22-vuotias Pia-Maria pöyristyi kuultuaan pankkivirkailijan sanat – siitä alkoi huikea sijoittamisen menestystarina - Oma raha - Ilta-Sanomat

22-vuotias Pia-Maria pöyristyi kuultuaan pankkivirkailijan sanat – siitä alkoi huikea sijoittamisen menestystarina

Julkaistu: 27.11. 12:15

”Voi olla noloa sanoa, että voitko selittää, mikä on korko”, Pia-Maria Nickström kertoo sijoittamisen aloittamiseen liittyvistä hidasteista.

Pia-Maria Nickström tunnetaan Mimmit sijoittaa -blogista ja -tapahtumista. Hän kertasi ISTV:n suorassa lähetyksessä Sijoitus Invest -tapahtumassa, miten kaikki sai alkunsa.

Hän kertoi olleensa 22-vuotias, kun pankkivirkailija alkoi suositella hänelle sijoittamista rahastoihin.

– Olen tosi kohtelias, enkä uskaltanut kieltäytyä.

Niinpä Nickström sijoitti pankin rahastoihin virkailijaa miellyttääkseen, ilman että hän oli ymmärtänyt esimerkiksi rahastojen kuluista yhtään mitään.

– Olin pöyristynyt, että edes alan koulutuksella en ymmärtänyt pankkiterminologiaa.

Nickström oli tuolloin melkein valmis kauppatieteiden kandidaatti.

Hänen mukaansa moni muukaan ei uskalla tunnustaa, ettei tiedä jotain. Ja tästä syystä monet lykkäävät esimerkiksi sijoittamisen aloittamista.

Nyt muutama vuosi pankkivirkailijan tapaamisen jälkeen Nickström tietää sijoittamisesta jo paljon enemmän ja on huomannut, miten nopeasti sijoituskuplassa alkaa kuvitella, että kaikki tietävät perusasiat.

– Kun menet kuplan ulkopuolelle, se ei pidä paikkaansa.

– Voi olla noloa sanoa, että voitko selittää, mikä on korko. Et halua myöntää, että et tiedä.

Tästä syystä Mimmit sijoittaa on kerännyt kiinnostusta. Siellä opastetaan kädestä pitäen, miten esimerkiksi pörssi toimii, miten valitaan osakevälittäjä tai miten avataan arvo-osuustili.

Tiedon tarpeen osoitti viimeistään se, että ensimmäiseen aamiaistapahtumaan oli paikkoja 35, mutta kiinnostuneita peräti 4000.

Miksi sijoittamisessa sitten on niin vaikeaa päästä alkuun?

– Monesti se, että inspiroidut, ei tarkoita sitä, että aktivoidut. Siinä voi olla monta askelta ennen sitä. Sijoittamiseen liittyy paljon ennakkoluuloja. Luullaan esimerkiksi, että pitää olla tosi paljon rahaa. Tai luullaan, että pitää olla rahoitusalan koulutusta, jotta voi ymmärtää.

Monet sijoittamista arastelevat pelkäävät myös siihen liittyvää riskiä.

– Luullaan, että se on uhkapeliä. Mutta riskiä voi miettiä myös toisin päin, koska se mahdollistaa sen, että saadaan tuottoa. Kun tämä selkiää ihmisille, inspiroituminen tapahtuu.

Taloussanomat seuraa Sijoitus Invest -tapahtumaa 26.–27.11. Voit lukea juttuja tapahtumasta .