Kommentti: Kurkista eläkelaskuriin, tuleva eläkkeesi voi lyödä ällikällä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kurkista eläkelaskuriin, tuleva eläkkeesi voi lyödä ällikällä

Kuvituskuva
Julkaistu: 5.12.2019 6:30

Käsi pystyyn, uskotko, että ansiosi kasvavat tasaisesti eläkeikään asti? Eläkelaskurilla saattaa saada liian ruusuisen kuvan tulevasta eläkkeestään, Taloussanomien tuottaja Katja Okkonen kirjoittaa.

Jos haluaa katsella maailmaa ruusuisten silmälasien läpi, kannattaa kurkistaa eläkelaskuriin osoitteessa tyoelake.fi ja valita sieltä oletus, jossa yleinen ansiotaso nousee tasaisesti 1,5 prosentin vuosivauhtia aina eläkeikään asti.

Laskuriin tuli tämä vaihtoehto kuluvana vuonna, ja sen tarkoituksena on Eläketurvakeskuksen mukaan kuvata peruslaskuria realistisemmin ansiokehitystä.

Yleinen ansiokehitys vaikuttaa eläkkeisiin niin sanotun palkkakertoimen kautta, mutta laskurissa oletetaan myös omien ansioiden kasvavan melkein yhtä paljon kuin yleinen ansiokehitys.

Kutsukaa pessimistiksi, mutta en millään pysty luottamaan siihen, että ansioni jatkavat tasaista kasvuaan 66-vuotiaaksi! Se on tällä tietoa alin mahdollinen eläkeikä ikäisilleni ihmisille. Tavoite-eläkeikäni on 68 vuotta ja 3 kuukautta. Siihen on aikaa yli 20 vuotta.

Jo laskurin toinen vaihtoehto eli se, että palkkani pysyisi nykyisellään 66-vuotiaaksi, voi olla toiveajattelua.

Ensinnäkin, jo tilastot kertovat, että keskimäärin ihmisten tulot ovat suurimmillaan vähän päälle nelikymppisenä. Mediaanitienestit ovat suurimmat 40–50-vuotiailla.

Tätä tukevat myös havainnot arkielämästä. Monet joutuvat valitettavasti yt-neuvottelujen jälkeen tai lähtöpaketti kainalossa pihalle viisikymppisenä. Töitä voi vielä löytyä omalta alalta tai muulta, mutta aika usein palkkaa ei saa yhtä paljon kuin aikaisemmin.

Jos esimerkiksi saa entisestä työpaikastaan kenkää ja opiskelee uudelle alalle vaikkapa johonkin pienipalkkaiseen julkisen sektorin ammattiin, kuukausitulot voivat pudota jopa useita tuhansia euroja. Näin siis siinä onnekkaassa tapauksessa, että jotain töitä löytyy.

Toiset taas alkavat tehdä vanhemmiten osa-aikaista työtä omasta halustaan tai käytännön pakosta. Ja näin tuleva eläke pienenee. Etenkin jos töissä pitää jaksaa liki seitsemänkymppiseksi, täysillä paahtaminen loppuun asti ei kaikille ole edes terveydellisistä syistä mahdollista.

Laskuriin voi toki syöttää itse erilaisia skenaarioita. Kun ensin syöttää työeläkeotteesta löytyvän, jo kertyneen eläkkeen, voi nykyiseksi palkakseen syöttää pienemmän palkan ja saada näin karkean käsityksen siitä, miten palkan putoaminen vaikuttaisi eläkkeeseen.

Toki varmasti on niitäkin, joilla eläkelaskurin optimistisempikin ennuste toteutuu tai jopa ylittyy.

Siitä huolimatta on hyvä pitää mielessä, että jos laskee tulevan eläkkeensä nykyisten tulojensa perusteella, olettaa myös, että työpaikka ja vähintään nykyiset tulot säilyvät työuran lopun asti.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta