Taloyhtiö korvaa kaikkiaan lähes 70 000 euroa yhden kynnyksen vuoksi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Naisen kylpyhuoneen oven takana odotti 16 sentin yllätys – tuli taloyhtiölle kalliiksi

Alhaalla vasemmalla ollut liian korkea kynnys tuli kalliiksi taloyhtiölle. Asunnossa asuva nainen on tyytyväinen, että remontin myötä kynnys mataloitui oikean alakulman mukaiseksi.

Alhaalla vasemmalla ollut liian korkea kynnys tuli kalliiksi taloyhtiölle. Asunnossa asuva nainen on tyytyväinen, että remontin myötä kynnys mataloitui oikean alakulman mukaiseksi.

Julkaistu: 18.1. 8:10

Kynnyskysymykselle saatiin onnellinen loppu.

Sinne lähti, 16 senttimetriä korkea kynnys nimittäin!

– Jalka vaan tömpsähti vessan lattiaan. Enhän minä vuosien jälkeen muistanut, ettei sitä tarvitse niin korkealle nostaa, jyväskyläläisnainen naurahtaa selvästi helpottuneena.

Kyse on Taloussanomien aiemmin uutisoimasta vessan kynnystä koskevasta riitatilanteesta, jonka eläkeläisnainen vei oikeuteen ja voitti.

Kynnyskysymys koski vuosien 2012–2013 putkistosaanerauksen myötä noussutta 16 senttimetrin kynnystä, joka oli naisen mielestä liian korkea. Nainen oli jo remontin aikana pyytänyt, ettei kynnyskorkeus nousisi entisestä kahdeksasta sentistä, mutta pyyntöihin ei suostuttu.

Naisen tekemät neljä taloyhtiölle osoitettua jälkireklamaatiota eivät tuoneet toivottua tulosta, joten päädyttiin käräjille. Käräjäoikeus asettui taloyhtiön puolelle. Hovioikeudessa sisukkaan naisen työ palkittiin, sillä hovioikeus kääntyi naisen kannalle.

Sen mukaan 16-senttinen kynnys on hovioikeuden mukaan esteettisesti haitallinen ja laskee asunnon arvoa. Ennen muuta korkea kynnys heikentää merkittävästi käyttöturvallisuutta.

Nainen kertoi tuolloin myös kompastuneensa kynnykseen useaan otteeseen, vaikkakin selvinneensä pahemmitta haavereitta.

Tältä kynnys näytti vielä 2018. Nyt siihen ei enää kompastele.

Tältä kynnys näytti vielä 2018. Nyt siihen ei enää kompastele.

Hovioikeuden päätöksessä sanotaan, että ”taloyhtiön olisi tullut havaita epäkohta oma-aloitteisestikin ja sen olisi tullut selvittää eri vaihtoehdot”. Lisäksi oikeus paheksui, ettei vaihtoehtoisia remontointitapoja ole naisen huomautuksista huolimatta harkittu.

– Minä oon vanha akka enkä hyväksy, että ihmisille tehdään vääryyksiä, nainen kommentoi tuolloin

Keppi osoittaa kohdan, johon kynnys ennen ylsi.

Keppi osoittaa kohdan, johon kynnys ennen ylsi.

Kynnys mataloitui ennen itsenäisyyspäivää viime vuonna, kun vessa pistettiin remontissa uusiksi. Tyytyväinen nainen kehuu remontin suunnittelijoita ja toteuttajia antaumuksellisesti.

– Tekemässä oli varmasti Keski-Suomen parhaat firmat! Palveluhenkisiä poikia ja ammatti-ihmisiä olivat, kiitos heille. Nyt minulla on ainakin taloyhtiön kaunein vessa!

Ennen.

Ennen.

Jälkeen.

Jälkeen.

Kynnyksen loppukorkeudeksi jäi 7,1 senttimetriä. Alkuperäisen kynnyskorkeuden syy oli se, että remontissa viemäriputket vietiin entisen lattiarakenteen päälle.

Nykyisessä vessassa putkisto on pystytty vetämään lattiapinnassa hormin seinän läpi, sillä vessan kiinteiden huonekalujen, kuten vessanpöntön, paikkoja on muutettu.

Loppu oli onnellinen ja nainen on hyvin iloinen uudesta vessastaan, mutta matka turvalliseen vessamatkaan oli raskas. Usko meinasi loppua kesken, eikä rahallinen pelko helpottanut prosessia.

– Se alku oli kamala, kun en tiennyt mistä hakea apua. Tuntui että minua syyteltiin, että olenko oikealla asialla vai ainoastaan riitaa haastava ja pirullinen. Siinä oli hirveää itsesyyttelyäkin.

Lisäksi nainen kokee, ettei sukupuolensa ja ikänsä vuoksi saanut varsinkaan taloyhtiöltä asiallista kohtelua, vaan hänestä tehtiin vitsi. Taistelu oli yksinäistä.

– Tietysti pelotti myös, että entä jos kaikki maksut kaatuvat minun niskaani. Jos olisin hävinnyt, niin ei olisi tullut mitään.

Hovioikeuden päätöksellä taloyhtiön piti maksaa naisen oikeudenkäyntikuluja noin 24 000 euron verran. Taloyhtiön omat kulut olivat yli 25 600 euroa, ja maksettavaa kertyy myös naisen aikanaan tilaama, noin 8500 euroa, maksanut tavarantarkastus.

Lisäksi taloyhtiö maksoi uuden kylpyhuoneremontin naiselle.

– Pitää kiittää myös asianajajaani. Hän oli oikein ammattitaitoinen!

Tuoreimmat osastosta