Näin säästät osakesäästötilillä verottomasti lapselle – muista kolme eurorajaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin säästät osakesäästötilillä verottomasti lapselle – muista kolme eurorajaa

– Luulen, että moni vanhempi tai isovanhempi on ilahtunut, että osakesäästötili on erillinen rakenteensa. Se on aikuistuvalle teini-ikäiselle omassa ulottuvuudessa elävä kokonaisuus, josta rahaa ei tule nostettua pois, Pörssisäätiön Sari Lounasmeri sanoo.

– Luulen, että moni vanhempi tai isovanhempi on ilahtunut, että osakesäästötili on erillinen rakenteensa. Se on aikuistuvalle teini-ikäiselle omassa ulottuvuudessa elävä kokonaisuus, josta rahaa ei tule nostettua pois, Pörssisäätiön Sari Lounasmeri sanoo.

Julkaistu: 28.12.2019 8:14

Uudella osakesäästötilillä voi säästää korkoa korolle -ilmiötä hyödyntäen jälkikasvulle. Lisäksi se ei pienennä opintotukea ja voi ehkäistä teinien rahahölmöilyjä.

Vuoden alussa mahdolliseksi tuleva osakesäästötili parantaa vanhemman tai isovanhemman mahdollisuuksia säästää tai siirtää perintöä jälkikasvulleen.

Osakesäästötilin avaamiseen ei ole ikärajaa. Tilin voivat avata alaikäisen huoltajat, ja se mahdollista avata vaikka heti synnytyssairaalassa, koska tilin avaamiseen ei välttämättä vaadita fyysistä käyntiä pankkikonttorissa.

– Pankeilla on vähän eri malleja, kuinka tilin voi avata, joko puhelimitse tai lomakkeella verkkosivuilta. Pankkikonttoriin menoa ei käytännössä vaadi mikään palveluntarjoaja, kertoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Etuja verrattuna arvo-osuustiliin

Osakesäästötilin varoja sijoitetaan pörssiosakkeisiin, ja tilin tuloista maksetaan verot vasta, kun tililtä nostetaan rahaa. Tämä mahdollistaa niin sanotun korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisen. Ilmiö tulee parhaiten esille pitkäaikaisessa sijoittamisessa.

Lapsella korkoa korolle -hyöty korostuu, sillä lapsen varojen sijoitusaika on vähintään useita vuosia ja enimmillään 18 vuotta.

– Osakesäästötili voi toimia lapsille hyvin, koska lapsilla on tyypillisesti tosi pitkä sijoitusaika, Lounasmeri sanoo.

Osakesäästötili selkeyttää lisäksi lapsen sijoitusvarojen hallinnointia, koska sijoitusten mahdolliset osingot ja myyntituotot pysyvät osakesäästötilillä eivätkä siirry lapsen käyttötilille kuten perinteisissä arvo-osuustileissä.

– Tämä tukee rahojen uudelleen sijoittamista. Jos esimerkiksi isovanhemmat tallettavat osakesäästötilille rahaa, he tietävät, että varat todennäköisesti sijoitetaan eteenpäin, Lounasmeri sanoo.

Osakesäästötilistä on etua verrattuna arvo-osuustiliin myös silloin, kun lapsi aloittaa opiskelun ja ryhtyy samaan opintotukea.

Osakesäästötilin sisäiset osinko- ja muu pääomatulot eivät vaikuta opintotukeen vaan vasta siinä vaiheessa, kun tililtä nostaa varoja.

– Helsingin pörssissä on ollut viime vuosina useita ostotarjouksia, ja nämä ovat voineet tulla yllätyksenä kyseisiä yrityksiä omistaville opiskelijoille. Vuoden opintotukien takaisinmaksu voi harmittaa, vaikka ostotarjouksesta saatu raha varmasti ilahduttaa, Lounasmeri sanoo.

Muista kolme eurorajaa

Lapsen osakesäästötilille säästämisessä tai varojen lahjoittamisessa kannattaa muistaa verotus. Yksi vanhempi tai isovanhempi voi lahjoittaa lapselle tai lapsenlapselle verottomasti enintään 4 999 euroa kolmen vuoden aikana eli enintään 138 euroa kuukaudessa. Jos lahjoittaa tätä enemmän, lapsen täytyy maksaa lahjavero.

Jos alaikäiselle kertyy omaisuutta yli 20 000 euroa, lapsen huoltajista tulee omaisuudesta tilivelvollisia maistraatille. Silloin vanhempien täytyy tehdä kerran vuodesta viranomaisille selvitys varojen hoidosta tositteiden ja tiliotteiden avulla.

Osakesäästötili saattaa yksinkertaistaa tätä selvitysprosessia. Pörssisäätiön Lounasmeri arvioi, että maistraatille riittää pelkän osakesäästötilin saldon raportointi eikä tilin sisäisiä tapahtumia tarvitse eritellä. Viranomaiskäytäntöä asiasta ei kuitenkaan vielä ole.

Kolmas huomioitava euroraja on se, että osakesäästötilille voi tallettaa korkeintaan 50 000 euroa. Tilin arvo voi kuitenkin kasvaa tätä suuremmaksi, jos sen sijoitukset onnistuvat hyvin.

Omassa ulottuvuudessa elävä kokonaisuus

Lapselle säästävän pelko on se, mitä tapahtuu sitten, kun lapsi täyttää 18 vuotta ja hän saa itse ryhtyä päättämään tilinsä varoista. Katoavatko säästetyt rahat baariin ja shoppailuun muutamassa kuukaudessa?

Osakesäästötili voi tuoda helpotusta tähänkin kauhukuvaan, koska säästöt ovat erillään käyttötililtä ja mahdolliset osaketuotot pysyvät osakesäästötilin sisällä.

– Luulen, että moni vanhempi tai isovanhempi on ilahtunut, että osakesäästötili on erillinen rakenteensa. Se on aikuistuvalle teini-ikäiselle omassa ulottuvuudessa elävä kokonaisuus, josta rahaa ei tule nostettua pois, Lounasmeri sanoo.

Tuoreimmat osastosta