Kommentti: Käytätkö rahaa kuten itse haluat vai toimitko kuten äitisi tai isäsi? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kommentti: Käytätkö rahaa kuten itse haluat vai toimitko kuten äitisi tai isäsi?

Julkaistu: 14.11.2019 8:10

Me saatamme aikuisena toimia raha-asioissa täsmälleen samalla tavalla kuin vanhempamme, emmekä välttämättä edes huomaa sitä. Osa tekee tietoisesti kapinan ja toimii aivan päinvastoin, kirjoittaa erikoistoimittaja Heidi Hagelin.

Luin alkuviikosta Taloustaidosta Olli Kärkkäisen mietteitä siitä, mitä talousoppeja hän haluaisi opettaa omille lapsilleen. Kärkkäinen on yksityistalouden ekonomisti Nordeassa ja hyvin aktiivinen talousasioista keskustelija Twitterissä.

Kärkkäisen lista on hyvä. Rajusti tiivistettynä se menee näin: Nuku yön yli, ennen kuin teet päätöksiä, ole suunnitelmallinen, ymmärrä korkoa korolle -mekanismi, jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole, opettele puhumaan rahasta ja myös rahahuolistasi. Kaikki nämä ovat erinomaisen hyviä neuvoja.

Artikkelin luettuani aloin ajatella asiaa toisinpäin. Me kaikki olemme oppineet taloustaitomme jostakin ja ne ihan ensimmäiset opit tulevat kotoa. Kirjoitan paljon rahasta ja raha-asioihin liittyvistä kokonaisuuksista ja kuulen hyvin erilaisten ihmisten puhetta tästä aihepiiristä. Varsinkin omaan talouteen liittyvissä asioissa puheesta paistaa usein selvästi läpi, miten paljon kasvuympäristö on vaikuttanut ihmisen tapaan käyttää rahaa. Osa tiedostaa asian erittäin hyvin, toiset tuntuvat olevan sille täysin sokeita.

Annan esimerkin. Eräs henkilö sanoo, että aikoo pitää visusti huolen, ettei hänellä ole eläkkeellä yhtään velkaa. Hänen iäkäs perheenjäsenensä maksaa eläkkeelläkin velkoja ja siitä aiheutuu kaikenlaista huolta. Tämä henkilö on ottanut lapsuudenkodistaan sen opin, että hän toimii täsmälleen päinvastoin.

Toinen taas puhui tilanteesta, jossa puolisoiden näkemys asuntoa varten otettavasta lainasta erosi toisistaan. Kertojan näkemys oli, että hänen puolisonsa on kasvanut kodissa, jossa ei ollut rahahuolia. Siksi puolison elämänkokemukseen sen paremmin lapsena kuin aikuisena eivät liittyneet huolet rahan riittävyydestä. Kertoja itse taas oli aikaisemmin elämässään jäänyt hetkeksi työttömäksi tilanteessa, jossa asuntolainaa oli maksettavana. Hän sanoi, ettei aio enää koskaan olla siinä tilanteessa, koska se tuntui painostavalta. Hän oli valmis ottamaan lainaa, mutta asetti ehdottoman rajan, minkä yli summa ei saa nousta.

Kun mietimme tapaamme käyttää rahaa ja mahdollisia ongelmiamme rahan kanssa, kannattaa hetki pohtia, onko kyse omista valinnoista vai olemmeko omaksuneet tapamme toimia sen enempää miettimättä. Asioita on helpompi muuttaa – siis jos niitä haluaa muuttaa – kun ymmärtää, miksi toimii kuten toimii.

Sekin tuntuu periytyvän, miten helppo tai vaikea rahasta on puhua. Jos lapsuudenkodissa rahasta puhuminen oli tabu, aikuisena voi päättää muuttavansa asian. Jos on rahahuolia, niistä kannattaa puhua luotettavalla henkilölle. Aika nopeasti saattaa huomata, että muut pohtivat aivan samanlaisia asioita.

Itse puhun rahasta lähes kaikkien kanssa. Myös lähipiirin lasten. Kun he kasvavat, he voivat hyvin olla eri mieltä kanssani. Se olisi hyvä. Koska silloin he ovat miettineet itse oman kantansa ja kuuntelen mielelläni heidän näkemyksensä.

Lisää aiheesta