Tällaisia eläkkeet ovat eri puolilla Suomea – katso kuntasi keskieläke - Oma raha - Ilta-Sanomat

Isojoen eläkkeet laahaavat 1 844 euron päässä Kauniaisista – katso tästä paljonko eläkeläiset saavat sinun kotikunnassasi

Julkaistu: 6.11.2019 13:02

Suomessa on 27 kuntaa, joissa eläkettä tienataan alle 1 300 euroa kuukaudessa.

Isojoki. Kunta Etelä-Pohjanmaan eteläkolkassa. Asukkaita vain pari tuhatta. Aakeen laakeen keskeltä nousee Lauhanvuori kansallispuistoineen. Matalat eläkkeet.

Viime vuonna, kuten edellisenäkin, Suomen pienintä tuloa saivat eläkeläiset Isojoella. Keskieläke jäi 1 215 euroon, Taloussanomien Eläketurvakeskukselta keräämistä tiedoista käy ilmi. Keskieläke nousi 23 euroa vuodentakaisesta.

Isojoella asuva eläkeläinen Jorma Rantala sanoo, että pienessä kunnassa kaikkien asiat ovat yhteisiä.

Isojoella asuva eläkeläinen Jorma Rantala katsoo, että kunta on heikkoa eläkemainetta parempi paikka asua.

Eläkkeiden pienuus on tuttu puheenaihe, mutta valoisiakin teemoja on juuri ollut esillä. Kunnan väkiluku oli uusimpien tietojen mukaan jopa hitusen kääntynyt kasvuun.

– Viidellä hengellä, mutta kuitenkin.

Isojoen tapaisia pienten eläkkeiden maaseutukuntia on paljon. Pienten eläkkeiden listalla seuraavina tulevat Isojoki, Soini, Halsua ja Kärsämäki. Niillä on pääkaupunkiseudun eläkkeisiin matkaa jopa kymmeniä prosentteja.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

  • Kuntien pienimmät ja suurimmat keskieläkkeet löytyvät jutun lopusta listalta.

Vuodesta toiseen suurituloisimpien kaupunkina tunnetussa Kauniaisissa keskieläke oli 3 059 euroa. Kauniaislaiset eläkeläiset saivat keskimäärin 44 euroa enemmän kuin vuonna 2017.

Espoossa eläkkeet ovat maan toiseksi korkeimpia eli 2 274 euroa ja Helsingissä 2 090 euroa. Vantaa tulee hieman muuta pääkaupunkiseutua jäljessä 1 895 eurolla. Muut isot kaupungit vielä Vantaata jäljessä: Tampere (1 740), Oulu (1 703) ja Turku (1 758).

Maataloudessa pieniä eläkkeitä

Suomalaisen keskieläke oli viime vuonna 1 680 euroa kuukaudessa. Alueittain tarkasteltuna peräti 266 kunnassa 311:sta eläkeläiset jäävät keskiarvon alle. Toissa vuonna eläke oli 1  656 euroa kuukaudessa toissa vuonna.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Keskieläke kuvaa Suomessa asuvien, työeläkettä tai Kelan eläkettä saavien keskimääräistä kuukausieläkettä, jossa ei ole esimerkiksi osa-aikaeläkettä tai muita eläkemuotoja.

Suurimmat keskieläkkeet maksetaan isoissa kaupungeissa, kun taas pienimmät maatalousvoittoisissa pienissä kunnissa, kuten Isojoella.

Se, että juuri monissa Pohjanmaan pikkukunnissa on pienet eläkkeet, voi johtua useista tekijöistä. Syynä voi olla esimerkiksi se, että kunnat ovat maatalousvaltaisia ja maatalousyrittäjien eläkkeet yleisesti melko pieniä. Tai kunnassa voi olla suhteellisen paljon työkyvyttömyyseläkkeensaajia.

Maaseudun eläkeläiset kokevat myös hieman useammin toimeentulovaikeuksia kuin kaupunkilaiset, Eläketurvakeskuksen viime vuonna ilmestynyt kyselytutkimus osoitti. Kaksi viidestä koki, että rahat eivät riitä.

Pieniin eläkkeisiin on tulossa korotus. Esityksen mukaan pieniä eläkkeitä korotettaisiin tammikuusta alkaen, kansaneläkettä 34 eurolla ja takuueläkettä 50 eurolla kuukaudessa. Noin 600 000 eläkeläistä, joiden eläke jää alle 1 200–1 300 euron, saisi vähintään pienen korotuksen.

Rantala on tilallinen, jolla on metsää, mutta oma maatila on siirtynyt naapurille vuokralle, ja tämä pyörittää toimintaa.

 Eläkeläisiä on Isojoella paljon. Eläkkeet ovat olleet täällä vuosikausia matalimpia. Pohjalainen luonteenlaatu auttaa. Täällä ei rutista turhista.

– Eläkeläisiä on Isojoella paljon. Eläkkeet ovat olleet täällä vuosikausia matalimpia. Pohjalainen luonteenlaatu auttaa. Täällä ei rutista turhista.

– Asumismenot ovat isoja kaupunkeja pienemmät, mutta toisaalta etäisyydet pitkiä. Kirkolle on meiltäkin matkaa 23 kilometriä.

– Polttoainekysymyksissä toivon, että päättäjät tulisivat tänne sivukyliin muutamiksi kuukausiksi katsomaan, miten ihmiset täällä sivukylillä asuvat. Voisi mieli muuttua.

Luontoa ja omaa rauhaa on Isojoelta, Rantala huomauttaa. Kunta on saamassa myös piristysruisketta tulossa olevasta Lauhanvuoren Geopark-hankkeesta sekä uusista tuulivoimaloista.

– Täällä on aika ykstuumaista porukkaa, ja joka kylässä on jotain kyläyhdistystoimintaa.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?