Anne sai virolaiselta rakennusmieheltä yllättävän Ikea-vinkin – säästi 1 500 euroa ajamalla Tampereelta Latviaan

Tampereen Ikean naapurissa asuva pariskunta säästi toista tuhatta euroa hakemalla kaappinsa Ikea-kaupasta Latviasta.

22.1.2020 9:17

Tamperelaispariskunta hyppäsi viime perjantaina pakettiautoon ja ajoi ostoksille Latviaan Ikeaan. Lauantai-illalla matkalta palannut Anne, 36, laskee, että uuden keittiö- ja kodinhoitohuoneen kaapiston sai Riiassa sijaitsevasta Ikea-kaupasta parituhatta euroa Suomea halvemmalla.

– Mehän asutaan siis Tampereella ihan Ikean vieressä, mutta säästöä tuli sen verran, että tämmöinen ostosreissu kannatti tehdä, kertoo Anne.

Annen laskelmien mukaan heidän haluamansa kaapistot olisivat maksaneet Suomen Ikeasta noin 5 000 euroa. Sen sijaan Latviassa niiden hinnaksi tuli noin 3 000 euroa. Säästöä vähensivät kuitenkin matkakulut, eli lähinnä pakettiauton vuokra ja laivaliput, jotka Anne arvioi noin 500 euron hintaisiksi.

– Jos asuisi pääkaupungissa ja olisi oma pakettiauto, niin säästöä olisi tullut enemmänkin, Anne pohtii.

Uutta omakotitaloa rakentavat Anne ja hänen miehensä saivat alunperin vinkin rakennuksella työskentelevältä virolaiselta työmieheltä, joka oli itse käynyt ostoksilla Riian lähellä sijaitsevassa Ikea-myymälässä.

Pikkutarkkaa pohjatyötä

Matkalle ei lähdetty pelkän vinkin perusteella, vaan Anne teki ensin huolelliset vertailut Excel-taulukko-ohjelmalla.

– Tein suunnitelmat kaapistoista ensin Ikean suunnitteluohjelmalla, josta saa ulos selkeän ostoslistan tuotenumeroineen, hän kertoo.

– Koska tuotenumerot ovat Ikealla kaikkialla samat, pystyin hakemaan tuotteet Latvian Ikean verkkosivuilta ja vertaamaan hintoja, ja löin nekin taulukkoon omaan sarakkeeseensa.

Annen mukaan varsinkin kaapistojen ovet olivat Latviassa Suomen hintoja halvempia. Vertailu paljasti, että ihan kaikkea ei kannata Latviasta ostaa.

– Osa tuotteista oli jopa kalliimpia kuin Suomessa. Lisäksi pudotin joukosta samanhintaiset tuotteet, Anne kertoo.

Kassakuitille tuli mittaa lähes 90 senttimetriä.

Latvian Ikealla ei Suomen tapaan ole verkkokauppaa tai palvelua, joka kokoasi tilauksen valmiiksi noudettavaksi myymälästä tai näyttäisi edes kaupan hyllypaikat. Anne otti kuitenkin itse yhteyttä Latvian Ikeaan ja lähetti heille listan sähköpostitse.

– He neuvoivat avuliaasti, miten kannattaa toimia. Sain samalla varmuuden heillä hyllyssä olevista tuotteista, ettei lähdetty hakemaan ei-oota.

Hintojen lisäksi Anne listasi Excel-taulukkoonsa myös kaapistopakkausten painot.

– En halunnut ottaa riskiä, että kaapit olisivat ylittäneet auton painorajan, ja joudumme jossain purkamaan lastia. Poistin hankintalistalta joitain isoja kaappeja, joissa olisi tullut pienin säästö kilolta, joten joudumme ostamaan Suomesta vielä muutaman isomman kaapinrungon.

Läheltä piti

Alkuun kaikki sujui hyvin. Anne ja hänen miehensä matkustivat yölautalla Tallinnaan, ja jatkoivat ajaen kohti Riikaa.

– Se on hyvä tie ja suora reitti. Ikea sijaitsee sielläkin laitakaupungilla, joten ei tarvinnut mennä keskustaan pakettiauton kanssa, Anne kertoo.

– Ajoon menee ainakin talvirajoitusten mukaan noin neljä tuntia suuntaansa. Hieman rankka rypistyshän se oli ajaa päivän aikana, mutta vaihdoimme välillä kuskia.

Perillä pariskunta marssi keittiöosastolle, missä asiakaspalvelija syötti sen järjestelmään ”noin minuutissa”. Kassakuitille tuli mittaa lähes 90 senttimetriä. Tämän jälkeen he jäivät noutopisteeseen odottelemaan kokoamista, jossa menikin huolestuttavan pitkään.

– Muuten toimitus olisi varmaan ollut nopeampaa, mutta paria tuotetta ei ollut sitä määrää, mitä oli luvattu, Anne kertoo.

– Olisimme päässeet varmaan nopeammin, jos tämä olisi selvinnyt meille aiemmin, eikä henkilökunta olisi koettanut etsiä puuttuvia osia. Ne oli lisäksi ihan pieniä kilkkeitä, joita ei ollut niin tärkeää ostaa sieltä. Meidän oli sanottava, että lopettakaa keräily ja hyvittäkää niiden hinta.

Puolentoista tunnin odottelun jälkeen pariskunta käski lopettaa keräilyn ja pyysi hyvitystä puuttuvista osista. Annen mukaan he pakkasivat auton noin kymmenessä minuutissa sellaisella vauhdilla, että paikalliset vieressä ihmettelivät. Tallinnan satamassa he ehtivät paluulaivan kyytiin seitsemän minuuttia ennen lähtöselvityksen sulkeutumista.

Ikean paketit ovat litteitä, mutta painavia. Anne suunnitteli etukäteen ostoslistan, ettei pakettiauton painoraja ylittynyt.

Laivamatkan jälkeen lauantai-iltana oli jäljellä vielä ajo Tampereelle, kuorman purku ja pakettiauton palautus.

– Ihan hyvät tunnelmat ovat reissun jälkeen, vaikka reissu oli vähän rankka. Tekisin uudestaan, mutta ei nyt ihan muutaman satasen takia, Anne toteaa.

”Hintoihin vaikuttavat monet asiat”

Ikean tuotteiden hinnoissa on eroja maiden välillä, myönnetään Suomen Ikeasta.

– Tuotteiden hintoihin eri maissa vaikuttavat monet asiat, kuten toimituskulut, logistiset prosessit, erilaiset verotusjärjestelmät ja muut operatiiviset kustannukset, kertoo Johanna Pasonen Ikean viestinnästä.

– Hinta määräytyy paikallisesti kussakin maassa ja tähän vaikuttaa kunkin maan yleinen kustannustaso ja kokonaiskustannukset.

Myös tuotevalikoimassa on maakohtaisia eroja. Esimerkiksi kuivaustelineitä keittiön kaappeihin myydään vain Suomessa ja Ruotsissa.

Riian lähellä sijaitseva Ikea-myymälä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?