Vanhusten pankkiahdistuksen karu puoli: Voivat jopa nipistää ruuasta, koska rahan nostaminen pelottaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Vanhusten pankkiahdistuksen karu puoli: Voivat jopa nipistää ruuasta, koska rahan nostaminen pelottaa

Ärsyttää ja pelottaa. Nämä sanat kuvaavat hyvin ihmisten tuntemuksia, kun on hankaluuksia pankkiasioinnissa. Monet läheiset hoitavat ikäihmisten pankkiasioita, koska nämä eivät itse enää pysty. Pyysimme lukijoilta näkemyksiä ja kolme asiaa nousi yli muiden.

8.11.2019 6:01

Kirjoitimme viime viikolla siitä, miten vaikeaa pankkiasiointi on, jos ei osaa käyttää käteisautomaattia eikä omista internet-yhteyttä. Jutussa kerrottiin ihmisistä, jotka nostavat kerralla useamman tuhat euroa ja piilottavat ne kotiinsa.

Ongelman taustalla on se, että käteisen käyttäjien määrä vähenee nopeasti ja tästä syystä pankit ovat vähentäneet käteispalveluitaan. Pankkien näkökulmasta se on loogista, mutta osa asiakkaista on jäänyt pulaan.

Pyysimme lukijoilta palautetta ja kertomuksia, jos heillä on kokemusta, miten käteisen huono saatavuus vaikeuttaa elämää. Niitä tuli paljon.

Julkaisemme osia niistä tässä jutussa ilman lähettäjien nimeä. Toimituksella on tiedossa kaikkien tässä jutussa lainattujen tekstien kirjoittajan nimi.

Läheinen automaatille mukaan, koska pelottaa

Toimitukseen tulleissa viesteissä korostuvat tietyt asiat. Yksi niistä on turvallisuus. Eräs henkilö kirjoitti 85-vuotiaista vanhemmistaan, jotka pyytävät kirjoittajan tai hänen veljensä turvaksi, kun nostavat automaatilta rahaa. He asuvat suurehkon kaupungin keskustassa, joten käteisautomaatteja on.

Toinen kertoi omaisestaan, joka ei muista tunnuslukuja eikä osaa käyttää nettipankkia, ja matkustaa siksi Espoosta Helsingin keskustaan nostamaan käteistä tililtään.

Jo pelkkä matkustaminen metrolla ja vaihto bussiin pankkiin päästäkseen jännittää häntä suuresti. Tämänkin vuoksi rahaa on nostettava paljon, että se riittää pitkäksi aikaa. Matkoja välttääkseen ja rahaa venyttääkseen hänen ruokalaskunsa ovat myös minimaaliset ja hän laihtuu silmissä. Surkeaa sivusta seurattavaa!

Kolmas kirjoittaa, että osaa nostaa rahaa automaatilta, mutta ei nosta, koska se pelottaa. Hän kokee, että automaattien luona norkoilee ihmisiä.

Painat väärää näppäintä ja olet pulassa

Toinen suuri ongelmavyyhti liittyy siihen, että vaikka digitaalisia pankkipalveluita osaisi käyttää, ne muuttuvat ja siitä seuraa ongelmia.

Käytin työssä nettiä ja sain suorittaa atk-ajokortin. Mutta silti tämä hurja vauhti opetella uutta väsyttää ja ärsyttää.

Useampi kertoo, miten ongelmia tulee, jos painaa vahingossa väärää näppäintä ja päätyy itselleen tuntemattomaan valikkoon. Tai pahimmillaan saa koko puhelimen sekaisin ja sitten niitä ongelmia vasta onkin.

Samaan ongelmavyyhteen liittyvät kertomukset, että vaikka digitaitoja olisi ollut, ne häviävät esimerkiksi muistisairauden takia. Vanhustyötä tehnyt kertoo näin:

Me ihmiset elämme nykyisin pitkän elämän. Tämä tarkoittaa valitettavasti myös sitä, että iso osa väestöstä sairastuu dementian eri muotoihin ikääntyessään. He, jotka nyt käyttävät pankkikortteja ja maksuautomaatteja, eivät pysty tarpeeksi pitkälle edenneessä dementiassa enää näin tekemään. He eivät enää muista pin-koodejaan, tunnuslukujaan, eivätkä sitä miten maksuautomaattia käytetään. Dementikko voi esimerkiksi sitkeästi yrittää nostaa rahaa automaatilta, mutta hän työntää sinne jotain muuta kuin pankkikorttiaan.

Lähikonttori lopettaa ja seuraavaan on pitkä matka

Usein toistuva teema oli myös se, että pankkiin on pitkä matka. Kun kotiseudun konttori suljetaan, seuraavaan konttoriin voi helposti olla kymmeniä kilometrejä. Se vaatii, että pystyy ajamaan tai että joku vie. Jossain päin maata pankki kuljettaa konttorille linja-autolla. Kuljetusapua voi saada kunnalta tai Kelalta, mutta sitten lasketaan tarkasti, mihin kaikkeen matkat riittävät.

Siskoni on 80-vuotias ja hyvä ystäväni täyttää pian 84. Heille tuli iso ongelma pankin muuttaessa 30 km päähän. Siskoni tytär hoitaa hänen laskunsa netin kautta, mutta käteisenkin noston pitää hoitaa toisten. Ystäväni miniä kuljettaa häntä kerran viikossa pankissa ja hän käy siellä myös kaupassa ja ostaa koko seuraavan viikon ostokset samalla.

83-vuotias rouva kertoo omasta ja pian 89-vuotiaan miehensä elämästä maaseudulla. Rouva itse ajaa vielä autoa, mutta hän haluaa laittaa auton talviteloille. Silloin asiointi pankkiin muuttuu erittäin hankalaksi. Hän kertoo lisäksi sairastavansa Alzheimerin tautia.

Ei ole ihme, että vanhukset nostavat suuria summia – niin tein minäkin. Nostaisin kaikki rahani pois pankista, jos olisin varma, että muistaisin, missä kätköni ovat 😊.

Monissa kertomuksissa – kuten tämän hymiöitä käyttävän rouvan – näkyy selvää taistelutahtoa. Vaikka asiat ovat heidän mielestään ja näkökulmastaan hankalia, tavalla tai toisella ne saadaan hoidettua. Monet palautteista tulivat iäkkäiden sukulaistensa pankkiasioita hoitavilta henkilöitä. Kertomuksista näki, että ilman heidän apuaan, iäkäs sukulainen olisi vaikeuksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?