Annin perheen uuden kodin seinästä löytyi outo läikkä – sitten kylmiön takaa paljastui jotain painajaismaista - Oma raha - Ilta-Sanomat

Annin perheen uuden kodin seinästä löytyi outo läikkä – sitten kylmiön takaa paljastui jotain painajaismaista

Kuvituskuva
Julkaistu: 13.11. 7:30

Keittiörakenteisiin integroidut kodinkoneet näyttävät siisteiltä ja ovat näppäriä käyttää. Kylmäkalusteiden liian tiiviissä sijoittelussa on kuitenkin riskinsä. Riihimäkeläiskodissa tiukasti seinää vasten asennettu kylmiö homehdutti jopa talon runkorakenteita.

Pari vuotta sitten remontoitu keittiö oli ehdoton plussa. Niin mietti riihimäkeläinen Anni perheineen, kun hän tänä syksynä oli tekemässä asuntokauppoja.

1980-luvulla rakennetussa tiiliverhoillussa talossa piti vähän tehdä remonttia, mutta keittiö oli onneksi hyväkuntoinen.

– Kuntotarkastuksessakaan ei ilmennyt mitään, joten kaupat olivat sitä myöten selvät, Anni kertoo.

Lokakuussa, ennen muuttoa, Annin mies alkoi remontoida uuden kodin makuuhuonetta. Hän purki sieltä kaappeja, jotka oli asennettu keittiöön jatkuvalle seinälle.

Purkaminen sai kuitenkin yllättävän käänteen, kun kaappien takanaan olevassa seinässä pilkotti tummentuneita kohtia ja homeläikkä.

Makuuhuoneen kaapin takaa paljastui suuri, musta läikkä.

Makuuhuoneen kaapin takaa paljastui suuri, musta läikkä.

– Sain häneltä kuvaviestin töihin, että tämmöistä paljastui kaappien takaa, Anni kertoo.

Seuraavana päivänä makuuhuoneen seinää purettiin lisää ja pariskunta huomasi, että mitä lähemmäs viereisessä huoneessa olevaa keittiötä purkutyö eteni, sitä pahemman ja tummemman näköiseksi seinän rakenteet muuttuivat.

– Seuraavaksi siirryimme keittiön puolelle, johon makuuhuoneen ja keittiön välisen seinän viereen oli asennettu suuri kylmiö. Saimme purettua listat ja kylmiön siirrettyä pois ja järkytykseksemme kylmiön takana meitä odotti pikimusta seinä, josta lastulevyt olivat kosteudesta murtuneet. Sen lisäksi seinässä kasvoi suurikokoinen musta rihmasto.

Seinästä löytyi runsain mitoin mustaa rihmastoa.

Seinästä löytyi runsain mitoin mustaa rihmastoa.

Rakennusalalla työskentelevä sukulainen ehdotti Annille, että hän ottaisi yhteyttä Asumisterveysliitton. Keittiötä tuli paikan päälle katsomaan Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja Hannele Rämö. Näky oli ikävä. Lahon lastulevyn alta paljastuivat lahonneet pystypuut.

Rämö otti keittiön seinästä ja lattiasta rakennusmateriaalinäytteet ja ne lähetettiin laboratorioon tutkittaviksi.

– Olen nähnyt tällaisia tapauksia valitettavan paljon. Meille tulee viikoittain soittoja, joiden aiheena on integroitujen kylmäkalusteiden aiheuttamat lahovauriot. Kerran yksi äiti soitti ja totesi, että nyt jääkaappi vain tippui lattian läpi eristetilaan, mitäs nyt tehdään, Rämö kertoo.

Puhdistamattomana terveysriski

Mutta mistä riihimäkeläiskodissa tarkalleen ottaen on kyse?

– Kylmiö on aikoinaan asennettu liian lähelle seinää. Kylmiössä oli sokkelilista alhaalla edessä niin, että kylmiön vetäminen ulos oli käytännössä hyvin hankalaa, Rämö kertoo.

