LVI-asiantuntija varoittaa: taloyhtiöiden suosimassa putkien ”kevytremontissa” saattaa piillä terveysriski

Vesijohtojen pinnoittamisessa voi piillä terveysriskejä. Tutkittua tietoa asiasta ei ole.

Jotkut taloyhtiöt ovat valinneet käyttövesiputkiin pinnoituksen putkien vaihtamisen sijaan.

9.12.2019 7:30

Perinteinen putkiremontti maksaa paitsi rahaa myös aikaa. Niinpä joissakin taloyhtiöissä on päädytty valitsemaan putkiremontin kevytversio eli pinnoittaminen.

Siinä vanhoja käyttövesiputkia ei tarvitse lainkaan uusia. Putkiin ruiskutetaan epoksihartsia, joka kovettuu uudeksi sisäpinnaksi. Putkien käyttöikä pitenee.

Pinnoittaminen kuulostaakin varsin varteenotettavalta ratkaisulta, jos remontista mielii selviytyä helpoimman kautta. Operaatio on nopea ja urakka halpa. Remontti ei erityisemmin riko kotirauhaa eikä sinkoa vastiketta taivaisiin.

Mutta ei hyvää ilman jotain pahaa. Nimittäin epoksipinnoitteessa käytetyistä aineista yksi on bisfenoli A.

Tämä teollisuuskemikaali tunnetaan myös nimillä muovimyrkky ja hormonihäirikkö. Sen on todettu vaikuttavan haitallisesti hermostoon, immuunijärjestelmään ja lisääntymiseen. Lisäksi bisfenoli A:n on myös epäilty aiheuttavan syöpää.

Lisätietoja kaivataan

Käyttövesiputkien pinnoittaminen onkin asia, josta kantavat huolta niin monet rakennuspuolen kuin terveysalan ihmiset. Pelkona on, että bisfenoli A:ta liukenee juomaveteen vesijohdoista, jotka on kunnostettu pinnoittamalla.

Tutkittua tietoa siitä, liukeneeko pinnoitteista bisfenoli A:ta juomaveteen, ei toistaiseksi kuitenkaan ole. Myrkylle voi kuitenkin päivittäin altistua olemalla kosketuksissa erilaisten muovituotteiden kanssa. Niinpä tutkijoiden huolena on, että bisfenoli A:ta joutuu elimistöön vaarallisen paljon, jos sitä vielä liukenee juomaveteen.

THL:n tutkimusprofessori Hannu Kivirannan mukaan bisfenoli A ei pysy elimistössä kovin kauan.

– Kun ihminen nielee bisfenoli A:ta, se poistuu kohtuullisen pian elimistöstä. Tätä myrkkyä saadaan kuitenkin yhteiskunnassa myös muista lähteistä kuin juomavedestä, joten näin ollen kaikki altistumislähteet, joista sitä voidaan saada, on hyvä poistaa. Silloin voidaan vähentää kokonaisaltistumista kemikaalille.

Sekä sosiaali- ja terveysministeriön että ympäristöministeriön intresseissä on lisätä tutkimusta aiheesta.

Ministeriöt selvittivät asiaa vesi-instituutti Wanderin kanssa jo pari vuotta sitten, mutta selvitystyö ei koskaan edennyt tutkimuksen tasolle.

– Silloin se kaatui siihen, että meillä oli vaikeuksia löytää mukaan sellaisia taloyhtiöitä, joissa käyttövesiputkia olisi pinnoitettu, ympäristöministeriön yli-insinööri Kaisa Kauko sanoo.

Kaukon mukaan putkistoista olisi tarvittu myös enemmän näytteitä kuin mitä oli mahdollisuus saada. Lisäksi uusia pinnoitettuja putkinäytteitä oli tarkoitus tutkia laboratoriossa, mutta tähän vaiheeseen työssä ei edetty.

