Nyt taloyhtiölainoja on entistä vaikeampi saada jopa Helsingissä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Nyt taloyhtiölainoja on entistä vaikeampi saada jopa Helsingissä

Taloyhtiöiden remonttien rahoitus on paikoin osoittautunut vaikeaksi.

Julkaistu: 17.2. 10:19

Lähes puolella taloyhtiöistä on vaikeuksia saada lainaa, Isännöintiliitto kertoo.

Lähes puolella taloyhtiöistä on ollut vaikeuksia saada lainaa, Isännöintiliiton jäsenkyselystä selviää. Vaikeudet eivät koske vain muuttotappioalueita, vaan myös esimerkiksi Oulua, Jyväskylää ja Tamperetta.

Lainansaantiongelmia on ollut myös joillakin Helsingin alueilla.

Aiemmin taloyhtiön tilipankki rahoitti yleensä korjaushankkeita, mutta nykyisin lainaa haetaan useilta pankeilta ympäri Suomen

– Moni isännöitsijä etsii nyt ratkaisua pienistä pankeista, koska osalla pankeista taloyhtiölainojen laarit alkavat olla täynnä uudistuotannon takia ja ne väistelevät peruskorjauslainoja melko suoraviivaisesti. Laina on helppo evätä esimerkiksi sillä, että sijoittajia on liikaa tai vakuusarvo ei riitä, vaikka ongelmia voitaisiin ratkoa monella tavoin, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa taloyhtiö voi tarvittaessa pilkkoa hanketta pienempiin osiin, myydä rakennusoikeutta tai rahoittaa osan hankkeista osakkaiden henkilökohtaisilla lainoilla. Koro-Kanerva huomauttaa, että henkilökohtaiseen lainaan voi saada taloyhtiölainaa paremmat ehdot ja pidemmän laina-ajan.

Kaikki osakkaat eivät kuitenkaan saa lainaa, minkä vuoksi on taloyhtiöitä, joissa korjauksia ei voida tehdä.

Kyselyyn vastasi tammikuussa 174 isännöitsijää eri puolilta Suomea.