Yli puolet ”kansansalkun” osakkeista halpeni viime kuussa – Tripla ja kaurabuumi pitivät pinnalla - Oma raha - Ilta-Sanomat

Yli puolet ”kansansalkun” osakkeista halpeni viime kuussa – Tripla ja kaurabuumi pitivät pinnalla

Taloussanomien esimerkkisalkun arvo nousi alle sadalla eurolla marraskuussa.

Taloussanomien esimerkkisalkun arvo nousi alle sadalla eurolla marraskuussa.

Julkaistu: 8.12.2019 9:09

Taloussanomien kokoaman esimerkkisalkun tuotto puolittui marraskuussa alle sataan euroon edelliskuusta. YIT:n Tripla ja Raision kaura pelastivat tuhoilta.

Helsingin pörssin marraskuu oli yhtä harmaa ja mollivoittoinen kuin pääkaupunkimme sää marraskuussa.

Yleisindeksi kääntyi marraskuussa loivaan laskuun kahden nousukuukauden jälkeen, ja sijoittajat sulattelivat hektisen kolmannen neljänneksen tuloskauden satoa.

Taloussanomien seuraaman – piensijoittajien suosikkiosakkeista koostuvan – salkun tuottokin puolittui alle prosenttiin. Kahdestakymmenestä seuratusta osakkeesta yli puolet halpeni kuukauden aikana, ja salkun piti pinnalla lähinnä kaurabuumilla ratsastava Raisio ja YIT, jonka rakentama kauppakeskus Tripla avautui lokakuun lopussa.

Taloussanomat seuraa piensijoittajien eniten omistamien Helsingin pörssin osakkeiden kehitystä kuukausittain. Seuranta alkoi syyskuussa.

Alla olevaa taulukkoa päivitetään kerran kuukaudessa.

YIT:lle harvinainen kahden tason nosto

Rakennusyhtiö YIT:n osake nousi marraskuussa 12,5 prosenttia, ja syyskuussa osakkeeseen tehty alkuperäinen viiden sadan euron sijoitus kasvoi 66,73 eurolla 602,59 euroon.

YIT:n reipas nousi tuli oikeastaan yhdeltä päivältä kuun loppupuolella, jolloin Handelsbanken nosti osakkeen suosituksen suoraan kaksi tasoa tasolle ”osta” tasolta ”myy”. Suosituksen kahden tason nosto on varsin harvinaista.

Handelsbankenin analyytikot perustelivat nostoa sillä, että YIT:n taloudellista tilannetta tukevat lähitulevaisuudessa vahva tilauskanta, isot ja hyvin pyörivät projektit, Infra-yksikön tehostustoimet ja Lemminkäinen-fuusion tuomat synergiat.

YIT:n omistajille on luvassa loppuvuodelta myös mukava bonus asiakkaita pullistelevasta Triplasta. Yhtiö kertoi heinä–syyskuun tuloskatsauksessaan, että se aikoo kirjata loka–joulukuun tulokseensa ”merkittävän positiivisen vaikutuksen” Triplan arvosta. YIT omistaa kauppakeskuksesta lähes 39 prosenttia.

Raision Elovenat käyvät kaupaksi

Yli kymmenen prosenttia kallistui marraskuun aikana myös Raisio. Elintarvikeyhtiön osaketta kohotti kuun ensimmäisellä viikolla julkaistu vahva kolmannen neljänneksen tulos. Yhtiön liikevaihto kasvoi 10 prosenttia ja liiketulos lähes 40 prosenttia, ja erityisesti Elovena- ja muiden kauratuotteiden kysyntä kehittyi Raision mukaan erittäin myönteisesti.

Osaketta tukevat odotukset kaurabuumin jatkumisesta. Raisio ilmoitti kesällä rakentavansa 45 miljoonalla eurolla uuden kasvipohjaisia elintarvikkeita valmistavan tuotantolaitoksen Raision tehdasalueelleen.

Marraskuun aikana Taloussanomien alunperin 10 000 euron arvoisen salkun arvo kasvoi 0,9 prosenttia eli 97,02 euroa 10 674,60 euroon.

Hyvä vuosi takana, osakesäästötili tulossa

Sijoitusvuosi on pian ohi, ja voidaan jo sanoa, että vuodesta on tulossa hyvä. Helsingin yleisindeksi on noussut vuodessa yli kahdeksan prosenttia ja elokuussa aloittanut Taloussanomien piensijoittajasalkku lähes seitsemän prosenttia.

Joulukuussa sijoittajien huomio alkaa kääntyä ensi vuoteen, kun työviikkoja ennen joulutaukoa on jäljellä muutama. Vuoden alussa piensijoittajille avautuu mahdollisuus avata osakesäästötili. Pankit ovat kertoneet, että se on hillinnyt piensijoittajien ostohaluja alkutalven aikana.

Yleisesti kurssien tahdin määrännee joulukuussa yhä kauppasotauutisointi, vaikka markkinoilla onkin huomioitu sijoittajien kyllästymistä aihepiiriin.

Tuoreimmat osastosta