Asiantuntija: Jos 20-vuotias sijoittaa 200 euroa kuussa 10 vuoden ajan, potti voi kasvaa 357 000 euroon – paitsi jos yksi asia unohtuu - Oma raha - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Jos 20-vuotias sijoittaa 200 euroa kuussa 10 vuoden ajan, potti voi kasvaa 357 000 euroon – paitsi jos yksi asia unohtuu

Olennaista on katsoa, paljonko maksaa sijoituksistaan kuluja, Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sanoo. Sillä on pitkällä aikavälillä iso merkitys tuotoille.

Olennaista on katsoa, paljonko maksaa sijoituksistaan kuluja, Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sanoo. Sillä on pitkällä aikavälillä iso merkitys tuotoille.

Julkaistu: 28.11. 7:14

Eläkeiässä voi olla muhkeat säästöt kasassa, jos aloittaa sijoittamisen aikaisin, Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sanoo.

Jos ihminen alkaa parikymppisenä sijoittaa 200 euroa kuukaudessa eli 2 400 euroa vuodessa ja jatkaa sitä kolmekymppiseksi, voi 7 prosentin vuotuisella osakkeiden tuotolla olla eläkeikäisenä kasassa liki 357 000 euroa.

Näin havainnollisti korkoa korolle -ilmiötä osakevälittäjä Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi Sijoitus Invest -tapahtumassa tiistaina.

Paasi toi esille aluksi mainitun esimerkin lisäksi myös kaksi muuta. Toisessa esimerkissä kolmekymppinen alkaa sijoittaa samat 200 euroa kuussa, mutta jatkaa sijoittamista samalla summalla 35 vuotta eli eläkeikään asti. Hän pääsisi ”vain” 330 000 euroon.

– Kaksikymppisellä on kymmenen vuoden etumatka.

Kolmannessa esimerkissä 2-vuotiaalle lapselle aletaan sijoittaa 200 euroa kuukaudessa ja jatketaan sitä kaksi vuotta.

Hänellä olisi eläkeiässä kasassa samoilla oletuksilla liki 357 000 euroa eli suunnilleen saman verran kuin ensimmäisen esimerkin kaksikymppinen, mutta 10 vuoden sijaan sijoitettaisiin 2 vuotta.

Paasi sanoi, että jos on hänen itsensä ikäinen eli noin viisikymppinen, voi alkaa kartuttaa ”ylimääräistä eläkettä” lapsilleen.

– Kaikki menee kuitenkin plörinäksi, jos yksi asia unohtuu, Paasi sanoi.

Hän viittasi siihen, että vaikka sijoitusten tuotto olisi 7 prosenttia vuodessa, lopullinen potti riippuu siitä, millaisia kuluja sijoituksistaan maksaa.

Jos kulut ovat kaksi prosenttia vuosittain, esimerkin kaksikymppisen tuleva eläkeiän potti puolittuu noin 167 000 euroon, Paasi sanoi.

Taloussanomat seurasi Sijoitus Invest -messuja. Voit lukea juttuja .

Lisää aiheesta