Näin paljon rahaa pitäisi olla jemmassa – konkarit antavat vinkit asuntosijoittamisen aloittamiseen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin paljon rahaa pitäisi olla jemmassa – konkarit antavat vinkit asuntosijoittamisen aloittamiseen

Kuvituskuva
Julkaistu: 27.11. 7:03

Molemmat korostavat varovaisuutta tässä taloudellisessa tilanteessa.

Yrittäjä ja sijoittaja Tellervo Uotila kiinnostui asuntosijoittamisesta vuonna 2010, kun hän ymmärsi velkavivun käytön. Hänellä ja hänen miehellään oli myös omaa pääomaa 10– 15 prosenttia sijoituksissaan.

– Alussa ostimme joitain kohteita myös sataprosenttisella velkavivulla, kun velkaa sai nykyistä helpommin. Meillä oli kuitenkin aina taloudellinen puskuri pankkitilillä, hän kertoo Taloussanomille.

Uotila korostaakin, että oman talouden pitää olla hyvässä kunnossa ja puskuri on ehdottomuus. Muuten käy huonosti.

– Jos meillä olisi tullut ongelmia emmekä olisi saaneet vuokralaisia, olisimme voineet maksaa lainanlyhennyksiä myös omasta pussistamme.

Tellervo Uotila korostaa, että oman talouden pitää olla kunnossa asuntosijoittamisessa.

Tellervo Uotila korostaa, että oman talouden pitää olla kunnossa asuntosijoittamisessa.

Uotila suosittelee 3–6 kuukauden puskuria kiinteisiin menoihin ja paria tonnia asuntoa kohden siihen liittyviin menoihin.

– Tässä taloudellisessa tilanteessa kehotan olemaan varovainen asuntosijoittamisessa.

Tekevälle sattuu virheitä, niin Uotilallekin. Hän osti miehensä kanssa taloyhtiöstä kaksi asuntoa. He ajattelivat, että hyvä kohde, onpa edulliset vastikkeet.

– Emme lähteneet perijuuria myöten penkomaan vastikkeiden edullisuutta. Myöhemmin syy paljastui: remontit oli aika pitkälle tekemättä. Viimeinen niitti oli se, että isännöitsijä veti välistä.

Pahimmillaan rahaa ei ollut edes pitää valoja rappukäytävässä. Kun taloyhtiö oli saatu uuden isännöitsijän ja sijoittajien johdolla järkevään kuntoon, Uotila ja hänen miehensä myivät asunnot. Hän kuvaa seikkailua plusmiinusnolla-touhuksi.

Uotila on kurssittanut itseään asuntosijoittamiseen ja opiskellut matkan varrella. Hän myöntää, että alussa olisi voinut tietää enemmänkin taloyhtiöistä ja remonteista. Toisaalta tieto karttui kokoajan.

Remontointi kiinnosti

Varallisuusvalmentaja Kati Kyyrö aloitti asuntosijoittamisen yhdessä veljensä kanssa. He ostivat ensimmäiset kaksi asuntoa helmikuussa 2013.

– Sitä ennen mietimme muutaman vuoden, millainen sijoitusstrategia meillä on. Pohdimme tarkkaan, millaisia asuntoja ja vuokralaisia haluamme.

Kyyrö ja hänen veljensä sijoittavat asuntoihin yhteisyrityksensä Kyyrö Capital Oy:n kautta. Ensimmäiseen asuntoon he sijoittivat 17 250 euroa. Loppurahoitus noin 60 000 euron asuntoon tuli pankilta.

– Olemme käyttäneet 70 prosentin velkavipua kaikissa sijoitusasunnoissamme.

Kati Kyyrö istuu kahdeksan taloyhtiön hallituksessa.

Kati Kyyrö istuu kahdeksan taloyhtiön hallituksessa.

Asuntosijoittaminen alkoi kiinnostaa Kyyröä vuonna 2009. Hän remontoi itse ostetut asunnot. Tällä hetkellä heillä on 11 asuntoa.

– Mahdollisuus päästä remontoimaan oli minulle se ensimmäinen kimmoke. Meillä on remonttitaitoja omasta takaa. Ryhdyin miettimään, että tämähän voisi olla minun juttuni.

Hän sanoo opiskelleensa ennen sijoittamisen alkamista paitsi asuntosijoittamista myös vuokranantajana toimimista. Hallinnollista kokemusta hänellä jo oli tradenomin koulutuksen kautta.

Tällä hetkellä Kyyrö on kahdeksan taloyhtiön hallituksessa. Lisäksi hän suorittaa parhaillaan isännöinnin ammattitutkintoa.

Kyyrö tunnustaa, että alkutaipaleen asuntosijoitukset eivät olleet parhaimpia. Ensimmäiset kohteet ovat sijoitussalkussa vieläkin, mutta ne eivät ole niitä kannattavimpia. Tässä taloudellisessa tilanteessa hän suosittelee varovaisuutta.

– Aina asuntosijoittamisessa sanotaan, että sijainti, sijainti, sijainti. Minä sanon lisäksi, että opiskele, opiskele, opiskele. Jos et ole opiskellut kunnolla, varsinkin tässä markkinatilanteessa, virheiden mahdollisuus on älyttömän suuri.

Sekä Tellervo Uotila että Kati Kyyrö puhuivat Sijoitus Invest -messuilla Helsingissä tiistaina.