Ympäristöministeriöllä ei ole kuitenkaan käyttövesiputkien pinnoittamista koskevia säännöksiä. Niinpä taloyhtiön on otettava vastuu siitä, millaisen putkiremontin se päättää toteuttaa.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennusten tulee olla terveellisiä ja turvallisia. Ympäristöministeriöstä kerrotaan, että käyttövesiputkien pinnoittamiseen liittyy monia kysymyksiä, joita taloyhtiöiden on harkittava ennen päätöstä.

Pelottava skenaario

Helsingissä käyttövesiputken pinnoittamiseen ei tarvita rakennuslupaa, kun taas osassa Suomen kaupungeissa lupa tarvitaan.

Kiinteistöliitto Uusimaan LVI-asiantuntijan Arto Kemppaisen mukaan tästä syystä on vaikea arvioida, kuinka monta käyttövesiputkea Suomessa on tähän mennessä pinnoitettu.

Viime vuosina into pinnoittaa on saattanut myös laantua, koska menetelmän haittapuolet ovat nousseet esille julkisuudessa.

Kemppaisen mielestä käyttövesiputken pinnoittaminen ei ole koskaan ollut järkevä toimenpide.

– Kaikista pahin tietenkin on se, jos epoksipinnoitteesta liukenee juomaveteen bisfenoli A:ta. Tämän lisäksi pinnoittamiseen liittyy kuitenkin myös liuta teknisiä ongelmia, hän sanoo.

– Pinnoite pienentää vesijohtoja ja heikentää näin veden painetta. Jos pinnoitettu putki alkaa taas vuotaa, sellaista vesijohtoa ei voi korjata, vaan se on vaihdettava kokonaan uuteen.

Kemppainen toivoisi, että pinnoittamisesta aiheutuviin ongelmiin puututtaisiin ajoissa. Jos menetelmästä jossain vaiheessa tyystin luovutaan, voi käydä niin, etteivät taloyhtiöt halua kertoa, onko putkiremontti tehty perinteisesti vai pinnoittamalla.

– Pelottava skenaario on se, että taloyhtiö pinnoittaa vesijohdot ja sieltä myydään huoneistoja kertomatta, että putket on pinnoitettu, Kemppainen pohtii.

”Asia on koko ajan mielen päällä”

Vesi-instituutti Wander selvitti pinnoitettujen vesijohtojen turvallisuutta ensimmäistä kertaa vuonna 2012. Huoli bisfenoli A:n mahdollisesta liukenemisesta juomaveteen nousi julkiseen keskusteluun pitkälti Wanderin raportin myötä, jossa instituutti vaati lisäselvityksiä asiasta.

Satakunnan ammattikorkeakoulun alaisuudessa toimivan Wanderin johtava hankepäällikkö Martti Latva toteaa, että ympäristöministeriön kanssa aloitettua työtä olisi tarpeen jatkaa.

– Olemme halukkaita perustamaan tutkimusprojektin. Se edellyttää vain, että ministeriö lähtisi pohtimaan kanssamme projektin rahoitusta.

Kaukon mukaan “asia on koko ajan mielen päällä”.

– Kyllä sellaista tutkimusta on tässä yritetty viritellä, että voitaisiin vielä tarkemmin selvittää näitä asioita, Kauko sanoo.

Juttua muokattu 9.12. klo 12.22 ja 14.27: Jutussa luki aiemmin, että Helsingissä käyttövesiputken pinnoittamiseen tarvitaan rakennuslupa, mutta lupaa ei enää tarvita. Täsmennetty kohtaa, jossa kerrotaan tutkijoiden huolesta liittyen bisfenoli A:n kertymiseen elimistöön, ja lisätty THL:n tutkimusprofessorin Hannu Kivirannan kommentti.

Juttua muokattu 12.12. klo 9.59: Jutussa kerrottiin aiemmin, että ympäristöministeriö suosittelisi välttämään käyttövesiputkien pinnoittamista. Ministeriöllä ei kuitenkaan ole pinnoittamista koskevia säännöksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?