Essi otti 10 000 euron lainan ja sijoitti rahat – antaa vinkin aloittelijalle

Essi Sarkakari-Kosamo oli päälle 20-vuotias, kun hän otti ensimmäisen kerran lainaa sijoittamiseen.

Essi Sarkakari-Kosamo kertoo, miten hän sijoittaa.

26.11.2019 13:33

Sijoittaako velaksi vai ei? Tämä kysymys jakaa monia suomalaissijoittajia, niin myös kokeneita sijottajia Essi Sarkakari-Kosamoa ja Jarkko Ahoa, jotka esiintyivät Sijoitus Invest -messuilla ISTV:n suorassa lähetyksessä.

Sarkakari-Kosamo kertoi kokeilleensa velan ottamista sijoittamiseen ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten.

– Otin 10 000 euron lainan, ja sijoitin sen ajallisesti hajautettuna.

Hän kertoo testanneensa näin, miltä hänestä tuntuu velalla sijoittaminen. Pikku hiljaa hän maksoi lainan pois.

Tällä hetkellä hänellä ei ole sijoituksiin otettua velkaa, mutta pitää sitä mahdollisena.

– Se toimi minulle, mutta olen hyvin ankara itseni kanssa sijoittamisessa. Minulla on täsmällinen strategia. Pitää tuntea itsensä ja tietää, miten suhtautuu kurssiheilahteluihin, hän neuvoo.

Mikäli velaksi sijoittaminen kiinnostaa, Sarkakari-Kosamo suosittelee kokeilemaan sitä aluksi pienellä summalla ja testaamaan omaa kestokykyä.

Jarkko Aho puolestaan ei periaatteesta ota sijoittamiseen velkaa.

– En tiedä, onko se kiveen hakattu, mutta en sijoita velalla. Moni muuntyyppinen sijoittaja käyttää vipua, mutta oman riskinsietokykyni raja menee siinä.

Aholla on nyt iso käteispaino. Aho kertoi jo aiemmin Taloussanomissa, että tällä hetkellä markkinoilta on vaikeaa löytää aliarvostettuja osakkeita.

Käteispaino on siis hänen mukaansa kasvanut automaattisesti, kun rahaa on muista tuloista jäänyt sivuun.

– Kun tulee iskun paikka, voin ostaa kerralla todella isoilla summilla, kun käteistä on jäänyt säästöön, Aho perusteli.

Pisin tauko, minkä Aho on pitänyt osakkeiden ostossa on ollut 7–8 kuukautta.

Sekä Sarkakari-Kosamo että Aho harrastavat osakepoimintaa eli he pyrkivät aktiivisilla osakevalinnoilla päihittämään pörssin indeksin.

Molemmat kuitenkin sijoittavat jonkin verran myös indeksirahastoihin. Sarkakari-Kosamo pitää tärkeänä sitä, että tällaisia sijoituksia on olemassa siltä varalta, että omat valinnat eivät menekään nappiin.

Kumpikin käyttää sijoittamiseen paljon aikaa, mutta heidän työnsä kytkeytyy sijoittamiseen, joten omaan sijoittamiseen ja osakevalintaan käytettyä aikaa on vaikea erottaa täysin työstä.

Sarkakari-Kosamo työskentelee OP-ryhmässä varainhoitajana ja Aho on sijoituskirjailija ja -kolumnisti.

– En ole koskaan laskenut (tähän käytettyä aikaa), koska kyseessä on intohimojuttu. Joskus voi koko sunnuntaipäivä vierähtää lukiessa vuosikertomusta, Sarkakari-Kosamo sanoo.

Sarkakari-Kosamo on aktiivinen Nuorissa osakesäästäjissä ja Aho tunnetaan esimerkiksi Sijoitustiedon blogistaan ja nimimerkistään Random Walker.

Kannattaako juuri nyt lähteä sijoittamaan?

– Minä ainakin epäilen eläkejärjestelmää. Minun mielestäni pitää varautua eläkeaikaan, haluan varautua sillä tavalla, että pystyy tekemään sillä kaikella vapaa-ajalla mukavia juttuja, Sarkakari-Kosamo sanoo.

Hänen mielestään aina kannattaa sijoittaa.

– Olen tuossa ihan samaa vielä, todennäköisyydet ovat pitkäjänteisen sijoittajan puolella. korkoa korolle -ilmiö on niin hieno voima, että olisi tyhmää jättää se hyödyntämättä, Aho täydentää.

Aho kertoo aloittaneensa sijoittamisen armeija-aikana, jolloin hän alkoi perehtyä sijoittamiseen alan kirjoja lukemalla.

– Korkoa korolle -ilmiö iski tajuntaan kuin tuhat volttia. Ajattelin, että miksi kukaan ei ollut kertonut tästä aiemmin.

Hänen mielestään aina kannattaa aloittaa, oli markkina mikä tahansa. Jos laskumarkkina tulee, silloin kannattaa sijoittaa entistä enemmän, Aho painottaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?