen veroja (eli 0,10 X ikä X vuotuiset bruttotulot). Toisin sanoen 52-vuotiaalla, jonka vuositulot ovat 30 000 euroa, nettovarallisuuden määrän pitäisi olla vähintään 156 000 euroa, Saario havainnollistaa kirjassaan.

Yhdysvaltalainen Stanley tosin puhuu kotitalouden nettovarallisuudesta ja tuloista sekä ”kotitalouden pääasiallisen elättäjän” iästä. Kotiäitiys on Yhdysvalloissa tavallisempaa kuin Suomessa.

Erinomaisena varallisuuden kartuttajana voi Stanleyn mukaan pitää niitä, joilla varallisuus on kaksi kertaa suurempi kuin kaava edellyttää.

Stanley esitteli kaavansa ensi kertaa jo 80-luvun lopussa julkaistussa kirjassaan Marketing to the Affluent. Nyt jo edesmennyt Stanley kertoi blogikirjoituksessaan vuonna 2010, että monet ovat arvostelleet kaavaa siitä, että kaava ei ota huomioon esimerkiksi sitä, että joku opiskelee pitkään ja alkaa saada tuloja vaikkapa lähemmäs kolmekymppisenä.

Stanley sanoo, että tällaisissa tapauksissa kaavassa voi tehdä poikkeuksen. Hän oli huolissaan siitä, että nuoret aikuiset heittävät laskutoimituksen jälkeen hanskat tiskiin ja lopettavat säästämisen ja sijoittamisen.

Stanley huomauttaa, että hänen aineistonsa perustui miljonääreihin, joista valtaosa aloitti täysipäiväisen työssäkäynnin viimeistään 22-vuotiaana. Lisäksi suurin osa heistä oli tehnyt töitä lomia lukuun ottamatta koko ajan. Koska tyypillinen miljonääri oli 57-vuotias, suurimmalla osalla oli takanaan 35 vuotta täysipäiväistä työskentelyä.

Iästä voikin vähentää ne vuodet, jolloin on opiskellut tai ollut armeijassa, Stanley sanoo. Kaava pätee Stanleyn mukaan parhaiten noin 50-vuotiaisiin. Kaava näyttää siis liian suurta vaadittavaa varallisuutta tätä nuorempien joukossa.

Alla olevalla leikkimielisellä, suuntaa antavalla laskurilla voit katsoa, paljonko nettovarallisuutesi pitäisi suurin piirtein olla, jos tätä kaavaa olisi uskominen. Vuositulojen sijaan laskurissa on kuukausitulot. Laske mukaan muutkin tulot kuin palkka, jos niitä on.

Jos laskuri ei näy, pääset siihen täältä.

Nettovarallisuutesi saat vähentämällä kokonaisvarallisuudestasi velat. Varallisuudeksi lasketaan oma asunto ja muut reaalivarat (esimerkiksi sijoitusasunnot, mökit, kulkuvälineet, metsät) sekä rahoitusvarat, kuten talletukset ja sijoitukset eli esimerkiksi pörssiosakkeet ja rahastosijoitukset.

Puolella kotitalouksista alle 100 000 euron nettovarallisuus

Suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuuden mediaani vuonna 2016 oli 107 200 euroa, Tilastokeskuksen varallisuustutkimuksesta käy ilmi. Tämä tarkoittaa, että puolella suomalaisista oli tätä enemmän varallisuutta ja toisella puoliskolla tätä vähemmän.

Tulot ovat yhteydessä varallisuuteen.

Suurituloisimmalla kymmenesosalla kotitalouksista nettovarallisuuden mediaani eli keskimmäinen luku oli 408 593 euroa.

Jos ylläoleva grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Varallisuuserot ovat kasvaneet Suomessa enemmän kuin tuloerot.

Vuonna 2016 joka neljännessä kotitaloudessa nettovarallisuutta oli alle 10 700 euroa.

Mitä mieltä olet tämän amerikkalaisprofessorin kaavasta? Voiko sitä mielestäsi soveltaa Suomen ympäristöön? Ota kantaa jutun alla olevassa kommenttikentässä.