Kommentti: Osakesäästötili – verotehokas tapa omien säästöjen sähläämiseen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kommentti: Osakesäästötili – verotehokas tapa omien säästöjen sähläämiseen

Kuvituskuva
Julkaistu: 28.11.2019 6:30

Osakesäästötili muuttuu osakesählytiliksi, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri

Osakesäästötili on harhaanjohtava nimitys vuodenvaihteessa tarjolle tulevalle sijoitustilille. Osuvampi nimitys olisi osakepelitili. Tai osakesählytili.

Toki kyse on maksuasiasta ja sävyerosta, mutta ainakin tämän tosikon sanavarastossa osakesäästäminen on pitkäaikaista ja maltillista sijoitusvarallisuuden kartuttamista, kun taas lyhytjänteinen kaupankäynti on pelaamista.

Osakesäästötili on kuitenkin tämän houkutuksen virallinen nimitys, vaikka sen keskeinen erityispiirre kannustaa juuri lyhytjänteiseen pelaamiseen.

Kyse on verottajan luomasta uudesta tilimuodosta, johon voi vuodenvaihteesta lähtien ”tallettaa” 50 000 euroa sijoitettavaksi pörssiosakkeisiin.

Tilin keskeinen houkutus ja ero perinteisiin osakesijoituksiin liittyy verotukseen. Siitä syntyy myös tilin keskeinen riski.

Verottaja ottaa osansa osakesäästötilille kertyvästä tuotosta vasta sitten, kun varoja nostetaan pois tililtä.

Nostoon saakka osingot ja myyntivoitot saavat jäädä tilille kerryttämään lisää tuottoa ilman, että osa tuotoista katoaa matkan varrella veroihin. Tästä syystä sijoittaja voi myydä ja ostaa osakkeita milloin haluaa ja niin usein kuin haluaa tarvitsematta murehtia kauppojen veroseurauksia.

Jos täsmälleen samat sijoitukset tehdään entiseen tapaan ilman osakesäästötilin tarjoamaa veroviivytystä, on tuotoista maksettava veroja joka vuosi.

Osakesäästötili on mieluinen uutuus erityisesti sijoituspalveluyrityksille, kuten arvopaperivälittäjille, sillä veroporkkanan avulla nämä voivat kannustaa sijoittajia havittelemaan lisätuottoja entistä aktiivisemman kaupankäynnin avulla.

Esimerkiksi yksityissijoittajien suosima osakevälittäjä Nordnet mainostaa verkkosivuillaan, että ”mitä nopeammin salkku osakesäästötilillä kiertää, sitä suurempi sijoittajan verohyöty on”.

Yhtiö esittää väitteen tueksi tuottolaskelmia, joiden mukaan osakesäästötilillä näyttää olevan tarjolla ”jopa miljoonan euron (vero)säästö aktiiviselle sijoittajalle”.

Laskelmat ja väittämät perustuvat keskeisiltä osin fantastisiin ja siksi jokseenkin epärealistisiin tuotto-oletuksiin ja toiseen harhaan, jonka mukaan kaupankäynnin lisääminen lähes automaattisesti lisää myös tuottoa.

Oikeasti kaupankäynnin lisääminen todennäköisemmin heikentää kuin kohentaa tuottoa, sillä se synnyttää varmoja kustannuksia ja helpommin tuottomenetyksiä kuin lisätuottoja.

Jos kaupankäynnin lisäämisestä koituu edes yhden prosenttiyksikön vuotuinen tuottomenetys verrattuna indeksirahastosijoittajan ilman muuta nauttimaan markkinatuottoon, muuttuu veroporkkana sijoittajan pitkäaikaista tuottoa heikentäväksi kepiksi.

Toki salkun veivaaminen voi olla jännittävä harrastus, mutta se osakesählääminen on silti eri asia kuin osakesäästäminen.

Tuoreimmat osastosta