Kommentti: Kokeile elää kuukausi tulevalla eläkkeelläsi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kokeile elää kuukausi tulevalla eläkkeelläsi

Jos eläkkeelle jäämiseen on aikaa noin viisi vuotta, on viimeistään aika havahtua. Nyt on vielä aikaa varautua ja tehdä tarvittaessa muutoksia, kirjoittaa erikoistoimittaja Heidi Hagelin.

Kuukauden kokeilujakso tulevalla eläkkeellä voi olla hyvin silmät avaava kokemus.

9.1.2020 6:51

Työssäkäyvä, minulla on sinulle radikaali ehdotus. Selvitä tulevan eläkkeesi määrä ja kokeile elää tuolla rahasummalla kuukauden ajan.

Oman eläkkeensä saa tarkistettua Eläketurvakeskuksen sivuilta löytyvällä laskurilla.

En keksinyt ideaa itse, vaan löysin ajatuksen Vanhustyö-lehdestä, jossa sen esitti velkaongelmaisia auttavan Takuusäätiön palvelumuotoilija Sanna Apajalahti. Soitin Apajalahdelle ja kysyin lisää. Hän tietää työnsä puolesta, että monelle oman eläkkeen pienuus tulee yllätyksenä.

Mitä lähempänä eläkevuodet ovat, sitä suuremmalla syyllä kehotan selvittämään tulevan eläkkeen suuruuden – tai monen mielestä pienuuden. Kuukauden kokeilujakso tulevalla eläkkeellä voi olla hyvin silmät avaava kokemus.

Jos eläkkeelle jäämiseen on vielä aikaa, on myös aikaa tehdä muutoksia. Jos tuntuu siltä, että rahaa pitäisi saada säästöön eläkepäiviä varten, aluksi pitää tietää, mihin rahat menevät nyt. Menojen seurantaan löytyy monenlaisia työkirjoja ja verkossa olevia palveluja, mutta varsin hyvä keino on ihan perinteinen paperi ja kynä. Saat selville, minne rahasi menevät. Samalla näet, mistä menoista voisit mahdollisesti nipistää ja laittaa summan säästöön.

Saatat myös huomata, että rahaa menee automaattiveloituksella esimerkiksi sellaisiin kanavapaketteihin, joita et juuri koskaan katso.

Apajalahti antaa myös erittäin hyvän neuvon. Kannattaa tosissaan yrittää olla velaton siinä vaiheessa, kun jää eläkkeelle. Kun tulot joka tapauksessa pienenevät huomattavasti, on ikävää maksaa pois velkoja. Toki tässäkin asiassa elämä järjestää yllätyksiä, eikä kaikkeen voi etukäteen varautua.

Jos eläkkeelle jäämiseen on aikaa noin viisi vuotta, pitää viimeistään havahtua. Vielä on aikaa tehdä muutoksia ja saada mahdollisesti vähän rahaa säästöön. Vaikka olisit miten hetkessä elävää ihmistyyppiä, kannattaa varmistaa, että eläkepäivinäkin on kiva elää hetkessä eikä murehtia rahojaan.

Ikävintä on, jos eläkkeen määrä selviää vasta siinä vaiheessa, kun tilanteelle ei voi oikein tehdä enää muuta kuin sopeutua.

Itse tein, kuten opetan – tai tässä tapauksessa kirjoitan – kävin katsomassa arviota tulevasta eläkkeestäni. Sanotaanko vaikka näin, että onneksi tässä on vielä noin kaksikymmentä vuotta aikaa varautua. Kuukauden kokeilujaksoa en ole uskaltanut vielä pitää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?