Kalusteita raivatessa järkyttävät havainnot seurasivat toistaan.

Kalusteita raivatessa järkyttävät havainnot seurasivat toistaan.

Kun kylmäkalusteet ovat liian tiiviisti seinää vasten, alkaa herkästi kerääntyä ongelmia.

Ensinnäkin kylmälaitteista haihtuu melkoisesti loislämpöä, siksi kylmälaitteita ei saisi asentaa tiiviisti kiinni seinään tai kalusterakenteisiin. Toiseksi, kylmälaitteita on säännöllisesti puhdistettava.

– Kylmäkaappien takana oleva metalliritilä ja kompressorin päällä oleva muovinen vesikippo on huollettava säännöllisesti, sillä metalliritilälle kerääntynyt pöly varisee herkästi kompressorin päällä sijaitsevaan vesiastiaan. Nämä vesiastiat ovat puhdistamattomina todellisia mikrobipesiä. Kupin päälle varissut pölykerros muodostaa paksun, niin sanotun hupakerroksen, eikä vesi kupissa pääse enää kuivumaan. Pahimmissa tapauksissa niissä on kasvanut jopa matoja. Kun tällainen mikrobikasvusto pääsee sisäilmaan, se on melkoinen terveysriski, Rämö kertoo.

Väliin kunnon ilmarako

Rämöllä on keittiön kalustajille tai uutta asuntoa etsiville selkeä neuvo: kylmäkalusteiden takaa pitää ennen asunnon ostoa tarkistaa, miltä siellä näyttää.

Samoin uusien kylmäkalusteiden taakse ja yläpuolelle pitää jättää selkeästi väliä, seinän ja kylmäkalusteen välistä ilmarakoa pitäisi olla noin 50 millimetriä. Sama rako pitäisi olla myös seinän ja sille sijoitettujen kaapistojen välissä.

– Jos kylmäkalusteessa on pienet ”tassut” takana, niitä ei poisteta, sillä ne juuri turvaavat, että seinän ja kylmäkalusteen väliin jää riittävä väli, Rämö sanoo.

Riihimäkeläistalossa kylmäkalusteiden takaa ei päästy tilannetta ennen ostoa tarkistamaan, se olisi vaatinut keittiökalusteiden purkua. Kaksi vuotta sitten keittiössä oli remontoitu kaikki muu, paisti kylmiökaappi.

– Mikään ei myöskään ostoa ennen teetetyssä kuntotarkastuksessa viitannut siihen, että täältä voisi löytyä jotain tällaista. Tällainen ei juolahtanut mieleemmekään.

Seinät ja lattian on tuhonnut kellarisieni.

Seinät ja lattian on tuhonnut kellarisieni.

Nyt Annin perheellä on edessä kunnon remontti. Makuuhuoneen ja keittiön seinät ja keittiön lattia pitää uusia kokonaan. Lattia on tuhoutunut niin syvälle, että sitä pitää reilusti piikata auki, ja eristeet vaihtaa.

Hannele Rämön ottamien näytteiden tulokset Anni on juuri saanut tietää. Seinät ja lattian on tuhonnut kellarisieni.

– Se ei haise kellarille, eikä pahalle. Itse asiassa siinä on miellyttävä kanelinen, vähän omenainen tuoksu, joten tällaiset yllätykset, että seinä on lähes lahonnut olemattomiin, ovat aina kammottavia.

Annin perheellä on nyt myyjän kanssa neuvottelut kesken korvaustoimista. Uuteen asuntoon muutto saa odottaa.

– En jaksa uskoa, että olisimme ostaneet tämänkuntoista asuntoa kovin herkästi, mutta nyt yritetään vain saada vaurioituneet rakenteet ja pinnat korjattua.

Oletko tehnyt remonttia tehdessäsi yllättäviä löydöksiä? Kerro niistä Taloussanomiin tästä linkistä tai lähetä sähköpostia osoitteeseen taloussanomat@sanoma.fi