Hävytön temppu omille vanhemmille – nyt toinen lapsista rajataan ulos testamentista - Oma raha - Ilta-Sanomat

Hävytön temppu omille vanhemmille – nyt toinen lapsista rajataan ulos testamentista

Kuvituskuva
Julkaistu: 16.1. 7:01

Yksi yleisimmistä syistä tehdä testamentti on se, että lasten puolisoiden pääsy perintöön käsiksi halutaan estää, Taloussanomien kyselystä selviää. Joskus jopa oma lapsi halutaan tehdä perinnöttömäksi.

Moni suomalainen on tehnyt testamentin ja jos ei ole, niin ainakin se on suunnitelmissa. Tämä käy ilmi Taloussanomien perintökyselystä.

Vastaajista 29 prosenttia oli tehnyt testamentin ja 33 prosenttia aikoo sellaisen tehdä. Kysymykseen tuli runsaat 9 000 vastausta lokakuussa.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen täältä.

Osa vastaajista korosti haluavansa tehdä testamentin, jotta jälkipolville ei syntyisi perinnöstä riitaa. Toisaalta omaa omaisuutta ei haluttu jonkun tietyn sukulaisten käsiin.

Testamentin tekemistä suunnittelevien vastauksissa korostuivat muutamat syyt.

1. Lasten puolisoilta pois oikeus perittyyn omaisuuteen

Yhdeksi yleisimmistä syistä suunnitella testamenttia nousi lasten puolisoiden rajaaminen perinnönsaajien ulkopuolelle. Avio-oikeus kun koskee myös perittävää omaisuutta, mikäli tätä ei ole rajattu ulkopuolelle.

– Kaikkien tervejärkisten tulisi tehdä testamentti, jossa suljetaan pois lasten puolisot ja lastenlasten puolisot. Tästä ei voi aiheutua mitään ikävyyksiä, jos lasten avioliitto on sopuisa. Tekemättömyydestä sen sijaan voi aiheutua ikävyyksiä, 66-vuotias nainen sanoo.

– Teen testamentin rajatakseni minulta jäävän perinnön avio-oikeuden ulkopuolelle, jotta lasteni mahdolliset puolisot eivät siitä eron hetkellä hyötyisi, 51-vuotias nainen sanoo.

2. Jotkut sukulaiset, jopa oma lapsi perinnön ulkopuolelle

Omat sukulaiset eivät aina ole mieleisiä perijöitä syystä tai toisesta.

Toisinaan jopa oma lapsi halutaan tehdä perinnöttömäksi.

– Aion rajata toisen lapsista pois hänen hyväksikäytettyään taloudellisesti meitä. Pankilta myös saatu paperi oikeustoimia varten häntä vastaan. Maksamme nyt eläkkeestä hänen tahallaan aiheuttamaansa takausvelkaa, 65-vuotias nainen kertoo.

Rintaperillisille eli lapsille tai näiden jälkeläisille kuuluu lakiosa eli puolet perimysjärjestyksen mukaan tulevasta perintöosuudesta. Heitä ei siis yleensä voi jättää kokonaan perinnön ulkopuolelle.

Rintaperillisen voi kuitenkin tehdä poikkeustapauksissa perinnöttömäksi, jos tämä on esimerkiksi tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten perintövero määräytyy.

3. Lapsettoman sinkun halu päättää perinnönsaaja

– Rintaperillisiä ei ole, joten osan omaisuudesta haluan antaa siskon lasten lisäksi parille läheiselle henkilölle, 42-vuotias nainen kertoo.

Jos perijöitä ei ole, omaisuus menee valtiolle.

– Minulla ei ole sisaruksia, ei lapsia eikä puolisoa, vain toinen vanhempi on elossa. Eli ei perillisiä. En halua, että valtio perii minut. Haluan testamentata omaisuuteni kummilapsilleni, 43-vuotias nainen sanoo.

Lapsettoman ja naimattoman perii lähisukulaiset, jos testamenttia ei ole.

– Itselläni ei ole jälkeläisiä enkä halua omaisuuteni menevän veljelleni taikka hänen lapsilleen, 49-vuotias nainen sanoo.

Kuvituskuva

4. Omien lasten ohittaminen lastenlasten hyväksi

Jotkut suunnittelevat ohittavansa yhden sukupolven ja testamenttaavansa omaisuutensa suoraan lapsenlapsille.

– Lapseni ovat vanhoja ja talous kunnossa, kun saisivat perinnön, joten testamenttaan omaisuuteni lapsenlapsille, 78-vuotias mies sanoo.

5. Avopuolisosta huolehtiminen

Avioleskillä on avio-oikeus yhteiseen omaisuuteen ja lapsettoman perinnönjättäjän aviopuoliso perii, mutta avoliitoissa ainoa tapa huolehtia perinnöstä tehdä testamentti.

– Testamenttaan kaiken avopuolisolleni, joka ei muuten saisi mitään, 60-vuotias mies sanoo.

Kuvituskuva

Miksi testamenttia ei haluta tehdä?

On myös niitä, jotka eivät aio tehdä testamenttia.

– Lain mukainen perimysjärjestys ja perinnönjako on kaikkein reiluin kaikille jälkeenjääville. Testamentilla ikään kuin oman kuoleman jälkeen merkataan suosikkilapsi, mikä aiheuttaa muissa negatiivisia tunteita ja rikkoo lasten välit, 51-vuotias nainen sanoo.

Toiset puolestaan mainitsevat, ettei heiltä ole jäämässä mitään perittävää.

– Ei ole mitään oikeasti rahanarvoista. Vuokrakämppä. Heittäkööt irtaimiston kaatikselle, jos ei mitään voi hyödyntää, 56-vuotias nainen sanoo.

Kuvituskuva

Tuoreimmat osastosta