Epämieluisia lahjoja virtaa panttilainaamoihin – ”Äidit ostavat tyttärilleen koruja, joista itse pitävät”

Jotkut tasaavat joulunpyhien tuomaa kassavajetta viemällä lahjaksi saatuja tavaroita panttilainaamoon.

Pirjo Leppikangas esittelee huutokaupassa olevaa kitaraa Helsingin Pantin konttorissa Sörnäisissä.

26.12.2019 10:52

– Ai mikä on erikoisin panttiin tuotu tavara? Eräässä toisessa panttilainaamossa tuli eteen pingispallokone, muistelee konttorinjohtaja Pirjo Leppikangas huvittuneena. Hän johtaa Helsingin Pantin panttilainaamoa Sörnäisissä.

Myös hopeaesineissä voi olla hänen mukaansa kummallisuuksia. Ne on ehkä tehty johonkin kapeaan käyttötarkoitukseen, eikä se ole välttämättä heti selvää.

– Meille tuli kerran veitsi. Jouduimme etsimään, mihin sitä käytetään. Lopulta se paljastui appelsiinin kuorintaveitseksi.

Viime vuosien kallein myyty tuote on Leppikankaan mukaan venäläisen upseerin miekka. Asiakas ei hakenut miekkaansa takaisin, vaan se huutokaupattiin noin 30 000 eurolla.

Panttiin tuotujen tavaroiden kirjo on hänen mukaansa laaja. Eniten asiakkaat tuovat lainan vastikkeeksi kultaa koruina, kelloja ja soittimia, kuten kitaroita. Myös pöytähopeita tarjotaan paljon.

– Kellot ja soittimet myös menevät hyvin kaupaksi huutokaupassa. Myös esimerkiksi suomalainen design on hyvin suosittua tällä hetkellä.

Kelloja tulee paljon panttilainaamoihin, ja ne menevät myös hyvin kaupaksi.

Näkyykö joulun jälkeinen aika panttilainaamossa epämieluisten lahjojen virtana?

– Kyllä se varmaan jonkin verran näkyy. Ainakin joulun jälkeen ihmisillä näyttää olevan rahan tarve, kun sitä on kulunut ennen joulua, Leppikangas muotoilee.

Leppikankaan mukaan loppuvuosi on muutenkin panttilainaamoissa sesonkiaikaa.

Venäläiset hopeatuotteet säväyttävät

Suomen Panttilainan Vantaan Myyrmäen konttorinjohtaja Santtu Saukko kertoo, että joulun jälkeinen aika näkyy heilläkin. Epämieluisat lahjat kiikutetaan panttilainaamoon.

– Siellä kauhistellaan, miksei isä tai äiti tai sukulainen kysy etukäteen. Äidit ostavat tyttärilleen koruja, joista itse pitävät ja sitä rataa, Saukko hymähtää.

– Tämä näkyy joka ikinen joulu. Näille sitten nauramme yhdessä.

Saukon mukaan heille tulee eniten arvioitavaksi kultakoruja. Tosin hän on huomannut, että hopeakoruja tuodaan yhä enemmän arvioitavaksi ja niitä myös ostetaan paljon. Saukko luulee sen johtuvan ainakin osittain kullan hinnan noususta.

– Valkokulta ja hopea menevät keltakultaa paremmin kaupaksi nykyään. Olisiko keltakulta kenties vähän vanhanaikaista?

Myös luksusbrändituotteita, kuten hintavia laukkuja ja kelloja, tulee Saukon mukaan yhä enemmän arvioitavaksi. Samalla myös niiden myyntihinnat ovat nousseet.

– Enää ei nähdä kierrätystä pahana mörkönä, vaan se on myönteistä, jos ostaa tuotteen käytettynä.

Tämä Louis Vuitton oli myynnissä huutokaupassa ja esillä Helsingin Pantin Sörnäisten konttorissa.

Ostajissa on Saukon mukaan paljon keräilijöitä. Esimerkiksi tietyt lasitaide-esineet ovat kysyttyjä.

Saukkoa säväyttävät eniten vanhat venäläiset hopeatuotteet, kuten emaloidut pikarit ja Fabergén tuotteet. Arvioitsijalta pääsee syvä ihastuksen huokaus, kun pääsee niitä hypistelemään.

Autoja ei huolita myyntiin

Kun asiakas tarjoaa tuotetta lainan vastineeksi, se arvioidaan. Helsingin Pantin Leppikankaan mukaan sille määrätty hinta perustuu huutokaupan toteutuneisiin hintoihin.

Sen jälkeen panttilainaamo säilyttää tuotetta kolme kuukautta eli normaalin laina-ajan. Jos asiakas ei maksa lainaa tänä aikana, lainaamo voi aloittaa myyntiinvalmistelun ja myydä tavaran.

– Otamme vastaan myös esimerkiksi asunto-osakkeita ja osakkeita. Ne harvoin päätyvät myyntiin asti. Meille tarjotaan aika paljon ajoneuvoja, mutta niitä emme hyväksy, koska näin isojen tavaroiden säilytys on jo hankalaa, Leppikangas sanoo.

Sörnäisissä pidetään 48 huutokauppaa vuosittain eli lähes joka viikko. Tuotteet ovat esillä myymälässä lauantaista tiistaihin, ja kiinnostuneet voivat tarjota niistä netissä.

Suola-ja pippurisirottimet olivat esillä Sörnäisissä.

Leppikankaan mukaan 90 prosenttia lainoista maksetaan takaisin eli asiakkaat hakevat tavaransa pois. Siltikin jokaisessa Sörnäisissä järjestetyssä huutokaupassa on noin 800 esinettä. Tarjolla on tuotteita kaikista Helsingin Pantin 12 liikkeestä eri puolilta Suomea.

Lisäksi panttilainaamo ostaa itse huutokaupasta tuotteita, kunnostaa ne ja myy liikkeessä.

Mitä teette sellaisille tuotteille, jotka eivät mene kaupaksi?

– Niitä myydään niin kauan, kunnes ne menevät kaupaksi.

Leppikangas arvioi, että väärennöksiä tulee lainaamossa vastaan ehkä kerran kuukaudessa. Usein asiakas itsekään ei ole tiennyt, että tavara on väärennös.

– Tässä työssä näkee niin paljon tavaroita, että silmä harjaantuu arvioimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?