Kaksi kiinteistösijoitusyhtiötä meni nurin rytinällä, piensijoittajien rahat vaarassa – Asiantuntija: Kaatumisella voi olla hyvätkin puolensa

Piensijoittajille helppoa pääsyä kiinteistösijoittamiseen markkinoineiden Huhtanen Capitalin ja Icon Corporationin kaatumisella voi olla hyviäkin vaikutuksia, arvelee Tuomas Viljamaa Suomen Vuokranantajista.

Helsingin keskustaa marraskuun alussa. Kuvituskuva.

20.12.2019 5:30

Viime viikolla kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capital hakeutui konkurssiin, ja tällä viikolla samalla alalla toimiva ja Icon Corporation sai Finanssivalvonnalta neljän miljoonan uhkasakon, mikä voi olla lopullinen isku pitkään vaikeuksissa rypeneelle yhtiölle.

Lisäksi Pohjanmaan poliisi on aloittanut esitutkinnan Iconin entisestä toimitusjohtajasta Markus Havulehdosta epäiltynä muun muassa törkeästä kavalluksesta ja törkeästä petoksesta, kertoo Suomen Kuvalehti.

– Piensijoittajat tässä eniten huolettavat, sanoo yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomas Viljamaa Suomen Vuokranantajista.

– Monet ovat panneet näihin rahojaan tuottojen toivossa, ja sitten paljastuu, että ne eivät ole olleet ihan mitä on luvattu.

Molemmat yhtiöt ovat tarjonneet yksityisille ihmisille keinoja sijoittaa rahaa kiinteistömarkkinoille ostamatta asuntoja itse suoraan. Velkarahalla nopeasti kasvaneella Huhtanen Capital -yhtiöllä oli osakkaita, ja se yritti kerätä rahaa myös osakeannilla, joka peruttiin. Lopulta yhtiö ei onnistunut keräämään tarpeeksi rahaa velkojen maksuun. Myöskään yhtiön hankkimat kiinteistöt eivät ilmeisesti ole yhtä arvokkaita kuin on annettu ymmärtää.

Icon Corporation taas on perustanut kiinteistösijoittamiseen erikoistuneista rahastoja, joihin sijoittaneille on annettu suuria lupauksia.

– Kyllä minulla vähän silmät pyöri päässä, kun pari vuotta sitten näin yhtiön lupailevan kahdeksan prosentin tuottoja, ja annettiin vähän ymmärtää, että riskittömästi, Viljamaa sanoo.

– Kiersin silloin tämän kaupittelun vähän kauempaa, ja nyt näyttää, että messuilla annetut lupaukset eivät ole toteutuneet kauempaa.

Fivan mukaan yhtiö on muun muassa antanut totuudenvastaisia ja harhaanjohtavia tietoja, ei ole pitänyt sijoittajan saatavilla rahastoista riittäviä tietoja.

Helsingin Sanomien mukaan Icon Capital on alasajovaiheessa.

Viljamaan mukaan kiinteistösijoitusmarkkinoilla oli vuosina 2016-2017, eli Huhtanen Capitalin ja Icon Corporationin kuumimpina vuosina jopa vähän liikaakin vauhtia. Kahden kiinteistösijoittajan kaatumisella on Viljamaan mukaan myös hyvät puolensa.

– Tällä voi olla jopa parantava vaikutus järjestelmään, ihan mikä tahansa vedätys ei mene läpi. Piensijoittajankin pitää ymmärtää luvut ja laskelmat, ja ihan kaiken näköiseen vouhotukseen ei kannata lähteä, Viljamaa sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?