Saana sokaistui nettipeleistä ja suistui ulosottohelvettiin – haave lapsesta herätti: tältä näyttää kuiville yrittävän naisen budjetti

Saana kertoo oppineensa ulosoton takia suunnitelmallista taloudenpitoa ja elämään niukasti.

Saanan nettipelaaminen lähti käsistä, ja hän joutui maksamattomien pikavippien takia ulosottoon.

9.11.2019 14:30

Virallisen näköisiä kirjeitä tipahteli eteisen lattialle, mutta Saana ei avannut niitä. Jos sen tekisi, asian joutuisi kohtaamaan. Hän tiesi kuitenkin, mitä kirjeet käsittelivät.

Saana oli joutunut ulosottoon.

Hän häpesi tilannetta suunnattomasti. Mieli reagoi masentumalla ja käpertymällä itseensä.

– En kehdannut kertoa asiasta muille kuin avomiehelleni – en hänellekään heti. Eristäydyin kotiin neljän seinän sisälle. Oli sellainen olo, että elämä loppuu.

Pohjoissuomalainen Saana oli rahoittanut nettipelaamistaan pikavipeillä, jotka hän jätti maksamatta. Velkaa kertyi lähes 70 000 euroa ennen kuin velkojilla loppui kärsivällisyys.

– Olin peliriippuvainen. Järjestelin aikataulujani ja raha-asioitani niin, että pelaaminen oli mahdollista.

Ongelmat alkoivat vuonna 2014. Saanasta tuntui, että rahaa tuli ovista ja ikkunoista, kun pikavippejä oli niin helppo saada. Homma lähti nopeasti käsistä, ja elämänhallinta alkoi horjua.

– Alussa voitin ja se tuntui hienolta. Sen jälkeen tulikin tappiota. Pelasin lisää, että saisin kuitattua ne.

Laskut jäivät avaamatta, koska Saana ei halunnut tietää velan määrää. Helpompaa oli sulkea silmät.

Kesäkuussa 2015 hän menetti luottotietonsa. Joulukuussa ulosotettiin ensimmäinen erä hoitoalalla työskentelevän Saanan palkasta. Siltikin hän jatkoi pelaamista vielä syksyyn 2016 asti.

Jatkuva ahdistus tuli liian raskaaksi kantaa. Saanassa heräsi halu tietää, missä mennään ja voiko tilanteesta selvitä. Hän lopetti pelaamisen ja otti yhteyttä velkaneuvontaan.

”Tilanne voisi olla pahempikin”

Tällä hetkellä kolmissakymmenissä olevan Saanan velkaa on jäljellä noin 21 273 euroa. Hän pitää tarkkaa arkibudjettia tuloistaan ja menoistaan, jotta pysyy kartalla. Saana sanoo oppineensa ulosoton takia suunnitelmallista taloudenpitoa ja elämään niukasti.

Kuukausittain hänen keskimäärin noin 2600 euron nettopalkastaan menee ulosottoon 700–1 000 euroa. Käteen jää siis 1 400–1 800 euroa menoja varten.

– Tiedän, että tilanne voisi olla pahempikin. Minulla jää kuitenkin ihan mukavasti elämiseen. Parin viikon Thaimaan matkoista on toistaiseksi turha haaveilla.

Jos kuva ei näy oikein, katso se tästä.

Ulosottosummiin ei velallisella ole mahdollisuutta vaikuttaa, mutta hän voi saada vuodessa kaksi lyhennysvapaata kuukautta. Saana haluaa maksaa velan nopeasti. Siksi hän on pitänyt vain yhden maksuvapaan kuukauden.

– Autoni hajosi ja ostin halvalla tilalle käytetyn. Tarvitsen autoa työmatkoihini, koska julkiset yhteydet ovat täällä huonot.

Saana ihmettelee, miten pikavippejä sai niin pitkään ja niin helposti.

Saana korostaa, että maksaa laskunsa itse – ei hänen avomiehensä. Kerrostalokaksion vuokran he maksavat puoliksi. Jos euroja jää yli, Saana lyhentää ylimääräisellä summalla ulosottovelkaa.

Saana sanoo unelmoineensa aina omasta lapsesta. Haave on niin polttava, että hän on asettanut itselleen takarajan: velka pitää olla maksettuna vuoden 2021 kesäkuussa.

–En halua lasta tilanteeseen, jossa olen vielä ulosotossa.

Rahaa sai helposti ja pitkään

Yllättäen Saana kiittelee sitä, että luottotiedot menivät niin nopeasti. Se lopetti pikavippien ottamisen. Toisaalta hän ihmettelee edelleenkin sitä, miten rahaa sai niin helposti ja niin pitkään.

– Ei ihmiselle pitäisi ylettömiä summia myöntää.

Hänestä pikavippiyrityksillä pitäisi olla jokin yhteinen rekisteri, josta näkisi, kenellä on velkaa ja minne. Jos lainaa olisi hankalampi saada, joutuisi miettimään, tarvitseeko sitä oikeasti.

Jos kuva ei näy oikein, katso se tästä.

Saana ei kuitenkaan ole katkera muille. Sen sijaan hän sanoo edelleen syyttävänsä itseään. Hänelle oli alussa vaikea myöntää itselleen, että peliriippuvuus on sairaus – samalla tavalla kuin muutkin riippuvuudet.

– Edelleenkin pidän itseäni tyhmänä, kun annoin tilanteen ajautua tähän pisteeseen. Rahaa kului hirveästi. Kaipa se anteeksi antaminen itselle vie aikaa. Muille on helpompi antaa anteeksi.

Hän on käynyt tilannetta läpi terapeutin kanssa ja sanoo, että se on auttanut. Syyksi peliriippuvuuteen on paljastunut rikkonainen lapsuus. Perheessä oli paljon hankalia asioita, jotka toivat stressiä ja huolta. Siksi Saana oli nuorena mahdollisimman paljon menossa ja täytti arkensa kaikenlaisella.

Kun Saana muutti nykyiseen asuinpaikkaansa, hänellä ei ollut vielä kavereita eikä harrastuksia. Pelaaminen täytti tyhjiön, eikä hänen tarvinnut ajatella kipeitä asioita.

Saana kokee työnsä merkitykselliseksi ja uskoo, että se on pitänyt päätä pinnalla avomiehen tuen lisäksi. Apua ongelmien käsittelyyn on tuonut myös hänen ulosottotiestä kertova bloginsa, Ulosottovelallisen raharimpuilua. Lukijoina on muitakin ulosotossa olevia.

– En koskaan syyttäisi heitä mistään tai haukkuisi heitä tyhmiksi. Blogin kirjoittaminen on opettanut suhtautumaan myös itseeni vähän armollisemmin.

Entä onko päätöksesi lopettaa pelaaminen pitänyt?

– On.

Haastateltavan nimi on jutussa muutettu.

Oletko sinä ulosotossa? Tai kamppailetko rahavaikeuksien kanssa, koska asuntosi arvo laskee taantuvalla alueella? Kerro tarinasi meille. Lähetä meiliä osoitteeseen merja.mannila@sanoma.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?