Erilaiset sijoittajat kertovat, mihin he sijoittaisivat nyt 100 euroa/kk ja 500 euroa kerralla

Kolme sijoittajaa kertoo, mihin he sijoittaisivat nyt 100 euroa kuukaudessa ja 500 euroa kerralla.

26.11.2019 6:15

Taloussanomat kysyi viime vuoden syksynä ja myös vuotta aiemmin erilaisilta sijoittajilta, miten he sijoittaisivat 100 euroa kerran kuukaudessa ja 500 euroa kerralla. Toistimme sijoittajille samat kysymykset nyt.

Suomen Osakesäästäjien koulutusvastaavalla Svenne Holmströmillä on tällä hetkellä ”neutraali paino osakkeissa”.

– En ole keventämässä, mutta en myöskään lisäämässä lainarahalla, Holmström kertoo.

Jos hän olisi vasta aloittelemassa sijoittamista, hän panisi 100 euroa kuukaudessa pohjoismaiseen osakerahastoon.

– Siinä on kuitenkin aika järkeviä maita mukana, ja tietojen luotettavuus ja saatavuus on hyvällä tasolla. Mutta jos kestää enemmän riskiä, niin lähtisin Aasiaan, Holmström pohtii.

– Voisi vaikka sijoittaa puolet pohjoismaisiin ja puolet Kiina-rahastoon. Ja nimenomaan osakerahastoon, sillä jos kurssit laskevat, niin pääsee ostamaan vähän halvemmalla.

Suomen Osakesäästäjien Svenne Holmström voisi jakaa satasen kuukausisijoituksen Pohjoismaiden ja Kiinan välillä.

Holmström tosin toteaa, että Aasiaan liittyy riskejä, sillä alueella on erilaisia maita. Kasvu on hänen mukaansa kuitenkin kehittyvissä maissa.

– Pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa olla mukana sellaisilla markkinoilla, joilta löytyy kasvua.

Osakesijoittajana Holmström pitää Etteplania nyt kiinnostavana kohteena 500 euron sijoitukselle.

– Siinä on hyvät tunnusluvut ja hyvä kasvu.

Hän kuittenkin korostaa, että jokaisen on tehtävä omat valintansa oman riskinsietokykynsä mukaan ja tutustua huolella sijoituskohteisiin etukäteen.

Varallisuusvalmentaja Minna Nikula aloitti itse aktiivisen sijoittamisen vuonna 2012, kun hän alkoi shoppailun sijaan tavoitella taloudellista riippumattomuutta. Viime vuosina Nikulaa itseään on kiinnostanut myös asuntosijoittaminen.

– Noin pienillä summilla on siihen vaikeampi päästä mukaan. Ja asuntojen hinnat ovat kyllä olleet jonkun aikaa korkealla, joten itse odottelen nyt parempia oston paikkoja asuntomarkkinoilla.

Nikula ei halua antaa kenellekään sijoitusneuvoja, mutta jakaisi itse satasen kuukausisijoituksen osakemarkkinoille kehittyvien ja kehittyneiden maiden markkinoiden välillä.

– Sijoittaisin matalakuluisiin etf-rahastoihin, Nikula sanoo.

– Yhteen, kahteen tai kolmeen. Todennäköisesti siinä olisi yksi kehittyviin markkinoihin ja yksi kehittyneisiin markkinoihin keskittynyt etf-rahasto. Ajallisesti hajauttava rahastosäästäjä hyötyy pitkällä tähtäimellä sekä pörssilaskusta että -noususta.

–Jos olisi kristallipallo, niin se kyllä tekisi sijoittajan elämästä helpompaa, Minna Nikula sanoo.

Sen sijaan isomman 500 euron kertasijoituksen Nikula panisi kultaan.

– Sijoittaisin ihan fyysiseen kultaan, eli ostaisin jonkin pienen kultalaatan. Uskon sinänsä osakesijoittamiseen pitkällä tähtäimellä, mutta näen tällä hetkellä taloustilanteen ja rahajärjestelmänkin niin epävarmana, että itse näen mielenkiintoisia mahdollisuuksia arvometalleissa, Nikula sanoo.

– Teknisen analyysin perusteella osakemarkkinoilla on mahdollisuuksia sekä nousuun että laskuun, mutta itse uskon keskipitkällä aikavälillä alaspäin menoon. Jos olisi kristallipallo, niin se kyllä tekisi sijoittajan elämästä helpompaa.

Kiinnostus turvasatamana pidettyyn kultaan on noussut laajemminkin sijoittajien piirissä, ja kullan unssihinta on vuodessa noussut 25 prosenttia. Syyskuusta lähtien unssihinta on vaihdellut 1 500 dollarin tuntumassa, eli korkeimmillaan kuuteen vuoteen.

Kaksi IS:n haastattelemaa sijoitusasiantuntijaa pitää juuri nyt kultaa hyvänä investointina.

Kultaan sijoittaisi myös rahataidonvalmentaja Mikko Sjögren Varapuu-yhtiöstä.

– Talous meni rikki 2007–2009, ja sen jälkeen sekä Euroopan että Yhdysvaltojen keskuspankit ovat lisänneet rahan määrää. Kullan määrää ei kuitenkaan voida lisätä, joten kiikkulaudan pitäisi toimia niin, että kullan hinta nousisi, Sjögren sanoo.

– Kulta on ollut myös hyvä suoja, jos elvytys johtaisi rajumpaan inflaatioon.

Sjögrenin mukaan useat merkit vihjaavat pörssikurssien kääntyvän pian laskuun.

– Esimerkiksi Standard&Poor’s 500:ssa ja Dow Jonesissa on tehty kaikkien aikojen ennätys, joten kyllä se minulle kertoo sitä, että markkinan täytyy jossain vaiheessa kääntyä laskuun, Sjögren sanoo.

– Normaalissa 7–8 vuoden syklissä laskun olisi pitänyt tulla jo, mutta elvytysraha on työntänyt käännettä eteenpäin, Sjögren sanoo.

Nikulasta poiketen Sjögren sijoittaisi kultaan 100 euron kuukausisijoituksella. Tällöin sijoitustapana olisi etc-rahasto, jonka vakuutena on kulta. Toinen häntä kiinnostava vaihtoehto on kullan ostaminen kultasäästötuotteena, jossa fyysistä kultaa ostetaan etukäteen osamaksulla.

– Kun on aikansa maksanut satasen kuukausieriä, niin se kultaharkko tulee vakuutettuna lähetyksenä, hän selittää.

Sen sijaan 500 euron kertasijoitus tuottaa Sjögrenille enemmän päänvaivaa.

– Sillä ei älyttömyyksiä saa. Ehkä OMXH25:een tai Euro Stoxx 50:een joku Bear-sertifikaatti-etf:n kautta. Kyllä markkinan pitäisi joskus alaskin tulla, Sjögren sanoo.

Sjögren siis sijoittaisi etf-rahastoon, jonka arvo kohoaa kurssien laskiessa.

Toisaalta hänellä on 500 euron sijoituskohteeksi varmempikin vaihtoehto.

– Sijoittaisin uusiin talvirenkaisiin, se on halpa henkivakuutus, Sjögren naurahtaa.

Taloussanomat seuraa Sijoitus Invest -messuja 26.-27.11. Voit seurata uutisointia messuilta täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?