Tutkimus: Lääkkeiden vaihtaminen halvempiin tyssää jatkuvasti – halvimmat häviävät liikkeistä hetkessä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Lääkkeiden vaihtaminen halvempiin tyssää jatkuvasti – halvimmat häviävät liikkeistä hetkessä

Esteeksi tulevat muun muassa saatavuusongelmat ja varastojen vanhenemisen riski.

12.12.2019 12:22

Vain pieni osa apteekeista pystyy tarjoamaan asiakkaalle edullisimman vaihtokelpoisen lääkkeen, selviää tuoreesta Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta.

Lain mukaan apteekit ovat velvoitettuja vaihtamaan asiakkaan reseptilääkkeen edullisempaan tai lähes edullisempaan vaihtokelpoiseen valmisteeseen, jos asiakas tai lääkäri ei kiellä vaihtoa.

Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksella. Siihen vastasi lähes 500 farmaseuttia eri puolelta Suomea.

Selvisi, että apteekit eivät pysty tarjoamaan edullisinta vaihtoehtoa saatavuusongelmien, vaihtuvuuden ja varaston vanhenemisen riskin takia. Edullisin valmiste loppuu usein nopeasti tukkuliikkeestä hintojen päivittymisen jälkeen.

– Apteekit eivät pysty pitämään edullisia lääkkeitä varastossa, koska niitä ei välttämättä ole saatavilla tai ne loppuvat heti, sanoo dosentti, yliopistotutkija Johanna Timonen.

Kalliimman valmisteen tarjoamista asiakkaalle perusteltiin myös asiakkaan aiemman käytön perusteella eli sillä, oliko lääke asiakkaalle tuttu.

Mutta miten asia pitäisi ratkaista? Timosen mukaan ratkaisu asiaan ei ole yksiselitteinen.

– Nyt pitäisi ylipäätään miettiä niitä keinoja, jolla saatavuutta voitaisiin parantaa niissä edullisimmissa valmisteissa. Pitäisi myös tutkia syitä taustalla, Timonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?