”Mitä hanakammin teille yritetään myydä, sitä kalliimpi tuote on” - Oma raha - Ilta-Sanomat

”Mitä hanakammin teille yritetään myydä, sitä kalliimpi tuote on”

Sijoitusvalmentaja korostaa, että myyjän myyntipalkkiot ovat sitä kovemmat, mitä isommat kulut tuotteesta koituu asiakkaalle.

Jos sijoittaa rahojaan, on hyvä ymmärtää tuote, Mikko Sjögren kehottaa.­

27.11.2019 17:19

Sijoitusvalmentaja Mikko Sjögren varoittaa lähtemästä mukaan sijoituksiin, joita ei ymmärrä.

Hän korostaa, että sijoitustuotteita myyvät iskevät kyllä kiinni ihmisiin, jotka eivät uskalla myöntää olevansa tietämättömiä.

– Jos joku sanoo teille, että tässä on hyvä sijoitustuote, kysykää edes, että kummalle meistä, Sjögren sanoi Sijoitus Invest -messuilla keskiviikkona.

Hän nosti esimerkiksi takavuosina kiivaasti tarjotut eläkevakuutukset, jotka eivät olleet asiakkaan kannalta välttämättä paras vaihtoehto.

– Miksi niitä suositeltiin? Siksi, että niissä oli ylivoimaisesti paras myyntipalkkio. Mitä enemmän tuotteesta on kuluja teille sijoittajana, sitä kovempi myyntipalkkio myyjälle. Eli mitä hanakammin teille yritetään myydä, sitä enemmän kuluja teille, Sjögren sanoi.

Hänen mukaansa sijoitustuotteita myyvät eivät usein ota huomioon sitä, millainen ihminen on persoonallisuudeltaan raha-asioissa.

Sjögrenin mukaan on olemassa tuhlaaja, säästäjä-kituuttaja, sijoittaja, uhkapeluri sekä kahdenlaisia välttelijöitä. Toiset välttelijät ovat sellaisia, joilla on muut intohimon kohteet eikä kiinnostusta raha-asioihin. Toiset taas tuhlaajia, jotka ovat esimerkiksi joutuneet pikavippikierteeseen ja välttelevät ongelmien takia talousasioita.

Sijoittajan erottaa uhkapelurista siten, että sijoittajaa kiinnostaa tuotto, kun taas uhkapeluri on koukussa riskiin.

Hänen mukaansa sijoittamiseen pitää perehtyä sen verran, että pystyy valitsemaan sijoitustuotteista itselleen sopivimmat.

– Älkää sijoittako mihinkään, mitä ette ymmärrä, ja kysykää niin kauan kuin ymmärrätte.

Esimerkiksi lainarahalla vivuttamiseen ei kannata lähteä ennen kuin osaa sijoittaa.

– Vivuttamalla voi moninkertaistaa lopputuloksen, mutta se ei ota kantaa siihen, onko lopputulos hyvä vai huono. Siksi pitää ensin oppia tekemään sijoittaminen oikein ja vasta sitten käyttää vipuvoimia.

Taloussanomat seuraa Sijoitus Invest -messuja 26.–27.11. Voit lukea juttuja messuilta täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?